U Podrutama obilježena 32. godišnjica pogibije članova Europske zajednice

U Podrutama obilježena 32. godišnjica pogibije članova Europske zajednice

U Podrutama kod Novoga Marofa obilježena je 32. godišnjica pogibije članova Promatračke misije Europske zajednice. Petorica članova Promatračke misije poginula su 7. siječnja 1992. godine kada je njihov nenaoružani helikopter raketama srušio MIG 21 tadašnje JNA. Život su izgubila četvorica talijanskih i jedan francuski časnik.

Na komemoraciji povodom godišnjice njihove pogibije sudjelovala je i zamjenica župana Silvija Zagorec. 

– Prije 32 godine kod Podruta se dogodio zločin, bezuman čin. Živote su izgubila petorica promatrača čiji je jedini cilj bio osigurati mir i pronositi istinu o strahotama kojima su svjedočili na našem području. Njihovi životi, kao i životi brojnih naših branitelja, utkani su u temelje Republike Hrvatske. Pogibija petorice promatrača bila je prekretnica u Domovinskome ratu, brojni su svjetski čelnici shvatili tko je agresor, a tko žrtva te da stabilnost i sigurnost nemaju alternativu i cijenu. Ubrzo nakon tog tragičnog događaja naša je domovina bila međunarodno priznata. Drage obitelji poginulih promatrača, vi ste u tom trenutku bili zavijeni u crno, međutim budite ponosni na svoje najmilije jer su dali nešto najvrjednije, svoj život. Sastajmo se ovdje svake godine, trajno čuvajmo uspomenu i prenosimo je na mlađe naraštaje – istaknula je Silvija Zagorec. 

Gradonačelnik Novog Marofa, zastupnik Siniša Jenkač istaknuo je da je zločin koji se dogodio bio organiziran, namjeran, osmišljen u vrhu tadašnje, još uvijek, Jugoslavenske narodne armije, agresorske vojske koja je zajedno sa srbočetinicima željela okupirati, i u to vrijeme i okupirala, trećinu hrvatskog područja.

-Bilo je to u vremenu kada se Republika Hrvatska borila oružjem za svoju samostalnost, ali borila se i politički za dokaz da su neki drugi agresori, a da mi branimo svoju opstojnost, povijesnu postojnost na ovim krajevima i želju za državom. Ovdje nije bilo ratnih djelovanja, osim u oslobađanju Varaždina, Banjščine, ali s ovog područja mnogi su sudjelovali u ratnim operacijama sve do 95. kada je velebnim operacijama – Bljeskom i Olujom, oslobođena Hrvatska – rekao je Jenkač te dodao da Grad Novi Marof želi podsjetiti na važnost ovog datuma, odati počast svim braniteljima, a pogotovo onima koji su kao mirotvorci stradali upravo na nebu iznad grada.

Okupljenima se obratio i saborski zastupnik Dražen Srpak, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

-Hvala vam dragi prijatelji iz Europske zajednice što ste nas u tim teškim trenucima podupirali i što ste nam pomogli da na našem putu postanemo slobodna država, dio europske zajednice, članica NATO-a i na kraju i u šengenskom prostoru, što je velika dobrobit za sve nas koji ovdje živimo – naglasio je Srpak.

Na komemoraciji u Podrutama bio je i državni tajnik Frano Matušić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra vanjskih i europskih poslova, u čijoj su pratnji bili izaslanik ministra obrane, brigadni general Zdravko Jakop te izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Snježane Hunjet.

-Ova žrtva časnika Europske zajednice koji su sudjelovali u promatračkoj misiji je izuzetno bitna jer je pokazala solidarnost tadašnje Europske zajednice da se prostor mira i sigurnosti proširi, ne samo na europskom kontinentu nego i šire – poručio je Matušić.

Komemoraciji u Podrutama prisustvovali su i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, veleposlanik Republike Francuske Nj. E. Fabien Fieschi, Valeria Baistrocchi iz Veleposlanstva Republike Italije, gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Varaždinske županije.

,,Iako ovdje nije bilo bojišnice, Varaždin je imao veliku ulogu u Domovinskom ratu. Osim oslobođenja Varaždina, Ivanščice i zauzimanja skladišta na Banjšćini, tragičan događaj pogibije petero promatrača Europske zajednice ubrzao je proces priznanja RH-a. Obaranje helikoptera bio simboličan pucanj u napore da Europska zajednica izgradi mir u Hrvatskoj i taj je zločin razotkrio velikosrpske planove o razaranju Hrvatske. Imena poginulih mirotvoraca zauvijek su ugrađena u temelje mira i ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu za očuvanje slobode i demokracije na našim prostorima” – izjavila je saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora. 

Povezane vijesti

Na Dinari obilježena obljetnica pogibije 31 i nestanka 1 pripadnika 7. gardijske brigade Puma

Na Dinari obilježena obljetnica pogibije 31 i nestanka 1 pripadnika 7. gardijske brigade Puma

U suradnji s Ministarstvom obrane i Ministarstvom hrvatskih branitelja, uz članove Planinarske udruge Dinaridi Udruga veterana 7. gardijska brigada “Puma” organizirala je i ove godine prigodno obilježavanje pogibije 31 i…
Obilježena 160. obljetnica Prvog hrvatskog vatrogasnog zbora u Varaždinu

Obilježena 160. obljetnica Prvog hrvatskog vatrogasnog zbora u Varaždinu

Prigodnim programom u petak obilježena je 160. obljetnica Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu. Godišnjica najstarijeg DVD-a u Hrvatskoj, osnovanog 17. lipnja 1864. obilježena je prvo velikim mimohodom vatrogasaca…
Svjetski dan pčela: Učenici i djelatnici OŠ Podrute svaki dan pridonose očuvanju pčela

Svjetski dan pčela: Učenici i djelatnici OŠ Podrute svaki dan pridonose očuvanju pčela

Svjetski dan pčela obilježen je u Osnovnoj školi Podrute. Nije to bilo slučajno budući da učenici i djelatnici ove škole svakoga dana svojim radom konkretno pridonose očuvanju pčela, najvažnijih živih…