HZZO objavio poveznicu za nacionalnu bazu lijekova: Provjerite cijene i nestašice

HZZO objavio poveznicu za nacionalnu bazu lijekova: Provjerite cijene i nestašice

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavio je u utorak internetsku poveznicu preko koje svaki građanin može pristupiti nacionalnoj bazi lijekova dostupnih u Hrvatskoj, provjeriti cijene i nestašice, neovisno o tome nalaze li se na listi HZZO-a.

Nacionalnoj bazi lijekova može se pristupiti preko poveznice  https://elijekovi-hzzo.gov.hr/, kao i putem sustava e-Građani, priopćio je HZZO.

Baza lijekova i nadogradnja usluge “Realizirani recepti” u sustavu e-Građani  uspostavljene su u sklopu projekta “eLijekovi – Integrirani informatički sustav za upravljanje lijekovima”.

Preko usluge “Realizirani recepti” pacijenti će ubuduće moći provjeravati podatke o lijekovima koje su uzimali u posljednjih šest mjeseci. Jednostavnim klikom na poveznicu moći će dohvatiti sve podatke o tim lijekovima iz baze eLijekovi, kao i prijaviti sumnju na nuspojavu.

Osim baze eLijekovi i nadogradnje usluge “Realizirani recepti”, uspostavljen je i sustav za provjeru interakcija prilikom propisivanja i izdavanja lijekova.

Liječnici će prilikom propisivanja, kao i ljekarnici prilikom izdavanja lijekova, moći automatski provjeriti ulaze li lijekovi, koje pacijent uzima, u međusobne interakcije.

Sustav je uveden kako bi se smanjilo istovremeno uzimanje lijekova koji ulaze u klinički značajne interakcije te kako bi se smanjili neželjeni učinci jednog lijeka na drugi, u svrhu boljeg ishoda liječenja.

Dodatno, kroz projekt je zdravstvenim radnicima omogućeno jednostavno i izravno prijavljivanje sumnji na nuspojave putem svojih aplikacija, uz korištenje već dostupnih podataka iz sustava.

Ukupna vrijednost projekta je 2,2 milijuna eura, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1,9 milijuna eura.

Cilj je bio uspostaviti nacionalnu bazu lijekova, povećati sigurnost primjene lijekova, ojačati ulogu pacijenta u liječenju i razvoj zdravstvene pismenosti, kako bi se postigli bolji ishodi liječenja i racionalizacija resursa.

Ilustracija/KP

Povezane vijesti

Od utorka nove cijene goriva

Od utorka nove cijene goriva

Od sutra je ponovno skuplje gorivo. Prema službenoj Vladinoj formuli, cijena eurosupera 95 trebala bi porasti za čak 4 centa pa će litra stajati 1,49 eura. Istu će cijenu imati…
Novi VW Tiguan je na tržištu. Evo i cijena

Novi VW Tiguan je na tržištu. Evo i cijena

Na hrvatsko tržište je došao i novi Volkswagen Tiguan koji je predstavlje još prošle godine. Podsjetimo: najprodavaniji Volkswagenov SUV model predstavljen je u obnovljenom izdanju prigrlivši novi dizajnerski izraz marke,…
Ovi poznati lijekovi protiv gripe i prehlade mogu biti opasni za zdravlje

Ovi poznati lijekovi protiv gripe i prehlade mogu biti opasni za zdravlje

Zdravstveni radnici u Hrvatskoj dobili su pismo upozorenja o riziku od sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin. Nositelji odobrenja za lijekove…