Stričak o balama: Plenkovićeva vlada riješila je ono što nitko dosad nije

Stričak o balama: Plenkovićeva vlada riješila je ono što nitko dosad nije

Na danas održanoj sjednici  Vlade Republike Hrvatske jednoglasno je prihvaćena Odluka o sanaciji zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji „Brezje“ Grad Varaždin. Prema toj Odluci Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurat će sredstva u iznosu najviše do 29.164.611,95 eura s porezom na dodanu vrijednost, za financiranje projekta Sanacija zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji gospodarska zona „Brezje“, Grad Varaždin.

Nadalje, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopit će s Gradom Varaždinom ugovor o financiranju projekta iz točke I. ove Odluke, kojim će se urediti međusobna prava i obveze, u iznosu najviše do 29.164.611,95 eura s porezom na dodanu vrijednost, što čini 100% procijenjenih i opravdanih troškova projekta, navodi se na službenim stranicama Varaždinske županije.

U konačnici Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će ugovorom osigurati da sve rizike za izvršenje ugovora, a koji mogu nastati vezano uz prethodne pokušaje uklanjanja otpada s predmetne lokacije, koje je provodio Grad Varaždin tijekom 2008. i 2013. godine, u potpunosti i uz odgovarajuća jamstva snosi Grad Varaždin.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio se predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću te resornom ministru Filipoviću što su pokazali razumijevanje, te nakon gotovo 20 godina riješili veliki problem koji je mučio Varaždinke i Varaždince.

– Balirani otpad dugi niz godina bio je jedan od gorućih problema grada Varaždina s kojim se u koštac napokon uhvatila aktualna Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem. I ne samo uhvatila, već će ga i riješiti u stopostotnom iznosu na korist svih građana grada Varaždina. Sredstva koje je Grad trebao osigurati za zbrinjavanje baliranog otpada, oko 216 milijuna kuna, sada se mogu preusmjeriti na druga područja, primjerice na izgradnju i dogradnju dječjih vrtića, rad škola, izgradnju i uređenje objekata u kulturi i sportu, odnosno prema podizanju kvalitete života građana – zaključio je župan Stričak.

Povezane vijesti

Održan radni sastanak župana Stričaka s načelnicima i gradonačelnicima

Održan radni sastanak župana Stričaka s načelnicima i gradonačelnicima

Mogućnost povlačenja bespovratnih EU sredstava za izradu, izmjene ili transformaciju prostornih planova općina i gradova, informacija o izradi studija i stručnih podloga te projekt  „Varaždinska županija – prijatelj djece“, bile…
U zaselku Pavlineki u Bednji bliže se kraju radovi na sanaciji klizišta. Radove obišao župan Stričak

U zaselku Pavlineki u Bednji bliže se kraju radovi na sanaciji klizišta. Radove obišao župan Stričak

Načelnik općine Bednja Damir Poljak i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak obišli su radove na klizištu na županijskoj cesti u zaseoku Pavlineki u općini Bednja. Riječ je o cesti koja…
VELIKI DAN ZA VARAŽDIN Prva bala maknuta iz Brezja

VELIKI DAN ZA VARAŽDIN Prva bala maknuta iz Brezja

Sriejdu 13. veljače 2024. slobodno bismo mogli nazvati velikim danom za Varaždin. Naime, danas je krenula odvožnja baliranog otpada iz Brezja. Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj istaknuo je kako je vrlo…