Antolić Vupora: Prioritet je čuvati bogatstvo naših voda, a time i zdravlje ljudi

Antolić Vupora: Prioritet je čuvati bogatstvo naših voda, a time i zdravlje ljudi

Saborska zastupnica i predsjednica SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora danas je u Saboru sudjelovala u raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o vodi za ljudsku potrošnju.

– Činjenica je da je voda jedan od osnovnih uvjeta života, a prema podacima Eurostata iz 2019. godine, Hrvatska ima najviše zaliha vode pod glavi stanovnika, dok je UNESCO – vo izvješće o dostupnosti vode i bogatstvu izvora Hrvatsku smjestilo među prvih 5 u Europi i među 40 – ak najbogatijih zemalja svijeta. Stoga je nemjerljivo važno da to naše bogatstvo i čuvamo – rekla je među ostalim Barbara Antolić Vupora.

Podsjeća i na nedavne suše koje su nas podsjetile koliko zapravo treba voditi brigu o vodoopskrbi.

– Donedavno smo mislili kako se mi ne trebamo brinuti o svojoj vodoopskrbi, no lanjska suša nas je demantirala kad su iznijeti podaci kako se i naše zalihe vode smanjuju – rekla je Antolić Vupora.

Ističe i da se Klub zastupnika SDP-a složio s mišljenjem članova Odbora koji su napomenuli kako ovaj Zakon predstavlja dobar pravni okvir zaštite zdravlja svih stanovnika Republike Hrvatske od negativnih učinaka bilo kakvog zagađenja vode namijenjene za ljudsku potrošnju osiguravanjem njene zdravstvene ispravnosti i čistoće. Stoga su prijedlog Zakona i prihvatili, ali Antolić Vupora napominje kako je potrebno donijeti itekako važne daljnje korake, odnosno pravilnike, a sciljem da se zaštiti zdravlje ljudi.

– Potrebno je  što hitnije donošenje pratećih pravilnika; Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analize i praćenjima (monitorinzima) vode namijenjene za ljudsku potrošnju i Pravilnika o parametrima zdravstvene ispravnosti materijala i predmeta koji dolaze u dodir s vodom namijenjenoj za ljudsku potrošnju – rekla je Antolić Vupora.

Dotaknula se još jedne vezane teme, a to je aglomeracija.

– Apeliram na Vladu da se što hitnije osiguraju sredstva kako bi se mogao nastaviti projekt aglomeracije. Uzmimo za primjer Varaždinsku županiju, gdje primjerice veliki dio županije i dalje čeka da se osiguraju sredstva, radovi su prema projektu trebali završiti ove godine, a nisu ni počeli. Zašto? Jer nema novca. Jedinice lokalne samouprave i nadležna tvrtka Varkom svoje su odradili, znači kompletna dokumentacija je spremna, a u međuvremenu su se morale produživati i dozvole koje su istekle. U nekim dijelovima Varaždinske županije radovi kasne, ljudi su naravno nezadovoljni, a gradonačelnici i načelnici nemoćni. Stoga apel da se opet ne zaboravi sjever Hrvatske kad su u pitanju kapitalni projekti. Ne trebamo posebno isticati važnost priključenosti stanovništva i privrednih subjekata na javni sustav odvodnje i pročišćavanja jer je i to jedan od preduvjeta, ne samo razvoja, nego i zaštite zdravlja ljudi. Cilj je postići smanjenje onečišćenja vodotoka i podzemlja te poboljšanje kvalitete vodotoka nizvodnih korisnika, kao i očuvanje općih zdravstvenih uvjeta stanovništva te postizanje i održavanje dobrog stanja voda – rekla je Antolić Vupora.

– Čuvajmo vodna bogatstva i pametno gospodarimo s vodom jer kao što reče veliki državnik Benjamin Franklin: „ Kad se bunar osuši, znamo koliko vrijedi voda“ – zaključila je.

Povezane vijesti

Varaždinski SDP – ovci Plenkoviću: “Osam godina ste na vlasti, a sad pričate o većim mirovinama…”

Varaždinski SDP – ovci Plenkoviću: “Osam godina ste na vlasti, a sad pričate o većim mirovinama…”

Kako pomoći mladim i osigurati im krov nad glavom? Varaždinska gradska vlast predvođena Nevenom Bosiljem i Miroslavom Markovićem od početka mandata brine o rješavanju upravo tog pitanja. Tako su nastavili…
Kandidati s SDP-ove liste za Europski parlament u posjetu Varaždinskoj županiji

Kandidati s SDP-ove liste za Europski parlament u posjetu Varaždinskoj županiji

Kandidatkinje i kandidati s koalicijske liste za Europski parlament predvođeni Biljanom Borzan, nositeljicom liste, posjetili su Varaždinsku županiju. U jutarnjim satima posjetili su Petrijanec i Maruševec, a u popodnevnim satima…
SMJENA NA VRHU SDP – a Bosilj i Jakšić umjesto Grbina i Hajdaša?! Moguća velika koalicija

SMJENA NA VRHU SDP – a Bosilj i Jakšić umjesto Grbina i Hajdaša?! Moguća velika koalicija

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj u intervju za Nacional poslao je nekoliko zanimljivih poruka nakon što su HDZ i Domovinski pokret pred sastavljanjem nove vlade. Bosilj smatra kako je potrebno “provjetriti…