Početak nove školske godine za 19.072 učenika diljem Varaždinske županije

Početak nove školske godine za 19.072 učenika diljem Varaždinske županije

Za 19.072 učenika osnovnih i srednjih škola diljem Varaždinske županije danas je započela nova školska godina. U osnovne škole krenulo je 12.385 učenika, a u srednje 6.687. Prvi puta u školske klupe sjelo je 1406 prvašića i 1820 učenika prvih razreda srednjih škola. Dobrodošlicu kako učenicima prvih razreda varaždinske Elektrostrojarske škole, tako i prvašićima u Osnovnoj školi Gornji Kneginec, uz ravnatelje Igora Kosa i Miljenka Rožmarića, poželjeli su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški.

Župan Stričak podsjetio je kako Županija čini sve kako bi uvjete u obrazovanju podigla na višu razinu.

  • Produžen boravak organiziran je u 22 osnovne škole za 1044 djece, osigurano je 126 pomoćnika u nastavi za 128 učenika u osnovnim i srednjim školama. Osigurano je gotovo šest milijuna eura za daljnji nastavak sufinanciranja troškova prijevoza učenika srednjih škola, stipendiranja učenika i studenata, njihova nagrađivanja, prehrane te za rad 14 centara izvrsnosti i 5 strukovnih centara – nabrojao je župan Stričak te je nastavio kako je pred otvorenjem i Regionalni centar kompetentnosti iz zdravstva pri varaždinskoj Medicinskoj školi u iznosu od 13.270.253 eura, dok su u tijeku radovi na rekonstrukciji i obnovi dvorca Opeka kao sjedišta Regionalnog centra kompetentnosti iz poljoprivrede u vrijednosti od 9.096.324 eura. Uz to, vrijednost ulaganja u opremanje osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija iznose oko 1,7 milijun eura.
  • Uskoro ćemo odabrati projektanta za dogradnju Glazbene škole u Varaždinu. Projektiramo izgradnju sportskih dvorana u osnovnim školama u Bisagu i Varaždinskim Toplicama, dok su u pripremi još 22 natječaja za projektiranje dogradnje školskih prostora i sportskih dvorana. Dakle, pred nama je jedan investicijsku bum u obrazovanju vrijedan 100 milijuna eura. To će u potpunosti podignuti kvalitetu obrazovanja u našim odgojno-obrazovnim ustanovama – zaključio je Stričak te svim učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima, zaželio sretnu i uspješnu novu školsku godinu.

Pročelnik Huđek osvrnuo se na trend upisa u srednje škole.

  • Najveći interes ove godine prevladavao je za strukovna zanimanja. Pobijedilo je strojarstvo, slijedi ga elektrotehnika, a nakon dosta godina vratio se i interes za graditeljstvo. Ujedno ove godine učenicima smo ponudili i nove programe kao što su jezična gimnazija u Gospodarskoj školi, Srednja škola Novi Marof upisivala je tehničare za računalstvo, Ludbreg je dobio elektroinstalatere, dok je Srednja škola Ivanec upisivala strojarsko računalne tehničare – objasnio je pročelnik Huđek.

U ime svih zaposlenika i djelatnika Elektrostrojarske škole, dobrodošlicu učenicima zaželio je ravnatelj Igor Kos.

  • Želim vam da ovdje ostvarite sve ono što ste si sami zacrtali, sve rezultate i uspjehe, a mi ćemo vam u tome pomoći, imat ćete našu maksimalnu podršku. Elektrostrojarska škola, svima znana kao MEC, sljedeće tri, četiri godine bit će mjesto vašeg života, ne samo učenja, skupljanja ocjena – ovdje ćete se veseliti, možda se i zaljubiti, naći nove prijatelje – rekao je ravnatelj Kos.

Ravnatelj Osnovne škole Gornji Kneginec Miljenko Rožmarić naglasio je kvalitetu obrazovanja.

  • U našoj školi imamo savršene uvjete, sve što nam treba za jedan kvalitetan odgojno- obrazovni rad. Moram istaknuti odličnu suradnju s Općinom Gornji Kneginec i Županijom kao osnivačem. Tu nikad ništa nije bilo sporno i sve naše potrebe za kvalitetno provođenje nastavnog procesa su zadovoljene. Istog trenutka kad nešto trebamo to se i odradi – istaknuo je ravnatelj Rožmarić.

Načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški također je svim poželio puno uspjeha u novoj školskoj godini.

  • Osnovna škola Gornji Kneginec svojom kvalitetom privlači djecu i iz okolnih općina, tako da nemamo pad broja djece upisane u prve razrede, što nam je posebno važno. Nastojimo čim više razvijati kvalitetu naše škole, pa tako između ostalog, ulažemo u produljeni boravak  i druge programe koje sufinanciramo vezano uz osnovnu školu. Riječ je o milijunskom iznosu na godišnjoj razini, ali ako znamo što njime dobivaju učenici, ali i sami roditelji, onda su sredstva i više nego opravdana – zaključio je Kaniški.

Osim učenicima, župan Stričak sa suradnicima zaželio je puno uspjeha djeci i odgojiteljima u novoj pedagoškoj godini u Dječjem vrtiću Bubamara u Knegincu.

Povezane vijesti

KUD Klaruš Maruševec upisuje nove članove

KUD Klaruš Maruševec upisuje nove članove

Kulturno umjetničko društvo „Klaruš“ iz Maruševca, koje ove godine obilježava 25 godina neprekidnog djelovanja, upisuje nove članice i članove u plesne, tamburaške i dramske sekcije. Društvo je osnovano 1998. godine…
Nove biciklističke staze u centru Varaždina

Nove biciklističke staze u centru Varaždina

U sklopu aktivnosti Grada Varaždina u Europskom tjednu mobilnosti danas su u Ulici Augusta Šenoe predane su na upotrebu građanima i puštene u promet nove biciklističke staze. Na mjestu parkirališta…
SJAJNA VIJEST IZ VARAŽDINA: Ove godine više prvašića nego lani

SJAJNA VIJEST IZ VARAŽDINA: Ove godine više prvašića nego lani

Varaždin ove godine ima više prvašića nego lani. Ovu jako dobru vijest otkrili su u Gradskoj upravi Varaždina. Naime, u 9 osnovnih škola u Varaždinu u prve razrede upisan je…