Predstavljena monografija “Lepoglava”

Predstavljena monografija “Lepoglava”

Nakon tri godine pripreme i rada javnosti je predstavljena monografija  “Lepoglava”.

– Ovo je jedno od monumentalnih djela ovog grada i može se usporediti s Gazophylaciumom Ivana Belostenca, istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić prilikom predstavljanja monografije koja na 430 stranica, uz 660 fotografija, ilustracija i dokumenata te 300 kartica novinarskih tekstova, i isto toliko prijevoda, prikazuje život ljudi i povijest Lepoglave.

– Motiv da izradimo jednu ovakvu monografiju bila je želja da puno neispričanih priča i povijesnih činjenica o Lepoglavi stavimo u jednu ovakvu ediciju za koju bi nam trebalo i tisuću stranica. Sve ono što imamo u Lepoglavi i čime se ponosimo želimo podijeliti s drugima., dodao je Škvarić.

Uz urednike Darka Gorenaka i Spomenku Težak, o monografiji su govorili dr. sc. Tomislav Pletenac i neki od autor tekstova – dr. sc. Sanja Cvetić i Dubravko Šincek.

– Ovo je djelo za 21. stoljeće i po mojem mišljenju namijenjeno je Lepoglavčanima. Poziva ih na novi pogled na svoj grad, rekao je dr. sc. Tomislav Pletenac. Urednik i autor većine fotografija koje se nalaze u monografiji, Darko Gorenak istaknuo je da je u pripremu i izradu monografije bilo uključeno 30-ak ljudi.

– Svaka priča ukazivala je na novu, a svaka fotografija tražila je nova pojašnjenja, otkrio je Gorenak izrazivši vjeru da će monografijom biti zadovoljni svi oni koji će je čitati, dok je suurednica Spomenka Težak istaknula da je pogled na Lepoglavu jučer, danas i sutra bio glavna vodilja u izradi monografije.

Predstavljanju monografije Lepoglava nazočili su brojni gosti među kojima generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj Slobodan Mikac, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije, ujedno i izaslanik župana Varaždinske županije, Goran Mališ te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Varaždin Dragutin Gložinić. U glazbenom programu predstavljanja nastupile su Sanja Štefan i Eva Osonjački.

Povezane vijesti

I u Međimurju su objekti policije i carine s graničnih prijelaza otišli u povijest

I u Međimurju su objekti policije i carine s graničnih prijelaza otišli u povijest

S prvim danom srpnja navršava se 11 godina otkako je Republika Hrvatska postala članica Europske unije, a Međimurska županija reprezentativna je regija naše zemlje koja pronosi europske vrijednosti i prva…
Predstavljena monografije o povijesti Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu

Predstavljena monografije o povijesti Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu

U godini u kojoj DVD “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ obilježava 160 godina postojanja, Zavod za znanstveni rad u Varaždinu, Dobrovoljno vatrogasno društvo Varaždin i Muzej Hrvatskog vatrogastva …
Župan Stričak proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za Lepoglavu i Donju Voću

Župan Stričak proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za Lepoglavu i Donju Voću

Župan Anđelko Stričak proglasio je prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća. U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz…