Predstavljena monografija “Lepoglava”

Predstavljena monografija “Lepoglava”

Nakon tri godine pripreme i rada javnosti je predstavljena monografija  “Lepoglava”.

– Ovo je jedno od monumentalnih djela ovog grada i može se usporediti s Gazophylaciumom Ivana Belostenca, istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić prilikom predstavljanja monografije koja na 430 stranica, uz 660 fotografija, ilustracija i dokumenata te 300 kartica novinarskih tekstova, i isto toliko prijevoda, prikazuje život ljudi i povijest Lepoglave.

– Motiv da izradimo jednu ovakvu monografiju bila je želja da puno neispričanih priča i povijesnih činjenica o Lepoglavi stavimo u jednu ovakvu ediciju za koju bi nam trebalo i tisuću stranica. Sve ono što imamo u Lepoglavi i čime se ponosimo želimo podijeliti s drugima., dodao je Škvarić.

Uz urednike Darka Gorenaka i Spomenku Težak, o monografiji su govorili dr. sc. Tomislav Pletenac i neki od autor tekstova – dr. sc. Sanja Cvetić i Dubravko Šincek.

– Ovo je djelo za 21. stoljeće i po mojem mišljenju namijenjeno je Lepoglavčanima. Poziva ih na novi pogled na svoj grad, rekao je dr. sc. Tomislav Pletenac. Urednik i autor većine fotografija koje se nalaze u monografiji, Darko Gorenak istaknuo je da je u pripremu i izradu monografije bilo uključeno 30-ak ljudi.

– Svaka priča ukazivala je na novu, a svaka fotografija tražila je nova pojašnjenja, otkrio je Gorenak izrazivši vjeru da će monografijom biti zadovoljni svi oni koji će je čitati, dok je suurednica Spomenka Težak istaknula da je pogled na Lepoglavu jučer, danas i sutra bio glavna vodilja u izradi monografije.

Predstavljanju monografije Lepoglava nazočili su brojni gosti među kojima generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj Slobodan Mikac, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije, ujedno i izaslanik župana Varaždinske županije, Goran Mališ te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Varaždin Dragutin Gložinić. U glazbenom programu predstavljanja nastupile su Sanja Štefan i Eva Osonjački.

Povezane vijesti

Limena glazba Lepoglave kao gradski ambasador kulture

Limena glazba Lepoglave kao gradski ambasador kulture

Udruga Limena glazba Lepoglavau prostorijama TKIC-a održala je redovnu godišnju izvještajnu skupštinu, na kojoj je posebno istaknuto zadovoljstvo radom udruge u proteklih godinu dana. Nakon uvodnih pozdrava te podnošenja izvješća…
Dođite na Dječji fašnik u Lepoglavu

Dođite na Dječji fašnik u Lepoglavu

U tijeku su posljednje pripreme za ovogodišnji „Dječji fašnik u Lepoglavi.” I ove godine u veseloj fašničkoj povorci sudjelovat će maskirane skupine iz dječjih vrtića i osnovnih škola. Druženje pod…
Lepoglavsko čipkarstvo zaslužuje veću brigu i potporu s državne razine

Lepoglavsko čipkarstvo zaslužuje veću brigu i potporu s državne razine

Uoči početka priprema za organizaciju 28. Međunarodnog festivala čipke, u Lepoglavi je održan sastanak na kojem se, na inicijativu gradonačelnika Marijana Škvarića, o problematici vezanoj za razvoj čipkarstva i očuvanje…