Zagorski proračun veći 500 posto! Evo razloga

Zagorski proračun veći 500 posto! Evo razloga

Županijska skupština Krapinsko-zagorske županije održala je svoju 14. sjednicu. U dvorani za sastanke Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije u Krapini okupilo se 29 članova i članica Skupštine na čelu sa predsjednikom Zlatkom Šoršom.

Županijska skupština je na 14. sjednici prihvatila Polugodišnji izvještaj o radu župana Krapinsko-zagorske županije za razdoblje siječanj – lipanj 2023. godine, kao i polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna županije za 2023. godinu. U prvom polugodištu ove godine ostvareni su ukupni prihodi i primici u iznosu od 123.154.060,54 EUR, što je više za 57.758.154,34 EUR ili 88 % više u odnosu na isto razdoblje u 2022. godine. Ukupni rashodi i izdaci su u istom razdoblju ostvareni u ukupnom iznosu od 120.933.976,00 EUR. Promatrajući samo Županiju, bez proračunskih korisnika, u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su ukupni prihodi i primici u iznosu od 57.714.260,38 EUR što je više za 46.073.001,71 EUR ili 496 % više u odnosu na isto razdoblje u 2022. godinu. Rashodi i izdaci u istom razdoblju iznose 52.859.694,96 EUR.

U KRATKOM VREMENU ODLIČNO ODRAĐEN VELIKI POSAO

Župan Željko Kolar pojasnio je kako je proračun veći gotovo 500 % jer je Županija bila provedbeno tijelo za Fond solidarnosti za zagrebački potres, ali i da se proračun više punio i iz izvornih sredstava. „Ne da je dobro, nego je fantastično. U natprosječno kratkom vremenu morali smo odraditi velik posao te bi sada rezultate nazvao odličnima, a posao koji smo napravili izvrsnima.   Više od 30 milijuna eura je prošlo kroz naš proračun koji smo mi kasnije proslijedili Županijskoj upravi za ceste i gradovima i općinama koji su sanirali prometnice na našem području“ – kazao je župan Kolar te dodao da se proračun iz izvornih sredstava punio 11,76 % više. „To znači da postoji gospodarska aktivnost na području Krapinsko-zagorske županije, da se povećao broj zaposlenih, da su rasle plaće i da smo dobro planirali ovaj kompletan proračun“ – poručio je župan Kolar.

Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna prihvaćen je sa 23 glasa za i 5 suzdržanih glasa. Polugodišnji izvještaj o radu župana prihvaćen je sa 24 glasa za i 4 suzdržana glasa.

Članice i članovi Skupštine su jednoglasno, sa 28 glasa za, donijeli II. Izmjene i dopune Proračuna Krapinsko-zagorske županije za 2023. godinu sa ukupnim prihodima i primicima u iznosu od 281.076.230,97 EUR, što je povećanje za 53.411.517,09 EUR odnosno 23 %. Ukupni prihodi i primici koji se odnose samo na županijski dio, predlažu se u iznosu od 104.687.962,57 EUR, što je povećanje za 44%. „Sav višak stvoren u prvih osam mjeseci prebacili smo u upravni odjel za obrazovanje kako bi školama osigurali nesmetano plaćanje režija do kraja školske godine. Naime, Vlada je nakon četiri godine konačno najavila dizanje decentraliziranih sredstava za obrazovanje, zdravstvo i socijalu, no prema uputi se ta sredstva dižu za 3 %.  Ne moram nikoga podsjećati da smo u jednom trenutku imali inflaciju od 16 %, da je u ovom trenutku iznad 8%, znamo koliko su poskupili određeni proizvodi i znamo koliko će nam skočiti prijevoz učenika. Nama decentralizirana sredstva jednostavno neće biti dovoljno da podmirimo ono za što su ona namijenjena, već ćemo za plaćanje režija morati koristiti naša sredstva koja koristimo za dodatne investicije i dodatno podizanje standarda“ – upozorio je župan Kolar.

