HALMED UPOZORAVA: Ovaj sprej za može opasan po zdravlje

HALMED UPOZORAVA: Ovaj sprej za može opasan po zdravlje

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputila je pismo zdravstvenim radnicima o potencijalnom riziku od aritmije i reproduktivne toksičnosti zbog izloženosti pomoćnoj tvari klorobutanol u lijeku Minurin sprej za nos (dezmopresin).

Sažetak

  • Lijek Minurin sprej za nos kao djelatnu tvar sadrži dezmopresin, a kao pomoćnu tvar sadrži klorobutanol.
  • Neklinička ispitivanja upućuju na to da klorobutanol može uzrokovati reproduktivnu toksičnost.
  • Izloženost klorobutanolu nakon intravenske primjene lijeka povezana je s produljenjem QT-intervala što može potencijalno dovesti do aritmije.
  • Nije poznato u kojoj se mjeri klorobutanol sistemski apsorbira nakon primjene lijeka u obliku spreja za nos, no u slučaju da se apsorbira u potpunosti, procijenjena izloženost je veća od dozvoljenog dnevnog unosa od 0,5 mg.
  • Iako nisu identificirana sigurnosna pitanja vezano za kardiotoksičnost ili reproduktivnu toksičnost, informacije o lijeku Minurin sprej za nos ažurirane su s obzirom na težinu potencijalno štetnih učinaka nakon izlaganja klorobutanolu.
  • Primjena lijeka Minurin sprej za nos koji sadrži klorobutanol kao pomoćnu tvar treba se razmotriti samo u slučajevima kada druge formulacije lijekova koji sadrže dezmopresin bez klorobutanola nisu dostupne ili prikladne.
  • Lijek Minurin sprej za nos odobren je u Španjolskoj te se u Hrvatskoj stavlja u promet temeljem suglasnosti za unošenje lijeka, radi osiguranja kontinuirane opskrbe tržišta.

Povezane vijesti

Policija izdala upozorenje za paljenje vuzmenki

Policija izdala upozorenje za paljenje vuzmenki

Najbolje i najsigurnije spaljivanje vuzmeni je spaljivanje na organiziran način uz obavezno vatrogasno dežurstvo vatrogasne postrojbe naselja u kojem se ista organizir, savjetovala je danas varaždinska policija. Loženje uskrsne vatre…
Upozorenje za korisnike Androida: Odmah obrišite ove aplikacije da ne biste ostali bez novca

Upozorenje za korisnike Androida: Odmah obrišite ove aplikacije da ne biste ostali bez novca

Iz trgovine Google Play uklonjeno je pet aplikacija nakon što su stručnjaci upozorili da bi mogle biti iskorištene za preuzimanje kontrole nad telefonom i napade na bankarske aplikacije. Vlasnici su…
Varaždinka brutalno prevarena, policija izdala posebno upozorenje

Varaždinka brutalno prevarena, policija izdala posebno upozorenje

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su kaznenu prijavu 69-godišnjakinje zbog sumnje u počinjenje kaznenog dijela Računalna prijevara. Kako je prijavljeno, ona je 8. veljače na jednoj društvenoj mreži pronašla…