SDP: “HDZ – ovci bi se morali naučiti da je u demokratskoj državi normalno poštivati zakone”

SDP: “HDZ – ovci bi se morali naučiti da je u demokratskoj državi normalno poštivati zakone”

Nakon jučerašnje konferencije za novinare HDZ – a, na kojoj su predsejdnik Gradske organizacije starnke Varaždina Damir Habijan i župan Anđelko Stričak prozvali vladajuće SDP – ovce kao glave krivce za prijevremene izbore za Gradsko vijeće u Varaždinu, danas su im dosta oštro i opširno odgovorili iz SDP – a. Evo cijelog priopćenja:

Tko o čemu, HDZ o časti i poštenju. U nedostatku jasnih odgovora koje duguju našim građanima zašto su bili protiv normalnog funkcioniranja Grada, protiv povećanja uskrsnica i besplatnog javnog prijevoza umirovljenicima, protiv povećanja plaća tetama u vrtiću, vatrogascima, djelatnicima u kulturi i gradskoj upravi, protiv novih projekata i razvoja grada, ali i konačnog rješavanja baliranog otpada, HDZ-ovci se nevješto pokušavaju izvući kroz plitko politikanstvo i puštanje ružičaste magle.  

Poštenjačinama iz HDZ-a se čini nevjerojatnim da bi Grad, vezano za proceduru oko (ne)izglasavanja proračuna, trebao nešto pitati nadležno Ministarstvo koje, uzgred budi rečeno, vodi njihov stranački kolega kojemu očito ne vjeruju. Predsjednik ŽO HDZ-a, koji obnaša i funkciju župana, morao bi naučiti da je u demokratskoj državi normalno poštivati zakone, poštivati policijske djelatnike koji dođu na uviđaj kad je posrijedi nasilno ponašanje i fizički sukob, poštivati zdravstvene djelatnike koji žele pomoći unesrećenom građaninu (bez obzira tko on bio i kako se zvao). To je normalno u uređenoj državi i za svakog običnog građanina koji razumije što je država, što je jednakost pred zakonom, osim za našeg župana.  

Poštenjačine iz HDZ-a se čude i zašto gradonačelnik nije predložio proračun više puta. Da je predsjednik varaždinskog HDZ-a i gradski vijećnik Damir Habijan češće dolazio na međustranačke sjednice, vjerojatno bi bio upoznat sa svim detaljima i pokušajima da se postigne dogovor. I da, građani vrlo dobro znaju da smo do zadnjeg dana, do 31.12. bili spremni sazvati Gradsko vijeće, ali iz svega onog što smo mogli čuti i vidjeti sada je jasno da su stranački naputci onih iznad njega bitniji od interesa grada i građana.  

Na veliku žalost gradskog HDZ-a, u pregovore oko proračuna, a od jučer i kampanju za izbore za Gradsko vijeće uključio se i Anđelko Stričak, veliki junak varaždinskog noćnog života, koji očito ne razumije što je njegova zadaća kao političara i župana koji je dobio povjerenje građana. I kad je već riječ o načinu obnašanja časne dužnosti na koju je izabran voljom građana naše Županije, svakako bi bilo poželjno slušati sugrađane, a ne samo vrh svoje stranke. I da, neka malo pogleda ispred svojih vrata. Možda bi se imalo što pomesti.  

Ono što spada u rubriku „vjerovali ili ne“ je zahtjev župana Stričaka za ostavkom gradonačelnika Nevena Bosilja. Poštenog, sposobnog i hrabrog čovjeka koji se sa svojim zamjenikom Miroslavom Markovićem i suradnicima uhvatio teškog posla raščišćavanja ruševina ostalih iza dugogodišnje  vlasti uskočkog optuženika Ivana Čehoka. Ne sjećamo se da je 2018. tražio ostavku bivšeg gradonačelnika Čehoka s kojim je HDZ bio i ostao u koaliciji kada je dotični osuđen. Da ne spominjemo kako se lažno izmotavao pred svojim sugrađanima kako on nije „nit’ luk jeo nit’ luk mirisao“ u incidentu koji bi svakog drugog osim visokopozicioniranog člana HDZ-a odmah koštao političke karijere.   

