SAMI NA PLANINI: Mrak uhvatio djecu koja su sama planinarila. Uhvatila ih je panika…

SAMI NA PLANINI: Mrak uhvatio djecu koja su sama planinarila. Uhvatila ih je panika…

Jedna pomalo zastrašujuća priča dolazi iz Hrvatske gorske službe spasavanja koja je srećom završila sretno. Evo priče: “Organiziranje izleta u vlastitom aranžmanu uključuje puno detalja, od vremenske prognoze, odabira cilja i staza, adekvatne odjeće i obuće, adekvatne opreme, vode, hrane, nošenja karte i kompasa, čeone svjetiljke, prve pomoći, ali i važnog detalja o duljini dana. Kada se na izlet samostalno odluče maloljetnici, stvar poprima znatno ozbiljnije konotacije, posebice kada to oni organiziraju bez znanja roditelja.

Zbog nedovoljne informiranosti, neiskustva i bez znanja odraslih, dvije grupe maloljetnika zatekao je mrak prilikom spuštanja s Mosora gdje su proveli lijep i sunčan dan, ne razmišljajući o mogućim posljedicama. Srećom, sve je dobro završilo, no ovi slučajevi samo su povod za razmišljanje i razgovor između roditelja i djece.

Zbog mraka, ove subote, troje mladih u dobi od 14 i 15 godina, izgubilo se nedaleko planinarske kuće Lugarnica, gdje su bili na izletu. U panici, nazvali su roditelje koji su zabrinuti za njih i svjesni njihovog neiskustva, odmah kontaktirali HGSS Stanicu Split. Brzom koordinacijom HGSS-a i voditelja Lugarnice, djeci je u susret žurno krenuo odrasli planinar koji je dežurao na Lugarnici, te ih odveo u toplo i okrijepio čajem.

Iz smjera Gornjeg Sitnog prema djeci je također krenio član HGSS-a koji ih je na koncu otpratio do vodospreme podno Mosora gdje su ih čekali roditelji s kojima će zasigurno, narednih dana, puno razgovarati o svom izletu.

Druga grupa mladih, njih čak sedmero otprilike iste dobi kao i njihovi vršnjaci s Lugarnice također su se izgubili zbog mraka kada su se spuštali s Mosora gdje su otišli na izlet.

Voditelj planinarske kuće Lugarnica, taman je zaključio uspješno zbrinjavanje djece s Lugarnice kada je čuo dječje pozive s brda poviše Aljinovića. Odmah je krenuo prema njima i nakon pola sata hoda, naišao na djecu, srećom neozlijeđenu, ali prestrašenu.

Obje grupe djece su se bez znanja roditelja uputila na planinarski izlet. Srećom, sve je prošlo bez ozlijeda i drugih neželjenih posljedica, no ovo je svakako povod za razgovor s djecom.

Bez znanja i opreme nikad se ne ide u planinu! Maloljetnici nikad ne smiju ići sami u planinu!

Svaki odlazak u planinu traži i prethodnu obavijest nekome bliskom o smjeru kretanja, a svako sklonište, planinarska kuća ili dom imaju upisnu knjigu u koju se navode podaci o smjeru polaska i smjeru u kojem namjeravate ići.

Mnoga planinarska društva, uz one za odrasle, organiziraju i male planinarske škole kroz koje se uči stjecanje osnovnih planinarskih znanja i vještina. Djecu tu čeka odlično društvo, te zanimljivi izleti pod paskom iskusnih planinarskih vodiča”

Foto i tekst: HGSS Split/Merien ilić

Povezane vijesti

Humanitarna akcija SŠP i KTC – a „Za još sretniji Uskrs“

Humanitarna akcija SŠP i KTC – a „Za još sretniji Uskrs“

Ususret Uskrsu, učenici Srednje škole Prelog ponovno su proveli humanitarnu akciju i nisu zaboravili na one čiji blagdanski stol ne bi bio potpun bez pomoći građana Grada Preloga i okolice…
Policija za vikend najavila veliku akciju

Policija za vikend najavila veliku akciju

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će u noći na nedjelju operativnu akciju “Alkohol” Akcija će se provoditi na cijelom području Varaždinske županije,  ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih…
Snježana je otišla od kuće i otad joj se gubi svaki trag. Traže je policija, vatrogasci  i HGSS

Snježana je otišla od kuće i otad joj se gubi svaki trag. Traže je policija, vatrogasci i HGSS

Jučer jer oko 10 sati iz obiteljske kuće u Dragoslavcu, pješice u nepoznatom smjeru udaljila se 49 – godišnjakinja, izvijestila je da nas međimurska policija u svojem izvanrednom priopćenju. Doznajemo da…