U Varaždinu obilježen Slovenski dan kulture

U Varaždinu obilježen Slovenski dan kulture

Povodom obilježavanja Slovenskog dana kulture, koji se tradicionalno obilježava 8. veljače na dan smrti književnika Franca Prešerna, varaždinska udruga Ritam misli i ove je godine organizirala poetsko-glazbeni program u sklopu projekta „Na kavu s pjesnikom“.

Ovaj put program je bio u čast književnika Ivana Cankara, stoga se događanje odvilo upravo uz Ulicu Ivana Cankara u Varaždinu, na Kapucinskom trgu.

Događanju „Na kavu s Cankarom“, na poziv predsjednice udruge Ritam misli Ljubice Ribić, odazvali su se zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj.e. Gašper Dovžan.

U prigodnom programu su uz članove Ritma misli nastupali i gosti iz Slovenije, pjesnici i glazbenici iz Ruša te članovi udruge Blagajna iz Vrhnike, rodnog mjesta Ivana Cankara, koji su svojim nastupom uzvanicima približili njegovo stvaralaštvo.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković srdačno je pozdravio sve prijatelje iz Slovenije, pjesnike i ljubitelje pjesničke riječi: „Drago mi je što udruga Ritam misli već treću godinu organizira ovakvo događanje u čast slovenskim znamenitim osobama čija imena nose nazivi naših ulica. Prešernov dan najveći je kulturni praznik u Sloveniji, a podržavamo ga i mi u Varaždinu kroz rad ove udruge. Zahvaljujem se i veleposlaniku na dolasku u Varaždin. Suradnju i prijateljstvo sa Slovenijom njegujemo upravo kroz ovakve projekte, kada se upoznajemo s njihovom kulturom, zato uvijek možete računati na podršku Grada Varaždina.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika.

Prisutne je pozdravio i župan Anđelko Stričak čestitavši udruzi na organizaciji ovakvih aktivnosti. Veleposlanik Gašper Dovžan zahvalio je na pozivu te istaknuo zadovoljstvo što slovenska nacionalna manjina ima podršku od Grada Varaždina i Varaždinske županije te što su aktivni u društvenom razvoju ove sredine.   

Povezane vijesti

Limena glazba Lepoglave kao gradski ambasador kulture

Limena glazba Lepoglave kao gradski ambasador kulture

Udruga Limena glazba Lepoglavau prostorijama TKIC-a održala je redovnu godišnju izvještajnu skupštinu, na kojoj je posebno istaknuto zadovoljstvo radom udruge u proteklih godinu dana. Nakon uvodnih pozdrava te podnošenja izvješća…
Francuski ambasador u posjetu Vraždinu

Francuski ambasador u posjetu Vraždinu

U posjetu Gradu Varaždinu boravio je  NJ. E. g. Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske u Hrvatskoj.  Njega je u svom kabinetu u palači Patačić primio gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven…
LUKAVEČKI & MARKOVIĆ: Rebalansom proračuna do božićnica za djecu i umirovljenike

LUKAVEČKI & MARKOVIĆ: Rebalansom proračuna do božićnica za djecu i umirovljenike

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u ponedjeljak su održali konferenciju za novinare povodom nadolazeće 4. sjednice Gradskog vijeća. Predsjednik Gradskog vijeća najavio je…