Kad je riječ o istraživanju koje je Grad Varaždin naručio i proveo o mišljenju naših građana o stajalištima o bitnim temama za naš grad, o projektima koje smatraju prioritetnima i najvećim problemima s kojima se susreću u našem Varaždinu, jedina istina je da je pri odabiru agencije proveden transparentan postupak u kojem su pozvane tri vodeće hrvatske agencije za ispitivanje javnog mnijenja, od kojih su dvije uputile ponude u predviđenom roku. Odabrana je ponuda agencije koja je bila znatno niža od druge ponude. I da, to je istraživanje pokazalo, među ostalim, da velika većina Varaždinki i Varaždinaca žele da se konačno riješi balirani otpad. Uostalom, rezultate tog istraživanja smo i javno komunicirali u našim medijima. Rezultati su pobudili vrlo veliki interes naših sugrađana, a rezultate se može pogledati i na mrežnim stranicama grada. Možda bi županu bilo zanimljivo provesti slično istraživanje i u Županiji.  

Također, za informaciju poštenjačinama iz HDZ-a, evo još jedne zanimljive i za njih nedokučive prakse. Kad SDP želi provesti vlastito istraživanje onda takvo istraživanje financira iz sredstava SDP Hrvatske, a ne iz nekih „torbi“ koje bivši glavni tajnik stranke, a uskoro novi ministar graditeljstva, nosi okolo. Torbi čije se porijeklo povezuje s novcima nestalima iz javnih poduzeća u opjevanom slučaju Fimi media. Naravno, gospodin Stričak zna o čemu se u ovom slučaju radi, samo nevoljko o tome govori, a kad progovori onda vlastita stranačka iskustva pokušava prišiti drugima.      

Na kraju nekoliko riječi o projektnim kapacitetima majstora za obnovu iz HDZ-a. Za razliku od gradonačelnika Bosilja koji provodi projekte u Gradu na svakodnevnoj bazi, usput čisteći kosture iz ormara zajedničkog obnašanja vlasti HDZ-a i Ivana Čehoka, voljeli bismo vidjeti silne projekte koje je „neimar“ Stričak osmislio, započeo i realizirao u našoj Županiji za vrijeme svoga mandata u ovih godinu i pol dana. Ne tražimo da ih navede pet, sedam ili deset već samo jedan jedini koji je osmislio, započeo i realizirao! Odgovor na ovaj poziv neće nikad stići, a ta će šutnja gromoglasno pokazati tko radi u interesu građana, a tko je bezidejno i populistički opstruirao ponuđenu ruku suradnje. Sigurni smo da će vam građani Varaždina „zahvaliti“ na izvanrednim izborima koje ste izazvali svojim neodgovornim odnosom prema gradu i građanima.

Povezane vijesti

Antolić Vupora (SDP): HDZ je sa svojim aferama ugušio javni prostor

Antolić Vupora (SDP): HDZ je sa svojim aferama ugušio javni prostor

Županijska organizacija SDP-a Varaždinske županije, na čelu sa njegovom predsjednicom Barbarom Antolić Vuporom, u subotu je organiziralo obilazak više jedinica lokalnih samouprava. Zastupnik u Europskom parlamentu Fred Matić i SDP-ova…
Antolić Vupora (SDP): Glas za HNS je glas za HDZ

Antolić Vupora (SDP): Glas za HNS je glas za HDZ

U današnjoj emisiji na eVaraždinu gostovala je saborska zastupnica i predsjednica Županijske organizacije SDP – a Varaždinske županije. “Bez dlake na jeziku”, Antolić Vupora je govorila o svim aktualnim temama.…
SDP: Sjever ne zboravlja. Dosta je!

SDP: Sjever ne zboravlja. Dosta je!

Pod nazivom “Dosta je! Odmah na izbore” danas je na Markovom trgu održan prosvjed koji je organizirao SDP zajedno sa lijevo – liberalnim strankama. Jasno smo tražili zaustavljanje korupcije, kriminala,…