U centru Varaždina simuliran potres od 8,6 po Richteru

U centru Varaždina simuliran potres od 8,6 po Richteru

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite na Trgu kralja Tomislava te u Pavlinskoj ulici u Varaždinu održana edukativna manifestacija povodom obilježavanja Dana smanjenja rizika od katastrofa (SROK).

Obilježavanje se provelo u sklopu EU projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ kojeg Ravnateljstvo civilne zaštite provodi u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Podršku projektu, uz pročelnika Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivicu Matošića, iskazali su gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Za sve zainteresirane posjetitelje predstavljeni su modeli poplava, potresa i klizišta, posebno izrađeni radi edukacije i podizanja svijesti građana, odnosno djece, kao i novonabavljeni simulator potresa od strane Ravnateljstva civilne zaštite. Tom prilikom je simuliran potres jakosti 8,6 po Richteru. Također, mogli su razgledati opremu koju koriste žurne službe.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj istaknuo je da je i ovo događanje primjer dobre suradnje Grada Varaždina i Varaždinske županije te operativnih snaga sustava civilne zaštite. „Ovdje se zajedno predstavljaju službe civilne zaštite grada Varaždina i cijele županije, kojima koordinira Stožer civilne zaštite, tako da naši sugrađani mogu biti u potpunosti mirni u slučaju nepogoda ili, ne daj Bože, bilo kakvih katastrofa.“ – rekao je gradonačelnik. 

„Danas smo ovdje izložili opremu više žurnih službi koju smo predstavili prvenstveno učenicima petih i šestih razreda osnovnih škola, kao i svoj ostaloj djeci i građanima. Postavljene su i „makete“ poplave, klizišta i potresa s ciljem edukacije i podizanja svijesti djece i mladih o potrebi smanjenja rizika od katastrofa. Svakodnevno vidimo da su posljedice klimatskih promjena sve izraženije zbog čega predviđamo da će u budućnosti biti više nepogoda, na koje se moramo pripremiti.“ – istaknuo je Ivica Matošić, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin. 

„Žurne službe u Varaždinskoj županiji dobro su organizirane i na svaki izazov su spremno i profesionalno odgovorile te pritom brinule o maksimalnoj sigurnosti građana. Da bismo štete bilo koje vrste sveli na minimum, kontinuirano treba raditi na edukaciji građana, a posebno je važna edukacija najmlađih. Zato je doista vrijedan ovaj projekt putem kojeg se djecu na njima primjeren, ali i zanimljiv način educira o prirodnim nepogodama i katastrofama.“ – kazala je zamjenica župana.

Povezane vijesti

Djeca za sjevera učit će o letenju u centru za STEM u Ludbregu

Djeca za sjevera učit će o letenju u centru za STEM u Ludbregu

Danas je u Ludbregu potpisan Sporazum o suradnji na projektu Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području Lori Ludbreg, a sporazum su potpisali gradonačelnik Ludbrega Dubravko…
NK Varaždin slavi 12 rođendan

NK Varaždin slavi 12 rođendan

Na današnji dan, na temeljima nekadašnjeg prvoligaša koji je stekao simpatije diljem Hrvatske, Europe ali i Svijeta, a sve u želji očuvanja tradicije, trenerskog kontigenta i igrača – 15. veljače…
U Varaždinu se sljedeći vikend održava europsko prvenstvo u streličarstvu

U Varaždinu se sljedeći vikend održava europsko prvenstvo u streličarstvu

U varaždinskoj Areni od 19. – 24. veljače 2024. godine bit će održano Europsko dvoransko prvenstvo u dvoranskom streličarstvu. Tu veliku sportsku manifestaciju koja će u Varaždinu okupiti 236 natjecatelja…