Obilježena 31. obljetnica pogibije petorice europskih promatrača u Podrutama

Obilježena 31. obljetnica pogibije petorice europskih promatrača u Podrutama

Prije 31 godinu, 7. siječnja 1992. godine u Podrutama kod Novoga Marofa tragično su poginula petorica članova Promatračke misije Europske zajednice. Njihov nenaoružani helikopter, koji se iz Mađarske vraćao u Hrvatsku, raketama je srušio MIG 21 tadašnje JNA, a život su izgubila četvorica talijanskih časnika i jedan francuski časnik. Kako se ne bi zaboravila žrtva europskih promatrača, Grad Novi Marof i ove je godine obilježio obljetnicu ove tragedije komemorativnim skupom.

Na ovogodišnjoj komemoraciji sudjelovali su, između ostalih, izaslanik Predsjednika RH i savjetnik predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost dr.sc. Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar vanjskih poslova dr. sc. Gordan Grlić Radman uz pratnju generala bojnika Dragutina Repinca, izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te brigadnog generala Zdravka Jakopa, izaslanika ministra obrane RH Marija Banožića i državnog tajnika u Ministarstvu obrane RH, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, predsjednik Skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić, saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Predsjednik Skupštine dr. sc. Josip Križanić u svom se govoru prisjetio tog zvjerskog čina koji je zgranuo cijelu hrvatsku javnost, a posebno stanovnike njenog sjevernog dijela koji nije bio toliko zahvaćen strašnim ratnim zbivanjima kao drugi dijelovi Hrvatske.

– Taj čin pogibije talijanskih i francuskih časnika nije bio uzaludan. On je već nakon nekoliko dana rezultirao međunarodnim priznanjem Hrvatske, najprije od naših prijatelja susjeda, a kasnije i drugih članica tadašnje Europske zajednice, a i drugih svjetskih država. Mi smo se tada ponadali da će to pomoći razrješavanju ratnih sukoba i da će neprijatelj biti, ako ništa drugo, barem malo blaži. No, prevarili smo se. Upravo nakon tih događanja oni su bili još žešći i još brutalniji u svojim zvjerstvima. Činjenica da je Hrvatska na vrlo težak i mukotrpan način izborila svoju samostalnost, nezavisnost, međunarodno priznanje, te kasnije slobodu samo govori u prilog tome kako nam ništa nije poklonjeno – naglasio je predsjednik Skupštine dr. sc. Josip Križanić zahvalivši se svim hrvatskim, ali i varaždinskim braniteljima na doprinosu i žrtvi koju su podnijeli za samostalnu i neovisnu Hrvatsku, danas članicu velike europske obitelji.

Gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač naglasio je kako su europski promatrači došli donijeti mir i o njemu svjedočiti te potaknuti prestanak ratnih sukoba.

– Njihova žrtva utkana je i u priznanje Republike Hrvatske. Tadašnja jugokomunistička vojska željela je upravo ovim činom optužiti Vladu i hrvatsku državu koja još nije bila priznata i koja se borila da dokaže svoje priznanje i postojanje, kao i da svijetu dokaže da smo upravo mi žrtva, a agresori su to htjeli prikazati obrnuto. Međutim, bilo je i previše svjedoka koji su posvjedočili i ovo je jedan od događaja koji je dao pečat nastojanju hrvatske države i političkog vrha da dokažemo tko je žrtva, a tko je agresor – rekao je Jenkač. 

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministar vanjskih i europskih poslova dr. sc. Gordan Grlić Radman kazao je kako je napad na helikoptere bio očajnički potez jugoslavenske armije da nasiljem zaustavi ono što se više nije moglo zaustaviti.

– To je borba za slobodu, Domovinski rat i priznanje suverenosti hrvatske države. Pucanj u helikopter i te žrtve zapravo su ubrzale priznanje Republike Hrvatske i ponavljam da ono što je prije 31 godinu, ta težnja za hrvatskom slobodom, težnja za izlazak iz umjetne i nasilne tvorevine koju je velikosrpski hegemonizam nastojao pod svaku cijenu silom zaustaviti nije se dogodio i danas vidimo gdje je Hrvatska, a gdje su sve oni sljednici te politike završili – rekao je ministar.

Izaslanik predsjednika RH i savjetnik Predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić istaknuo je kako je dolazak promatračke misije Europske zajednice, u vremenu kada se hrvatski narod nalazio u vrlo teškoj situaciji, probudio nadu da Hrvatska nije sama i dodatno ju osnažio u obrani.

– Europski promatrači imali su značajnu ulogu da istina o svemu što se tada događalo u Hrvatskoj, ode u svijet. A to je bilo iznimno važno za afirmaciju pravednosti naše borbe za slobodu i međunarodno priznaje. Nas su nakon međunarodnog priznanja čekali još teški i krvavi dani, mjeseci i godine do konačne pobjede u Domovinskom ratu. Danas Republika Hrvatska kao aktivna i punopravna članica Euroatlantske zajednice vrlo aktivno doprinosi uspostavi i očuvanju mira diljem svijeta, svojim sudjelovanjem u brojnim međunarodnim vojnim misijama, operacijama i aktivnostima. Žrtva koju su članovi promatračke misije Europske zajednice napravili nikada se ne smije zaboraviti i na tome ćemo im uvijek biti zahvalni – rekao je Lozančić.

Komemoraciji su prisustvovali i veleposlanik Republike Italije u Republici Hrvatskoj NJ. E. Pierfrancesc Sacco, prva savjetnica Veleposlanstva Francuske Lilas Bernheim, te pripadnici udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata.

Povezane vijesti

Gradonačelnik Jenkač ugostio veleposlanika Izraela Garyja Korena

Gradonačelnik Jenkač ugostio veleposlanika Izraela Garyja Korena

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin” gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač ugostio je u četvrtak veleposlanika Izraela Nj. E. Garyja Korena. Nakon održanog sastanka, gradonačelnik Jenkač otkrio je teme o…
U Podrutama obilježena 32. godišnjica pogibije članova Europske zajednice

U Podrutama obilježena 32. godišnjica pogibije članova Europske zajednice

U Podrutama kod Novoga Marofa obilježena je 32. godišnjica pogibije članova Promatračke misije Europske zajednice. Petorica članova Promatračke misije poginula su 7. siječnja 1992. godine kada je njihov nenaoružani helikopter…
Krapinsko – zagorska županija najuspješnija po povlačenju EU novca

Krapinsko – zagorska županija najuspješnija po povlačenju EU novca

Još jedan veliki uspjeh – Krapinsko-zagorska županija je, prema podacima iz otvorenog proračuna Hrvatske zajednice županija, u 2023. godini na prvom mjestu prema povlačenju sredstava iz europskih fondova! Krapinsko-zagorska županija je…