Milijunska kazna EOS Matrixu

Milijunska kazna EOS Matrixu

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) izvijestila je kako je odredila novčanu kaznu od 5,47 milijuna eura agenciji na naplatu potraživanja EOS Matrix zbog niza povreda Opće uredbe o zaštiti podataka, prenosi Hina.

Kako dodaju, predstavci je priložen USB stick na kojemu se nalaze 181.641 osobnih podataka fizičkih osoba u strukturi ime i prezime, datum rođenja te OIB, a koji su imali nepodmireno dugovanje prema inicijalnim vjerovnicima koje je temeljem ugovora o cesiji otkupilo društvo EOS Matrix.

Isto tako, u predstavci je navedeno je kako se u bazi podataka nalazi i 294 fizičke osobe koje su u vremenu sastavljanja baze podataka bili maloljetni. Po zaprimljenoj prijavi, Agencija je provela nadzorno postupanje nad EOS Matrixom, naovde iz te agencije.

Kako je AZOP utvrdio, EOX Matrix nije poduzeo odgovarajuće tehničke mjere zaštite obrade osobnih podataka ispitanika sadržanih u sustavima pohrane, potom je obrađivao osobne podatke ispitanika koji nisu u dužničko-vjerovničkom odnosu u svojoj bazi (aplikaciji) bez postojanja pravne osnove, kao i osobne podatke posebne kategorije (zdravstvene podatke) ispitanika.

Nadalje, kako navode iz AZOP-a, EOX Matrix nije na transparentan i propisani način informirao ispitanike o obradi njihovih zdravstvenih podataka u politikama privatnosti, aa snimanje telefonskih razgovora s ispitanicima u razdoblju od 25. svibnja 2018. godine do 16. siječnja 2019. godine nije imao utvrđenu pravnu osnovu, te nije na razumljiv i jasan način informirao ispitanike o obradi osobnih podataka u vidu snimanja telefonskih razgovora.

Foto/Screenshot AZTM

Povezane vijesti

Od 15. studenog nova pravila za vozače, kazne idu do gotovo 2000 eura

Od 15. studenog nova pravila za vozače, kazne idu do gotovo 2000 eura

Studeni je mjesec promjena za vozače. Nakon što od 1. studenoga svi moraju voziti s upaljenim svjetlima i danju, od 15. studenoga obavezna je i zimska oprema.  Od 15. studenoga – na…
Evo koliku je kaznu dobio HNS zbog isticanja ustaške zastave na Rujevici

Evo koliku je kaznu dobio HNS zbog isticanja ustaške zastave na Rujevici

Žalbeno tijelo Uefine Disciplinske komisije donijelo je odluku o kazni Hrvatskom nogometnom savezu za diskriminaciju na utakmici Europskih kvalifikacija protiv Latvije, navodi se na službenoj stranici Hrvatskog nogometnog saveza (HNS)…
Poduzetnik prebio policajca pa razbijao po policijskoj stanici. Kazna je nevjerojatna

Poduzetnik prebio policajca pa razbijao po policijskoj stanici. Kazna je nevjerojatna

Jedan poznati poduzetnik iz Sesveta kojemu je nadimak Roni napravio je pravi cirkus u policijskoj postaji. Prvo je verbalno napao policajce u sesvetskoj stanici pa jednog udario šakom u nos…