Ovo je novi Ferrari

Ovo je novi Ferrari

Prošli tjedan redstavljeni Ferrari 12Cilindri predstavlja vrhunac u razvoju Ferrarijevih motora, uvjeren je Gianmaria Fulgenzi, glavni direktor za razvoj proizvoda u Ferrariju. Dizajniran je od samog početka da slavi zvuk i performanse koje samo V-12 može isporučiti.

12Cilindri, koji će biti dostupan kao coupe ili Spider s tvrdim krovom na uvlačenje, zamjenjuje 812 Superfast. Dizajniran da podsjeća na duh kultnih modela kao što su Lusso i 275 GTB/4, automobili koji su bili vrlo brzi, ali i dovoljno udobni za vožnju na velikim udaljenostima.

Ima je talijanski naziv za 12 cilindara. “Koncept je vrlo jednostavan”, kaže Ferrarijev šef marketinga Enrico Galliera. “Željeli smo da ovaj automobil slavi najvažniji element našeg DNA. Nikada ne koristimo vanjsku agenciju za odlučivanje o imenima, a kada je 12Cilindri predložen, 99 posto ljudi ovdje ga je prihvatilo.”

Kodnog naziva F140HD, 6.5-litarski V-12 koristi osnovnu arhitekturu staru više od 20 godina. Službeno, F140HD je sveobuhvatna prerada F140HC korištenog u 812 Competizione. 

Ferrari kaže da će 1600 kilograma težak 12Cilindri ubrzati od 0 do 100 km/h za manje od 2.9 sekundi i do 200 km/h za manje od 7.9 sekundi. Najveća brzina je blizu 340 km/h.

Velik dio hardvera za ovjes i kočenje modela 12Cilinidri preuzet je s modela 812 Competizione, kao i diferencijal. Ima novu aluminijsku šasiju i 0.8 inča kraći međuosovinski razmak i 15 posto bolju torzijsku krutost. 12 Cilindri također ima sustav upravljanja stražnjim kotačima koji je debitirao na modelu 812 Competizione, kojim se može samostalno upravljati kako bi se dodatno poboljšala agilnost ili stabilnost kada je to potrebno.

Cijena za 12Cilindri Coupe u Italiji kreće od 395.000 eura, dok cijena Spidera kreće od 435.000 eura.

Foto: Ferrari

Povezane vijesti

Novi lijekovi na listama HZZO-a 

Novi lijekovi na listama HZZO-a 

U redovnoj proceduri Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na liste lijekova stavljene su generičke paralele i novi oblici već postojećih lijekova, kao i neki novi lijekovi, priopćio je HZZO. Od novih lijekova…
Potpisivanje ugovora: „Ovo su rekordna izdvajanja Varaždinske županije za udruge civilnog društva“

Potpisivanje ugovora: „Ovo su rekordna izdvajanja Varaždinske županije za udruge civilnog društva“

Besplatne radionice za sve koji pružaju palijativnu skrb najteže oboljelim sugrađanima, promocija lokalno proizvedene hrane te proizvoda i usluga OPG-ova, omogućavanje  sportskih aktivnosti osobama s invaliditetom te poticanje mladih da…
“Počastili” se još na prvi maj. Prisjelo im je

“Počastili” se još na prvi maj. Prisjelo im je

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27,25,24,23,21 i 19-godišnjakom zbog sumnje da su počinili kazneno djelo teške krađe provaljivanjem. Oni su, kako se sumnja, na sam…