Radionice „Stranice sjećanja” unose radost u dom starijih i nemoćnih

Radionice „Stranice sjećanja” unose radost u dom starijih i nemoćnih

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof aktivno provodi radionice „Stranice sjećanja“ u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“. Trenutno je provedena trećina od predviđenog broja radionica, no već se sad vidi pozitivan utjecaj na korisnike.

Radionice se provode u dvije grupe. Prvu grupu čine korisnici Doma za starije i nemoćne osobe „Dragica” u Možđencu. Radi se o starijim ljudima kojima je otežana pokretljivost i pristup knjizi te često pate od socijalne isključenosti. Putem ovih radionica korisnicima je dana prilika da se druže s vanjskim suradnicima koji dolaze 3 puta tjedno te im pričaju priče. Također, korisnici sami pričaju priče te se prisjećaju svojih lijepih životnih trenutaka koje međusobno dijele. Korisnici se posebno vesele svakome dolasku izvoditelja.

Drugu grupu čine umirovljenici s područja Grada Novog Marofa, Općine Breznički Hum te okolnih mjesta. Radi se o naprednijoj grupi koja piše pjesme i priče protkane vlastitim životnim uspomenama. Na svakome susretu polaznici pročitaju svoju pjesmu ili priču te zajedno o tome razgovaraju.

Cilj ovih radionica je čitanjem potaknuti korisnike da i sami posegnu za svojim pričama te odgovarati temama iz literature s kojima se oni mogu poistovjetiti i koje ističu relevantnost njihovih iskustava. Kroz radionicu se mapiraju mjesta sjećanja i formira vizura starijeg stanovništva na lokalitete oko njih, pri čemu se koristi književna građa kao inspiracija i sredstvo stvaranja povjerenja te sigurnog mjesta za dijeljenje i komunikaciju. Po završetku održavanja radionica planirano je izdati zbirku priča i pjesama polaznika koje su ugledale svjetlo dana na radionicama.

Ovim putem Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof poziva sve starije stanovnike da se pridruže ovim radionicama. Još uvijek primamo polaznike.

Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti osobno ili pozivom na broj 042 611-234, gdje ujedno mogu dobiti sve potrebne informacije o održavanju istih.

Povezane vijesti

Putopisac Damir Šantek danas u novomarofskoj knjižnici

Putopisac Damir Šantek danas u novomarofskoj knjižnici

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof organizira putopisno predavanje Damira Šanteka i predstavljanje njegove knjige „Gdje misli nestaju”. Knjiga „Gdje misli nestaju” uzbudljivo je putovanje do mjesta na Zemlji koja…
Čitalačka građa dostupna djeci iz vrtića i područnih škola

Čitalačka građa dostupna djeci iz vrtića i područnih škola

Proveli smo jedan dan u obilasku lokacija bibliobusa novomarofske knjižnice na području Općine Breznički Hum. Zabilježili smo odličnu atmosferu među mališanima i školarcima, a svoje iskustvo pri provedbi projekta „Čitanje…
Vesele dječje radionice u Muzeju Croata insulanus

Vesele dječje radionice u Muzeju Croata insulanus

I ovog ljeta održane u radionice za djecu u Muzeju Grada Preloga. Radionice su se održavale u dva ciklusa, a bile su namijenjene osnovnoškolskom uzrastu. Prvi ciklus održan je prije…