Poplavljena područja u Varaždinskoj županiji obišao i potpredsjednik Vlade Božinović 

Poplavljena područja u Varaždinskoj županiji obišao i potpredsjednik Vlade Božinović 

U Županijskoj palači danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije koju je, nakon jučerašnjih ekstremnih količina oborina te izlijevanja rijeka Bednje i Plitvice, sazvao župan Anđelko Stričak, a na sjednici je, uz načelnicu Stožera Silviju Zagorec, sudjelovao i potpredsjednik Vlade RH te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Zajedno su obišli i jedan od pogođenijih dijelova Varaždinske županije, naselje Krkanec na području općine Vidovec. 

– Cijelo područje Varaždinske županije jučer je pogodilo nevrijeme praćeno jakom kišom i olujnim naletima vjetra, a na području 20 općina i gradova došlo je do plavljenja obiteljskih kuća, farmi, prelijevanja vode preko prometnica. Ekstremne količine oborina uzrokovale su pojavu 20-ak novih klizišta i odrona tla, a zabilježeno je i više slučajeva rušenja stabala. Na teren je izašlo 57 vatrogasnih postrojbi, odnosno 1.065 vatrogasaca s 245 vozila, a PU varaždinska je, uz redovne ophodnje, na teren uputila 30 dodatnih policijskih službenika. Hrvatske vode su uputile 20 svojih zaposlenika i kooperanata, a pomoć građanima pružalo je i 30 djelatnika Crvenog križa, kao i članovi HGSS-a te civilne zaštite, dakle možemo reći svih sastavnica domovinske sigurnosti – izvijestio je župan Anđelko Stričak.  

Sinoć je za promet bilo zatvoreno deset prometnica. – Zatvorene su bile tri državne ceste i sedam lokalnih zbog prelijevanja vode ili pojave klizišta. Građani su prijavili oko 200 slučajeva plavljenja kuća, podruma i gospodarskih objekata. U 12 mjesta je bilo problema s vodoopskrbom, zbog zamućenja vode. Najvažnije da je sve prošlo bez ozlijeđenih osoba i žrtava – naveo je župan Stričak.  

Dodao je da svjedočimo sve žešćim i češćim vremenskim ekstremima. – Kontinuirano vodimo brigu o osposobljavanju i opremanju svih sastavnica domovinske sigurnosti. Tome svjedoči i podatak da smo unazad dvije, tri godine preko Vlade RH, odnosno nadležnih ministarstava nabavili 15 vozila za vatrogasce, a s opremanjem nastavljamo i dalje. Napominjem da provodimo i projekt izgradnje Regionalnog centra civilne zaštite, zemljište je riješeno te smo u fazi ishođenja studije izvodljivosti, odnosno u sljedećih mjesec dana raspisujemo natječaj za projektiranje tog objekta. Zahvaljujem svim pripadnicima žurnih službi koji su bili na terenu, svim dragovoljcima i volonterima koji su sinoć pritekli u pomoć našim građanima – rekao je Stričak. 

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović napomenuo je da je jučer tijekom cijeloga dana bio u komunikaciji i sa županom Stričakom. 

– Ovakve razine poplava se ne pamte, uključujući i ovdje u Varaždinskoj županiji. Vidimo da su veće štete spriječene prije svega dobrom organizacijom žurnih službi. Nadam se da će tako i ostati s obzirom na činjenicu da vodostaj rijeke Plitvice trenutno stagnira, čak i opada. U ovom dijelu Hrvatske, pogotovo Krapinsko-zagorske te dijelom i Varaždinske županije, moramo biti spremni na jake bujične i urbane poplave, a tu ne postoji institucija koja može sve sama odraditi. Posljednjih nekoliko godina smo podigli razinu koordinacije svih žurnih službi, na što smo ponosni, međutim na tome treba kontinuirano raditi te unapređivati sustav. To uključuje i podizanje svijesti kod ljudi da svi moramo dati svoj obol te provoditi preventivne radnje da se spriječi ono najgore. U proteklih nekoliko dana na području Republike Hrvatske nije bilo niti jedne ljudske žrtve, a to nam je uvijek najvažnije – istaknuo je Davor Božinović.  

Povezane vijesti

Varkom o Svjetskom danu voda

Varkom o Svjetskom danu voda

Već 31. godinu zaredom, 22. ožujka obilježit ćemo Svjetski dan voda koji naglašava vrijednost vode i podiže svijest o globalnoj krizi s vodama. Ove godine tema Svjetskog dana voda je ‘Voda za mir‘, navodi se…
Obilazak radova na kružnom toku u Bednji: Rotor će povećati sigurnost, ali i uljepšati vizuru naselja

Obilazak radova na kružnom toku u Bednji: Rotor će povećati sigurnost, ali i uljepšati vizuru naselja

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački i član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić obišli su gradilište kružnog toka kod…
Božinović: Policija 2023. srušila rekord uhitivši 1850 krijumčara ljudima

Božinović: Policija 2023. srušila rekord uhitivši 1850 krijumčara ljudima

U godini ulaska u šengenski prostor hrvatska policija srušila je rekord uhitivši preko 1850 krijumčara ljudima, kazao je u razgovoru za Hinu, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor…