Predsjednik Republike posthumno odlikovao Ivana Sokača, zapovjednika 104. brigade HV-a

Predsjednik Republike posthumno odlikovao Ivana Sokača, zapovjednika 104. brigade HV-a

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je danas, u ponedjeljak 21. studenoga 2022. godine posthumno odlikovao pukovnika Ivana Sokača, zapovjednika 104. brigade Hrvatske vojske. Svečanost uručenja odlikovanja održana je u Vojarni 7. gardijske brigade PUMA u Varaždinu nakon službenog ispraćaja kontinenta pripadnika Hrvatske vojske u misiju na Kosovo. 

Uz obitelj poginulog heroja Domovinskog rata, suprugu i dvoje sinova, svečanosti su prisustvovali načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, Željko Posavec, potpredsjednik Skupštine Varaždinske županije te Vlado Leskovar, predsjednik i članovi Kluba varaždinskih branitelja 1991 – 1995 koji su inicirali dodjelu odlikovanja i drugi uzvanici.

Prilikom uručenja odlikovanja Reda kneza Domagoj s ogrlicom, koje je u ime obitelji primio sin poginulog Alen Sokač Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je istaknuo: Čast mi je i zadovoljstvo da nakon dosta godina odlikujem Vašeg supruga, oca i suborca za ono veliko što je dao Hrvatskoj još 1991. godine.  Nažalost, nije dočekao hrvatsku slobodu. Pao je u pravoj borbi i njegova žrtva za Hrvatsku,  njegov doprinos, davanje sebe, neće biti nikada zaboravljeno.

Na dodijeljenom odlikovanju koje je odlukom Predsjednika dodijeljeno za pokazanu, osvjedočenu hrabrost i junaštvo u domovinskom ratu u ime obitelj zahvalio se sin Mario Sokač. Zahvalio se i inicijatorima koji su pokrenuli proces dodjele odlikovanja Vladimiru Leskovaru, predsjedniku i članovima Kluba varaždinskih branitelja 1991 – 1995 te je istaknuo: Naš je otac poginuo kao zapovjednik 104. brigade Zbora narodne garde, dakle vojnika s područja varaždinske i međimurske županije koji su djelovali na pakračkom području. Naš je otac poginuo predvodeći akciju oslobađanja područja u široj akciji „Alfa“ 28. prosinca 1991. godine vozeći vozilo u koloni s našim vojnicima. I već sam taj detalj svjedoči nam o njegovoj hrabrosti i odlučnosti. – rekao je Mario Sokač i dodao: Za našu obitelj ovaj dan predstavlja posebnu simboliku jer smo se prije tri dana sjetili i žrtve Vukovara. Na neki način povezujemo žrtvu našeg oca sa svim hrvatskim žrtvama. Zahvaljujemo Vam predsjedniče što na ovaj način ne dozvoljavate da hrvatski heroji budu zaboravljeni i da svi oni koji su dali život za Hrvatsku makar i posthumno dobiju svoje priznanje.

Pukovnik Ivan Sokač  poginuo je  u Pakracu u napadu neprijateljskog tenka na automobil kojim je upravljao 28. prosinca 1991. godine sudjelujući u akciji „Alfa“ , a kojom su  hrvatske obrambene snage nastojale odbaciti neprijatelja što dalje od Pakraca.

Povezane vijesti

Bosilj i Lukavečki primili sudionike COFA – e

Bosilj i Lukavečki primili sudionike COFA – e

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki u petak su u Gradskoj vijećnici ugostili predstavnike folklornih skupina koje nastupaju na Međunarodnom folklornom festivalu COFA.…
Brazilki koja se prostituirala u Varaždinu – izgon

Brazilki koja se prostituirala u Varaždinu – izgon

Varaždinska policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 38 – godišnjom državljanom Brazila.Kako se sumnja, ona se u jednom stanu na području grada Varaždina odavala prostituciji. Policijski službenici uručili su joj…
Prigodnom svečanošću Elektrostrojarska škola Varaždin obilježila 65 godina rada i postojanja

Prigodnom svečanošću Elektrostrojarska škola Varaždin obilježila 65 godina rada i postojanja

Prigodnom svečanošću u sportskoj dvorani Graberje u Varaždinu  Elektrostrojarska  škola u Varaždinu obilježila je 65 godina svog rada i postojanja. Svečanosti su uz domaćina, ravnatelja Elektrostrojarske škole Igora Kosa nazočili…