Fina poslala tvrtkama važnu obavijest: Prijete kazne do 13.000 eura

Fina poslala tvrtkama važnu obavijest: Prijete kazne do 13.000 eura

Financijska agencija (Fina) u utorak je pozvala poduzetnike da svoja godišnja financijska izvješća za prošlu godinu predaju do 30. travnja ove godine, upozorivši i da je za one koji ne dostave svu dokumentaciju propisana novčana kazna.

Kako navode u svom priopćenju, svi poduzetnici, obveznici primjene Zakona o računovodstvu pozivaju se da godišnje izvještaje za 2022. dostave Fini u zakonskim rokovima i to za statističke i druge potrebe do 30. travnja, za potrebe javne objave u roku od šest mjeseci po isteku poduzetnikove poslovne godine te konsolidirane godišnje financijske izvještaje za javnu objavu u roku od devet mjeseci po isteku poslovne godine.

Do kraja travnja svi poduzetnici trebaju za statističke i druge potrebe Fini u sklopu godišnjeg financijskog izvještaja dostaviti bilancu, račun dobiti i gubitka te dodatne podatke.

Nadalje, u roku od šest mjeseci po isteku poslovne godine, za potrebe javne objave mikro i mali poduzetnici trebaju Fini dostaviti bilancu, račun dobiti i gubitka, bilješke uz financijske izvještaje, odluku o utvrđivanju GFI-a, odluku o raspodjeli dobitka ili pokriću gubitka i revizorsko izvješće, ako je obveznik revizije.

Srednje veliki i veliki poduzetnici za potrebe javne objave u roku od šest mjeseci po isteku poslovne godine trebaju u Finu dostaviti bilancu, račun dobiti i gubitka + izvještaj ostalom sveobuhvatnom dobitku (za obveznike primjene MSFI-ja), bilješke uz financijske izvještaje, izvještaj o novčanim tokovima, izvještaj o promjenama kapitala, revizorsko izvješće, godišnje izvješće i izvješće poslovodstva, nefinancijsko izvješće (ako je obveznik), odluku o utvrđivanju GFI-ja i odluku o raspodjeli dobitka ili pokriću gubitka.

Izvještaje je moguće dostaviti putem internetske aplikacije RGFI, uz korištenje digitalnog certifikata, putem online servisa za predaju dokumentacije, poštom ili na šalteru u Fininim poslovnicama, podsjećaju iz Fine.

Ujedno, iz Fine napominju da je za obveznike koji ne dostave godišnji financijski izvještaj i propisanu dokumentaciju za statističke i dr. potrebe i/ili u svrhu javne objave, propisana novčana kazna u iznosu od 1.320,00 do 13.270 eura, a odgovornoj osobi u iznosu od 660 do 2.650 eura.

Kako bi izbjegli dodatne troškove, Financijska agencija poziva sve poduzetnike da na vrijeme predaju potrebne izvještaje, zaključuje se u priopćenju.

Povezane vijesti

Važna obavijest iz Hrvatskih autocesta

Važna obavijest iz Hrvatskih autocesta

Jučer su započeli radovi kompletne sanacije kolnika u zoni čvora Varaždin, na autocesti A4, zbog čega će u narednom periodu pojedini krakovi čvora biti zatvoreni za promet, obavijestili su na…
Policija je građanima poslala važnu obavijest

Policija je građanima poslala važnu obavijest

“Sukladno odredbama članka 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, obavještavamo javnost da će policijski službenici Policijske postaje Prelog u razdoblju od 1. do 3. rujna 2023. godine, video – audio…
Zaprašivanje komaraca u Varaždinu

Zaprašivanje komaraca u Varaždinu

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, na temelju Ugovora, provodit će ovaj petak mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina. Suzbijanje će se provoditi u terminu od 4:00 –…