PREUZIMANJE OB ZABOK –PODNOSI SE PRIJEDLOG O POKRETANJU POSTUPKA ZA OCJENU USTAVNOSTI

Županijska skupština je na svojoj 14. sjednici odlučila da će Krapinsko-zagorska županija podnijeti prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti s Ustavom Republike Hrvatske. „Smatramo da je članak 64. Izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti suprotan s člankom Ustava Republike Hrvatske 129. a, koji kaže da županije obavljaju poslove od regionalnog značaja na svojem području, a pogotovo u obrazovanju, zdravstvu, prostornom planiranju i uređenju. Ovdje osnivačka prava, ako govorimo o pacijentima i održivosti sustava neće riješiti problem, nego promjenu sustava financiranja“ – istaknuo je župan Kolar i naglasio kako smatra da se u Zagorju dobro upravlja sa zdravstvenim sustavom i da ovdje ima dovoljno stručnih, kvalitetnih i pametnih i dokazanih ljudi koji mogu voditi taj sustav.

Članice i članovi Županijske skupštine prihvatili su i Izvještaj o utrošku proračunske zalihe za razdoblje travanj – lipanj 2023. te Izvješće o provedbi Godišnjeg plana upravljanja imovinom Krapinsko-zagorske županije za 2022. godinu, donijeli Program javnih potreba u kulturi Krapinsko-zagorske županije za 2024. godinu i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju županijskog savjeta mladih  te usvojili skraćeni zapisnik sa 13. sjednice Skupštine.

Skupština je također dala suglasnosti  na Polugodišnji izvještaj o izvršenju Financijskog plana Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije za 2023. godinu,na Prijedlog II. izmjena i dopuna Financijskog plana Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije za 2023. godinu te na Sporazum o uvjetima, načinu korištenja i raspolaganja prostorom, vozilima i opremom te pravima i obvezama radnika vezano za obavljanje djelatnosti sanitetskog prijevoza

REGIONALNA STRATEGIJA ZA MLADE

Na sjednici je donijeta i Regionalna strategija za mlade i sektor mladih Krapinsko-zagorske županije za razdoblje od 2023.-2027. godine, koja se sastoji od analize stanja te strateškog okvira u sklopu kojeg je definirano 7 posebnih ciljeva i 22 razvojne mjere. Svaki cilj strategije obuhvaća mjere i predviđene aktivnosti unutar mjera koje opisuju načine ostvarivanja ciljeva. Svaka mjera predviđa nositelje, partnere/suradnike i indikatore provedbe.

Na sjednici su razriješeni mrtvozornici za područje općine Mača, grada Zlatara, općine Marija Bistrica te za ista područja, kao i za područje općine Zlatar Bistrica imenovani novi mrtvozornici.

AKTUALNI SAT

Prije početka rada po Dnevnom redu održan je i aktualni sat. Romeo Vincelj je postavio pitanje o mogućnosti povećanja naknade za rad pomoćnika u nastavi. Viktor Šimunić je pozvao na nastavak i intenziviranje zajedničkih napora za poboljšanje sigurnosti na dionici DC1 poznatoj kao stara zagorska. Davor Kljak je upozorio na povećanje troškova svinjokolja, dok je Ana Kruhak postavila pitanje o mogućnosti gradnje županijskog doma za starije osobe ili palijativnog centra, dok je Marijana Tupeka zanimala rekonstrukcija dijela županijske ceste koja spaja Gornju Stubicu i Sveti Matej te spoja iste ceste na državnu cestu u Lazu Bistričkom.

Izvor: KZŽ

Povezane vijesti

Pijani vrijeđali i fizički napali policajce. Evo detalja

Pijani vrijeđali i fizički napali policajce. Evo detalja

​U četvrtak, 11. studenog oko 18.30 sati u Bolfanu, došlo je do narušavanja javnog reda i mira od strane 54-godišnjaka koji je raznim pogrdnim riječima vrijeđao 53-godišnjaka. Po zaprimljenoj dojavi,…
Nijemci izmjerili: Evo koliko goriva troši vožnja s upaljenom klimom

Nijemci izmjerili: Evo koliko goriva troši vožnja s upaljenom klimom

NJemački autoklub (ADAC) proveo je mjerenja o tome koliko korištenje klima-uređaja u autu utječe na potrošnju goriva. Zahvaljujući modernim kompresorima klima-uređaja, utjecaj na potrošnju goriva i dodatne troškove polako pada.…
Kreće nova dezinsekcija komaraca. Evo kad i gdje

Kreće nova dezinsekcija komaraca. Evo kad i gdje

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, na temelju Ugovora, provodit će mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina u razdoblju od 9. do 12. srpnja 2024. godine. Suzbijanje će…