U Visokom radionica za žene u sklopu akcije „Zdrave dojke“

U Visokom radionica za žene u sklopu akcije „Zdrave dojke“

Prevencija raka dojke bila je tema radionice održane u Društvenom domu Visoko u sklopu javnozdravstvene akcije „Zdrave dojke“. I ovu radionicu je organizirao Savjet za zdravlje Varaždinske županije u suradnji sa stručnjacima iz područja javnog zdravstva i radiologije, a s ciljem edukacije žena o važnosti odaziva na preventivne preglede u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Radionicu je otvorila predsjednica Savjeta za zdravlje doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalist neurolog, subspec. za kronične neurodegenerativne bolesti, a mr. Irena Stipešević Rakamarić, specijalist javnog zdravstva iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije održala je predavanje pod nazivom „Determinante neodazivanja žena  u mamografski probir i njegova organizacija u RH i Varaždinskoj županiji“.

Specijalist radiolog Doroteja Bosilj, dr. med., subspecijalist ultrazvuka iz Opće bolnice Varaždin, govorila je o tumoru dojke i liječenju, a o ulozi liječnika obiteljske medicine u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke govorio je liječnik obiteljske medicine Zoran Maravić, dr. med.  

Radionici su prisustvovali župan Anđelko Stričak, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković.

Sponzor akcije bio je i ovaj put DM – Drogerie Markt koji je osigurao poklone za sve žene koje su se odazvale radionici.

Povezane vijesti

Rak debelog crijeva na prvom je mjestu kao uzrok smrtnosti kod žena 

Rak debelog crijeva na prvom je mjestu kao uzrok smrtnosti kod žena 

U odnosu na smrtnost od drugih malignih oboljenja, karcinom debelog crijeva na prvom je mjestu kao uzrok smrtnosti kod žena  – alarmantan je podatak koji je iznijet na javnozdravstvenoj akciji…
Radioaktivni vukovi iz Černobila mogli bi biti ključ za sprječavanje raka kod ljudi?!

Radioaktivni vukovi iz Černobila mogli bi biti ključ za sprječavanje raka kod ljudi?!

Čini se da su čopori sivih vukova lutalica koji žive u Černobilu razvili mutacije koje povećavaju njihove šanse da prežive rak, pokazalo je novo istraživanje. Cara Love, biologinja sa Sveučilišta…
Raku vrata maternice mjesto je u povijesti!

Raku vrata maternice mjesto je u povijesti!

Prvi mjesec u godini se diljem svijeta obilježava kao Mjesec borbe protiv raka vrata maternice, od kojeg je samo u 2022. godini u Krapinsko-zagorskoj županiji oboljelo 40 žena sa 3…