Visoke cijene skijanja na popularnim destinacijama

Visoke cijene skijanja na popularnim destinacijama

Prema najnovijoj studiji Instituta za ekonomska istraživanja BAK Economics, odmor na popularnim europskim skijalištima znatno je poskupio. Četveročlana obitelj tako će u većini švicarskih skijališta ove zime morati izdvojiti oko 6.000 franaka za osam dana uživanja u snijegu. U Saas-Feeu će pak u prosjeku morati izdvojiti gotovo 8.500 franaka, dakle gotovo 9.000 eura, piše tportal.

Jak franak dodatno zapaprio situaciju

A zbog rasta cijene energenata posebno su poskupjele karte za skijališta – oko devet posto. No treba imati na umu to da one nisu svaki dan iste. Većina skijališta u Švicarskoj ima tzv. dinamične cijene karata – za loših vremenskih uvjeta, tijekom tjedna ili u slučaju ranih rezervacija one su nešto niže nego za najveće gužve.

Povećanim troškovima za ljubitelje skijanja kumovao je i jak franak, ionako skupu Švicarsku čineći još skupljom. To se posebno osjeti na istoku zemlje, gdje postoji bojazan da redoviti gosti iz susjednih zemalja koji žive u blizini granice ove zime neće dolaziti na jednodnevne izlete kao prethodnih godina. Na skijaškim stazama Zermatta, St. Moritza ili Davosa čak je 60 posto domaćih gostiju, piše Tagesschau.

No pored inflacije, jakog franka i visokih cijena energenata, možda najveća briga švicarskog zimskog turizma je – snijeg. Klimatske promjene situaciju čine dodatno neizvjesnom jer uvijek postoji mogućnost naglog porasta temperature, što znači i manje snijega.

U Austriji i do 75 eura za dnevnu kartu

I zimski odmor u austrijskim planinama vidljivo je skuplji nego prošle godine. Karte za skijanje poskupjele su od osam do 13 posto, a hotelski smještaj između osam i 12 posto. I dok ćete u prosjeku dan skijanja u Austriji platiti 56 eura, najgore ćete pak proći u Arlbergu u Tirolu, gdje dnevna karta košta 75 eura.

Prema podacima Austrijske gospodarske komore, ovogodišnja zimska sezona započela je bolje nego lanjska jer je snijeg pao ranije, a optimistični su iz Austrijske nacionalne turističke organizacije i za ostatak sezone. Ove godine tako se očekuje 20 milijuna ljudi, tri milijuna više nego lani.

No u prvih nekoliko tjedana sezone zabilježena je povećana osjetljivost turista na cijene. Manje se trošilo, posebice u hotelima, a generalni direktor Austria Advertisinga očekuje da bi neki gosti zbog visokih cijena mogli skratiti odmor ili pak odabrati jeftinije hotele, prenosi tportal.

Foto: Instagram NB

Povezane vijesti

Nove cijene goriva – pogledajte koliko ćemo ga plaćati od utorka

Nove cijene goriva – pogledajte koliko ćemo ga plaćati od utorka

Cijena benzina od idućeg utorka trebala ostati ista, dok će dizel pojeftiniti najvjerojatnije za četiri centa po litri, iako bi konačni obračun trebao biti gotov sutra. Kako doznaje neslužbeno RTL, nova cijena dizela trebala…
Kamere vrebaju, a cijene prekršaja paprene

Kamere vrebaju, a cijene prekršaja paprene

Grad Varaždin odlučio je stati na kraj neodgovornim građanima koji odbacuju otpad u okoliš. Na nekoliko lokacija u gradu gdje su se stvarale divlje deponije, postavljene su nadzorne kamere. Kako…
Nekad sirotinjska hrana danas je skuplja od mesa. Na tržnicama vlada pravi kaos sa cijenama

Nekad sirotinjska hrana danas je skuplja od mesa. Na tržnicama vlada pravi kaos sa cijenama

Grah je skuplji od mesa! I ne samo to, kad je u pitanju cijena ove, nekad, težačke namirnice, na tržnicama vlada potpuni kaos. Cijena se kreće od 2 do čak 12 eura po kilogramu,…