Varaždin je grad u kojem se kupuje najviše nekretnina u Hrvatskoj

Varaždin je grad u kojem se kupuje najviše nekretnina u Hrvatskoj

Promet nekretninama lani je pao u većini županija, dok je u njih devet, mahom na sjeveru i istoku zemlje, zabilježen veći broj kupoprodaja nego 2022., jedna je od informacija koju donosi novi portal Ministarstva financija, a omogućuje usporedbu poreznih sustava zemalja Europske unije. Najveći je interes za nekretnine zabilježen u Varaždinu.

U Varaždinu i Varaždinskoj županiji 2023. sklopljeno je više od 5300 kupoprodajnih ugovora, što je za polovicu više nego godinu prije, podaci su Porezne uprave.

“Trendovi su uvijek isti, najviše su se prodavali stanovi, a posljednje vrijeme kako cijena stanova rastu, počele su se prodavati obiteljske kuće i zemljišta”, rekao je za HRT Dražen Mesec, agent za nekretnine.

Dok je u ostatku zemlje cijena kvadrata u laganom padu, u Varaždinu je još uvijek prilično visoka.

Kvalitetan stariji stan platit ćete dvije tisuće eura po četvornome metru, a novogradnja se brzo proda za tri i pol tisuće eura.

2010. godine u jeku financijske krize dvosoban stan u popularnom varaždinskom Đureku mogli ste kupiti za 40 tisuća eura. Danas ovdje ponude baš i nema a ispod 100 tisuća eura teško ćete nešto kupiti.

S hrvatskom prosječnom plaćom mlade obitelji teško mogu do novogradnje pa mnogi uzimaju višegodišnje kredite.

Ipak, cijene su i u Varaždinu dosegnule vrhunac i više, prema procjenama struke, ne bi trebale rasti.

“Već je prošle godine vidljivo da se tržište usporava, ne očekuje se drastičan pad cijena, one stoje, kupaca ima, ne toliko koliko prošle godine, ali kupaca ima”, rekao je Dražen Mesec, agent za nekretnine.

Za stanove, kuće i građevinske parcele kupaca ima. No, u Varaždinskoj županiji na prodaju su i dvorci, ali za njih, interes je slab.

Foto: Kodeks portal/ Stanovi u Varaždinu

Povezane vijesti

NATJEČAJI U GRADU VARAŽDINU Traže se direktori, pročelnici…

NATJEČAJI U GRADU VARAŽDINU Traže se direktori, pročelnici…

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj zadnjih je dana raspisao 5 natječaja u kojima traži direktore dvaju gradskih poduzeća i troje pročelnika upravnih odjela. Traži se novi direktori Gradske tržnice i Vartopa,…
Rođeni Varaždinec novi je načelnik Glavnog stožera hrvatske vojske

Rođeni Varaždinec novi je načelnik Glavnog stožera hrvatske vojske

Novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH trebao bi biti general-bojnik Tihomir Kundid, neslužbeno doznaje Večernji list. Na toj funkciji zamijenit će admirala Roberta Hranja, kojemu mandat istječe krajem veljače te odlazi u…
Kako će Grad Varaždin surađivati s drugim gradovima?

Kako će Grad Varaždin surađivati s drugim gradovima?

Do 22. ožujka 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o postupku i načinu uspostavljanja i ostvarivanja suradnje Grada Varaždina s drugim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave…