U Županijskoj palači obilježen Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

U Županijskoj palači obilježen Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

Prigodnim kulturno-umjetničkim programom danas je u Županijskoj palači u Varaždinu proslavljen Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, koji se svake godine obilježava 8. veljače na obljetnicu smrti najvećeg slovenskog pjesnika Franca Prešerna.

Proslavu je već tradicionalno organiziralo Slovensko kulturno društvo „Nagelj“ Varaždin u suradnji s predstavnicom slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, saborskom zastupnicom Barbarom Antolić Vupora.  


Nastupili su Pjevački zbor SKD Nagelj pod vodstvom Ivane Dolenec, učenci Druge gimnazije Varaždin pod vodstvom Miroslava Gradečaka te učenici OŠ Radovan pod vodstvom Špele Brumec.


– Htjeli smo danas u Varaždinu predstaviti ono što nema granice i što povezuje sve nas, a to su kultura i učenje slovenskog jezika, kako na području Varaždinske županije, tako i u Gradu Varaždinu. Danas su nam učenici OŠ Radovan i Druge gimnazije Varaždin izveli program na slovenskom i pokazali što su naučili, dok su članice SKD Nagelj proslavu obogatile slovenskim pjesmama. Profesor Gradečak ujedno je pripremio kviz o slovenskim glazbenicima, književnicima i sportašima  – rekla je predsjednica SDK Nagelj Martina Lesjak.


S punim veseljem smo danas organizirali proslavu Prešernovog dana, koji je itekako prepoznat u Varaždinu kao nacionalni kulturni praznik Republike Slovenije, istaknula je predstavnica slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora.


– Posebno smo zadovoljni što su s nama danas učenici koji uče slovenski jezik i kulturu zahvaljujući Varaždinskoj županiji i pročelniku Miroslavu Huđeku, ali i Republici Sloveniji. Već više od 10 godina je u nekoliko škola na području Varaždinske županije omogućeno učenje slovenskoga jezika prema modelu C, a realizaciji tog projekta se konačno pristupilo i u Gradu Varaždinu – navela je Antolić Vupora.


Čestike je uputila zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Drago mi je da imamo priliku s našim prijateljima Slovencima obilježiti njihov državni praznik posvećen Francu Prešernu, koji je bio pozivatelj na zajedništvo, stvaratelj jezika i borac za samostalnost. Ovdje u Varaždinskoj županiji oduvijek smo njegovali toleranciju i zajedništvo između hrvatskog i slovenskog naroda. Želim da i u budućnosti njegujemo kvalitetne odnose uz međusobno uvažavanje i poštovanje – rekla je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.


Zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković također je uputio čestitke. – Ovdje imamo dobar primjer koji pokazuje kako funkcionira suradnja između dvije zemlje i dva naroda. Imamo primjere učenja slovenskoga jezika već godinama u Drugoj gimnaziji Varaždin, a ove godine bi taj program trebao krenuti i u nekim varaždinskim osnovnim školama. Suradnja sa Slovenijom i Slovencima nikada nije bila bolja, a zajedno s Veleposlanstvom i sa slovenskom manjinom možemo napraviti još više da se ta suradnja vidi na konkretnim primjerima – rekao je Marković.


Na proslavi je bila i Tamara Plankar, ministrica savjetnica u Veleposlanstvu Republike Slovenije. – Slovenija je jedna od rijetkih zemalja koje imaju ovakav praznik, koji je važan za našu zemlju te za kulturni i nacionalni identitet Slovenaca. S Hrvatskom dobro surađujemo, posebno na kulturnom i gospodarsko-socijalnom planu. U kulturi se zadnjih godina puno napravilo, u Veleposlanstvu podržavamo slovenske umjetnike koji dolaze ovamo, a dajemo i podršku učenju slovenskog jezika – rekla je Tamara Plankar.

Povezane vijesti

Kolarov prijem uz Hrvatski dan liječnika

Kolarov prijem uz Hrvatski dan liječnika

Župan Željko Kolar je na Hrvatski dan liječnika održao prijam za sadašnjeg predsjednika i bivšu predsjednicu Hrvatskog liječničkog zbora podružnice Krapinsko-zagorske županije dr. Rajka Fureša i dr. Jasnu Gmajnički te…
Uključite se u proslavu Dana Grada Novog Marofa

Uključite se u proslavu Dana Grada Novog Marofa

Grad Novi Marof i Turistička zajednica Grada Novog Marofa pozivaju sve pojedince, udruge, ustanove te sve zainteresirane strane da se i ove godine uključe u Program obilježavanja 13. lipnja –…
DAN “D” ZA VARAŽDIN Bosilj i Balen potpisali ugovor o balama

DAN “D” ZA VARAŽDIN Bosilj i Balen potpisali ugovor o balama

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen potpisali su danas u Varaždinu ugovor o stopostotnom financiranju odvoza baliranog otpada u Brezju. Riječ…