U Varaždinu obilježen Slovenski dan kulture

U Varaždinu obilježen Slovenski dan kulture

Povodom obilježavanja Slovenskog dana kulture, koji se tradicionalno obilježava 8. veljače na dan smrti književnika Franca Prešerna, varaždinska udruga Ritam misli i ove je godine organizirala poetsko-glazbeni program u sklopu projekta „Na kavu s pjesnikom“.

Ovaj put program je bio u čast književnika Ivana Cankara, stoga se događanje odvilo upravo uz Ulicu Ivana Cankara u Varaždinu, na Kapucinskom trgu.

Događanju „Na kavu s Cankarom“, na poziv predsjednice udruge Ritam misli Ljubice Ribić, odazvali su se zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj.e. Gašper Dovžan.

U prigodnom programu su uz članove Ritma misli nastupali i gosti iz Slovenije, pjesnici i glazbenici iz Ruša te članovi udruge Blagajna iz Vrhnike, rodnog mjesta Ivana Cankara, koji su svojim nastupom uzvanicima približili njegovo stvaralaštvo.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković srdačno je pozdravio sve prijatelje iz Slovenije, pjesnike i ljubitelje pjesničke riječi: „Drago mi je što udruga Ritam misli već treću godinu organizira ovakvo događanje u čast slovenskim znamenitim osobama čija imena nose nazivi naših ulica. Prešernov dan najveći je kulturni praznik u Sloveniji, a podržavamo ga i mi u Varaždinu kroz rad ove udruge. Zahvaljujem se i veleposlaniku na dolasku u Varaždin. Suradnju i prijateljstvo sa Slovenijom njegujemo upravo kroz ovakve projekte, kada se upoznajemo s njihovom kulturom, zato uvijek možete računati na podršku Grada Varaždina.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika.

Prisutne je pozdravio i župan Anđelko Stričak čestitavši udruzi na organizaciji ovakvih aktivnosti. Veleposlanik Gašper Dovžan zahvalio je na pozivu te istaknuo zadovoljstvo što slovenska nacionalna manjina ima podršku od Grada Varaždina i Varaždinske županije te što su aktivni u društvenom razvoju ove sredine.   

Povezane vijesti

Marković: Mojoj majci optužbe nanose teške boli

Marković: Mojoj majci optužbe nanose teške boli

Priopćenja vezana uz natječaj za direktora Gradske tržnice Varaždin  na konferenciji za novinare komentirali su dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik i Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina. Gradonačelnik Bosilj je…
“RAT” Markovića (SDP) i Kaniškog (HDZ) : Tko je zamjenski gradonačelnik, a tko zamjenski župan?!

“RAT” Markovića (SDP) i Kaniškog (HDZ) : Tko je zamjenski gradonačelnik, a tko zamjenski župan?!

“Zamjenski” gradonačelniče, umjesto da uvlačiš Sveučilište u politički ring i da braniš uglednim građanima da u svoje slobodno vrijeme posjećuju svečane obljetnice, a istodobno ti ne smeta kršenje Ustava s…
Marković: “Stričak ide u Sabor, a za župana Kaniški ili Jenkač?!”

Marković: “Stričak ide u Sabor, a za župana Kaniški ili Jenkač?!”

Na izjave HDZ – ovog načelnika Gornjeg Kneginca i kandidata na listi za Sabor pod brojem 14., Gorana Kaniškog, koji je rekao da su Mario Klapša i Miroslav Marković “SDP…