SREDNJA ŠKOLA IVANEC Održan međunarodni projektni sastanak Erasmus+ projekta OOP4FUN

SREDNJA ŠKOLA IVANEC Održan međunarodni projektni sastanak Erasmus+ projekta OOP4FUN

U srijedu, 7. prosinca i četvrtak, 8. prosinca 2022. na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu održan je, na kraju prve godine provođenja, međunarodni projektni sastanak projekta Erasmus+ KA220-SCH naziva “OOP4FUN – Object Oriented Programming for Fun”, koji je organizirala Srednja škola Ivanec u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike. 

Ovaj projekt, u trajanju 32 mjeseca, počeo je s provedbom 16. siječnja 2022. godine i financiran je iz Erasmus+ programa“Cooperation partnerships in school education” u iznosu od 282.265,00 eura. Ciljevi projekta usmjereni su na nastavnike i učenike srednjih škola. Osnaživanje nastavnika u korištenju inovativnih kurikuluma i pristupa u nastavi programiranja, posebice OOP programiranja, razvoja igrica na zabavan način, bolje će pripremiti i potaknuti srednjoškolce na upis na STEM fakultete te će promijeniti njihovu percepciju programiranja.

Uz Srednju školu Ivanec i Fakultet organizacije i informatikeiz Hrvatske, partneri na projektu su vodeća europska sveučilišta u području informatike i računalstva: University OfŽilina, Slovačka, University Of Pardubice, Češka Republika, University Of Applied Sciences Dresden, Njemačka, University of Belgrade, Srbija, te srednje škole ObchodnáAkadémia Považská Bystrica, Slovačka, GymnaziumPardubice, Češka Republika, Gymnasium Dresden-Plauen, Njemačka, Gimnazija Ivanjica, Srbija.

Ciljevi projekta su: inovirati srednjoškolski kurikulum novim pristupima poučavanju programiranja kroz razvoj igara, potaknuti srednjoškolce na upis STEM studijskih programa, poboljšati razumijevanje osnovnih principa programiranja i objektno orijentiranog programiranja te razviti vodič i obrazovne materijale za nastavnike. Također, jedan od važnih očekivanih učinaka projekta je omogućiti visokoškolskim i srednjoškolskim nastavnicima i studentima s partnerskih institucija stjecanje vrijednog znanja u domeni programiranja te iskustva rada i učenja kako u međunarodnim timovima, tako i u online okruženju.

Tijekom projekta partneri su razgovarali o 5 glavnih rezultata, pri čemu je prvi rezultat, analiza trenutnog stanja iidentifikacija raskoraka u učenju programiranja, koordiniran od Srednje škole Ivanec, na samom završetku.

Voditeljica projekta u Srednjoj školi Ivanec je ravnateljica Lidija Kozina, a voditelj prvog projektnog rezultata Analize trenutnog stanja i identifikacije raskoraka u učenju programiranja nastavnik Davor Fodrek. Fakultet organizacije i informatike vodi drugi projektni rezultat pod nazivom “Dizajn učenja s novom temeljnom idejom (poučavanja) programiranja”, uz sudjelovanje i doprinos i u svim drugim projektnim rezultatima s voditeljem projekta izv. prof. dr. sc. Zlatkom Stapićem. 

U sklopu sastanka svi sudionici posjetili su i obišli Srednju školu Ivanec, gdje su i dvije partnerske institucije Srednja škola Ivanec i Gimnazija Ivanjica iz Srbije održale radni sastanak i potpisale ugovor o suradnji.

Više informacija o projektnim rezultatima i partnerskim institucijama dostupno je na službenoj stranici projekta www.oop4fun.eu

Povezane vijesti

Za lepoglavske programe u kulturi preko 10 tisuća eura

Za lepoglavske programe u kulturi preko 10 tisuća eura

U sklopu Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi, Varaždinska županija dodijelila je preko 206 tisuća eura za 67 programa i projekata. Dio tih sredstava otišao je i u…
Za 67 programa u kulturi Varaždinska županija izdvojila 206.330 eura

Za 67 programa u kulturi Varaždinska županija izdvojila 206.330 eura

Čuvanje višestoljetne tradicije knjižnice Franjevačkog samostana u Varaždinu, Arheološka istraživanja u Varaždinskoj županiji, Kukuljevići dani u Varaždinskim Toplicama, Lepoglavska čipka, Ježekovi dječji folklorni susreti, samo su dio od ukupno 67…
Luči Zagorja županijskih 13.500 eura

Luči Zagorja županijskih 13.500 eura

Župan Željko Kolar i direktor društva ZAG-VET Mladen Jemeršić potpisali su ugovore o županijskom financiranju rada Skloništa za životinje Luč Zagorja. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 13.500 eura, od čega…