Programom „Na kavu sa Župančićem i Kumičićem“ obilježen slovenski kuturni dan   

Programom „Na kavu sa Župančićem i Kumičićem“ obilježen slovenski kuturni dan   

Stihovi slovenskog pjesnika Otona Župančića i proza hrvatskog književnika Eugena Kumičića odzvanjali su Varaždinom na spoju ulica koje nose ime dvojice velikih umjetnika. Zanimljiv poetsko-glazbeni program pod nazivom „Na kavu sa Župančićem i Kumičićem“ je organizirala udruga Ritam misli, a povodom slovenskog kulturnog praznika Prešernovog dana.

Događanju je prisustvovao veleposlanik Republike Slovenije Nj.E. Gašper Dovžan, kao i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec te zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković. Uz članove Ritma misli, stihove i prozu izvodili su književnici iz Slovenije, dok su se za glazbeni dio programa pobrinuli članovi zbora Capela Paulina Varasdin.

– Od 2021. godine organiziramo ovo događanje na trgovima i ulicama koji nose naziv po slovenskim književnicima. Cilj je pokazati prijateljstvo dvije zemlje te ih povezati poezijom i glazbom. Događanje je i poučno jer je o Otonu Župančiću govorio prof. dr. sc. Zvonko Kovač, umirovljeni profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a o Eugenu Kumičiću dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad HAZU-a – rekla je predsjednica udruge Ritam misli Ljubica Ribić, koja je na podršci zahvalila Veleposlanstvu Republike Slovenije, Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu.

Danas su se ovdje na simboličan način povezale Hrvatska i Slovenija, dvije zemlje bliske povijesti i kulture, istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Zahvaljujem udruzi „Ritam misli“ na čelu s Ljubicom Ribić što već više od deset godina radi na promoviranju poezije, pa tako organizira i ovaj neuobičajeni poetsko-glazbeni program. Poezija i književnost govore univerzalnim jezikom koji svi razumiju. Time rade i na poticanju zajedništva, poštovanju tradicije, kulture i jezika drugog, prijateljskog naroda – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Čestike na organizaciji događanja uputio je i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Veleposlanik Republike Slovenije Nj.E. Gašper Dovžan istaknuo je da ga veseli što se u Varaždinu održava ovakvo događanje. – Ovime na simboličan način potvrđujemo dobrosusjedske i prijateljske odnose između Hrvatske i Slovenije, koji su na području kulture uvijek bili vrlo dobri. Kumičić i Župančić nisu književnici iste generacije, ali su obojica značajni autori, jedan za hrvatsku, a drugi za slovensku književnost. U Sloveniji smo svi odrastali uz pjesme Otona Župančića koje su vrlo melodične, tako da je ostavio trag za cijeli život – istaknuo je veleposlanik Dovžan.

Dr. sc. Vladimir Huzjan je pak otkrio dvije teme kroz koje je Eugen Kumičić vezan uz Varaždin.

– Kumičićeva supruga Marija, čije djevojačko prezime je Marčec, rođena je u obližnjoj Optujskoj ulici, a Kumičić je upravo u varaždinskom kotaru bio izabran za zastupnika u Hrvatskome saboru. Zajedno s Davidom Starčevićem i Josipom Gržanićem je na saborskoj sjednici 1885. godine bio sudionik zanimljivog događaja, za koji ne znam da li se u 19. stoljeću zbio u bilo kojem drugom parlamentu u Europi. Naime, na toj saborskoj sjednici je prisustvovao ban Kuen Hedervary kojeg su zastupnici optužili da je lopov. Hedervary je htio napustiti sjednicu, ali su ga zaustavili Kumičić, Starčević i Gržanić, koji je bana nogom udario u stražnjicu, pa je taj događaj ostao zapamćen kao „saborski vrtinjak“. Kumičić je bio osuđen na tri mjeseca zatvorske kazne, a zbog toga je postao silno slavan – ispričao je dr. sc. Huzjan.

Povezane vijesti

Od jeseni u varaždinskim školama moguće je učiti i slovenski

Od jeseni u varaždinskim školama moguće je učiti i slovenski

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održao je u palači Patačić zajednički sastanak s ravnateljima i ravnateljicama sedam osnovnih škola Grada Varaždina na temu mogućnosti uvođenja slovenskog jezika u varaždinske osnovne škole,…
Za Marija traže godinu dana zatvora jer je krao britvice i kavu?!

Za Marija traže godinu dana zatvora jer je krao britvice i kavu?!

Za Marija (22) iz okolice Čakovca prošla je zima očito bila duga i teška pa se uputio u više trgovina u Varaždinu. Tako je od siječnja pa do kraja ožujka…
Dodajte samo jedan sastojak u kavu i crijeva će vam biti zahvalna

Dodajte samo jedan sastojak u kavu i crijeva će vam biti zahvalna

Polifenoli u kavi mogu hraniti korisne crijevne bakterije, potičući rast i aktivnost. Mogu pomoći i u ograničavanju rasta “loših” bakterija, kaže Joseph Salhab, američki gastroenterolog iz Davenporta. Naglasio je da se…