Komemoracija za pogubljene mladiće u Matušinima

Komemoracija za pogubljene mladiće u Matušinima

U Novom Marofu i ove je godine organizirano obilježavanje obljetnice pogibije mladih mještana nakon Drugog svjetskog rata kod zaseoka Matušini u Makojišću Donjem.

Mladići su pogubljeni 22. veljače 1947. godine na kućnom pragu, gotovo dvije godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, unatoč činjenici da je 23. kolovoza 1945. godine donijeta opća amnestija za sve sudionike Drugog svjetskog rata.

Grad Novi Marof je u znak sjećanja na stradavanje sumještana podignuo spomen obilježje, na kojem su se mještani i ove godine okupili i obilježili obljetnicu tragičnog događaja.

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač rekao je kako je spomenik podignut svim poginulima u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

– Želimo ukazati na problematiku totalitarnih režima, bili oni nacistički, komunistički ili fašistički. Svaki totalitarni režim iza sebe ostavlja mrtve ljude. Ovo je sjećanje na sve one poginule, ali ujedno i upozorenje koliko je važna demokracija i koliko je važna borba za demokraciju – rekao je gradonačelnik Jenkač te dodao kako je taj datum važan zbog sjećanja na poginule u oba svjetska rata.

– Na ovaj način osvještavamo problematiku bilo kakvog totalitarizma i da se zasvagda moramo boriti za demokraciju – poručio je gradonačelnik.

Predsjednik novomarofske Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran, Zdravko Maltar, zahvalio je svima koji se odazivaju na komemoraciju.

– Na komemoraciji se prisjetimo žrtava, poklonimo se i pomolimo se. Činjenica je da se o tome nije smjelo govoriti 50 i više godina, i da je svaki spomen tih žrtava bio poguban i opasan za one koji bi se našli u takvoj prilici – rekao je Maltar te dodao kako se u Udruzi domobrana sastaju slobodni, ponosni i s pijetetom na sjećanje na tu veliku tragediju.

– Nesreća je u tome što u hrvatskom narodu ima tisuću i nešto sličnih mjesta, gdje su hrvatski domoljubi stradali po završetku Drugog svjetskog rata. No, ta vremena su iza nas. Danas imamo slobodnu, demokratsku državu i ta država je svakim danom sve bolja, a to ovisi o svima nama koji se trudimo da je učinimo boljom i ljepšom – rekao je Maltar.

Povezane vijesti

Održana komemoracija u znak sjećanja na poginule policajce u Borovu 1991. godine

Održana komemoracija u znak sjećanja na poginule policajce u Borovu 1991. godine

U sjećanje na poginule policajce u Borovu 1991. kod križa zahvalnosti kraj crkve sv. Nikole u Varaždinu danas je održana komemoracija  u organizaciji varaždinske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog…
Mladići se poigrali emocijama 80 – godišnjaka. Nije im se isplatilo

Mladići se poigrali emocijama 80 – godišnjaka. Nije im se isplatilo

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1992., 1990. i 1984.) zbog počinjenog kaznenog djela prijevare. Okrivljenike se optužnicom tereti da su u svibnju 2022.…
Varaždin: Mladići za vrijeme nastave u školi konzumirali amfetamin

Varaždin: Mladići za vrijeme nastave u školi konzumirali amfetamin

Varaždinska policja provelo je kriminalističlko istraživanje nad 16,17 i 18 – goddšnjakom koji su u jednoj od srednjih škola u Varaždinu za vrijeme nastave konzumirali drogu – amfetamin. Prilikom zaticanja,…