LiDRaNo u Novom Marofu

LiDRaNo u Novom Marofu

U prostorima Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu  održana je Županijska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDRaNo kojoj je ove godine domaćin za osnovne škole Osnovna škola Vidovec, a za srednje škole domaćin je Elektrostrojarska škola  Varaždin. Nakon pozdravnih riječi ravnatelja  Osnovne škole Vidovec  Predraga Mašića koji je naznačio kako je jako bitno da čuvamo naš jezik stoga ova smotra  smotra okuplja učenike koji promiču i njeguju književno stvaralaštvo i hrvatski jezik.

Otvorenju Smotre je nazočio i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, a Smotru je otvorila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je istaknula kako sama činjenica da se ova smotra održava već dugi niz godina  govori o visokoj kvaliteti profesora i mentora koji svakodnevno prepoznaju darovitost svojih učenika.

Upravo se kroz tu darovitost njeguje materinji jezik, što se danas smatra izuzetno važnom kulturnom, obrazovnom i odgojnom vrijednošću, a osim  njegovanja hrvatskog jezika, promiče se literarni, dramsko-scenski i novinarski izričaj kod naših učenika te ih se na taj način od najranije dobi potiče na kreativnost i stvaralačko izražavanje. LiDraNo okuplja svu  darovitost učenika koju treba prepoznati, poticati i njegovati. U vrijeme kada mnogobrojne društvene mreže nastoje uobličiti svijet u kojem bi virtualna stvarnost bila realnost, jedna riječ, a poglavito govor te javni nastup imaju neprocjenjivu vrijednost – rekla je zamjenica župana te je poručila učenicima kako će njihov potencijal doći do izražaja kroz nekoliko godina.

– Neki od vas će za nekoliko godina svoj potencijal i svoje znanje pretvoriti u kapital iz kojeg će proizaći novinari, književnici, novi glumci, a možda i analitičari te kritičari društvenih zbivanja– zaključila je zamjenica župana.

Ove godine  na Smotri literarnog i novinarskog stvaralaštva sudjeluje 79 učenika i 37 mentora, s 36 literarna rada, 25 samostalnih novinarskih radova, 3 tiskana školska lista, 1 digitalni školski list te 9 radijskih emisija – iz 31 osnovne škole.

Na Smotri dramsko – scenskog stvaralaštva sudjeluje 151 učenik i 28 mentora – iz 22 osnovne škole, dakle na samoj Smotri sudjeluje ukupno 230 učenika i 65 mentora iz 31 osnovne škole.

Danas će se s početkom u 16:30 sati također u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu održat će se dramsko-scenski nastupi učenika srednjih škola u  kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa (14 učenika) te 2 skupna dramsko-scenska nastupa (18 učenika). Ukupno će sudjelovati 32 učenika i 13 mentora iz 7 srednjih škola.

Povezane vijesti

Zamjenica župana Silvija Zagorec otvorila Županijsku smotru LiDRaNo 2024.

Zamjenica župana Silvija Zagorec otvorila Županijsku smotru LiDRaNo 2024.

Čak 300-tinjak učenika osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije sudjeluje na Županijskoj smotri stvaralaštva LiDraNo 2024., koja je počela jučer okruglim stolovima za literarno i novinarsko stvaralaštvo, a nastavljena je…
Djeca za sjevera učit će o letenju u centru za STEM u Ludbregu

Djeca za sjevera učit će o letenju u centru za STEM u Ludbregu

Danas je u Ludbregu potpisan Sporazum o suradnji na projektu Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području Lori Ludbreg, a sporazum su potpisali gradonačelnik Ludbrega Dubravko…
Kreacije učenika i obrtnika oduševile na drugoj reviji „Čarobne ruke“

Kreacije učenika i obrtnika oduševile na drugoj reviji „Čarobne ruke“

Večernje, ekstravagantne i koktel-haljine, kreacije od trapera i čipke, ženske i muške frizure, make up, originalne torbe i cvjetne instalacije oduševile su u nedjelju na drugoj po redu reviji „Čarobne…