Grad Novi Marof za stipendiranje studenata izdvojio 77.400 eura

Grad Novi Marof za stipendiranje studenata izdvojio 77.400 eura

Grad Novi Marof kontinuirano brine o mladima i potiče njihovu izvrsnost u obrazovanju, stoga već dugi niz godina dodjeljuje stipendije studentima. U Kulturnom centru Ivan Rabuzin gradonačelnik Siniša Jenkač potpisao je ugovore sa 70 stipendista.

Iz svog je proračuna Grad Novi Marof za studentske stipendije izdvojio 77.400 eura. Studentima koji studiraju na području Varaždinske županije mjesečno će se isplaćivati 90 eura, dok će oni koji studiraju u drugim županijama u Hrvatskoj dobivati 120 eura.

– Unazad nekoliko godina dajemo stipendije svim studentima, bez obzira na to koje su fakultete upisali, bitne su jedino ocjene, tako da si oni već prije predaje dokumentacije mogu izračunati imaju li ili ne mogućnost dobiti stipendiju. Ocjene su, dakle, najvažniji kriterij. Ove godine imamo 70 studenata koji su ostvarili mogućnost dobivanja gradske stipendije. Bilo je nešto više prijavljenih, ali neki nisu ostvarili pravo, a neki su dobili neke druge stipendije, državne ili županijske, tako da su odustali od naše stipendije – rekao je Jenkač.

Dodao je da je to prva podjela stipendija u 2024. godini, ali je druga u ovoj akademskoj godini, budući da je prije otprilike dva mjeseca dodijeljeno 90 stipendija učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja.

Gradonačelnik je ujedno naglasio da kroz ugovore o stipendiranju Grad ne uvjetuje da studenti ostanu u Novom Marofu.

– Hrvatska je, pa čak i Europa, premala i mladi ljudi imaju doista brojne mogućnosti. No s obzirom da im je društvo dalo povjerenje i izdvojilo određena sredstva za njihovo školovanje, vjerujem da će mnogi od njih to zapamtiti i ostati u Novom Marofu. Dobro je i pozitivno za mlade ljude da putuju i vide svijet, ali uvijek ih pozovem da se vrate, da ne zaborave koja im je zajednica pomogla onda kada im je to najviše trebalo – istaknuo je Jenkač.

Nika Novosel, studentica 3. godine na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, kazala je da joj stipendija mnogo znači.

– Mojim roditeljima olakšava situaciju, a pokriva i neke dodatne troškove koje si studenti ne mogu priuštiti. Već tri godine sam podstanarka, a s obzirom na to da imam cimericu, troškovi su podijeljeni, ali stipendija od 120 eura svakako mi olakšava situaciju i ne trebam svaki mjesec čekati da mi roditelji pošalju novce – rekla je Nika.

Među dobitnicima stipendija je i Patrik Šantek, student 3. godine na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike.

– Stipendiju ću uglavnom potrošiti na prijevoz, odnosno na gorivo jer se svakodnevno vozim na fakultet. Ovakva mi financijska podrška puno znači, uspijevam pokriti sve troškove prijevoza, a veći dio budžeta ostaje mi za osobno korištenje – zadovoljno je zaključio Patrik.

Povezane vijesti

Novi VW Tiguan je na tržištu. Evo i cijena

Novi VW Tiguan je na tržištu. Evo i cijena

Na hrvatsko tržište je došao i novi Volkswagen Tiguan koji je predstavlje još prošle godine. Podsjetimo: najprodavaniji Volkswagenov SUV model predstavljen je u obnovljenom izdanju prigrlivši novi dizajnerski izraz marke,…
U Hrvatsku stiže novi sustav za lijekove vrijedan 2,2 milijuna eura

U Hrvatsku stiže novi sustav za lijekove vrijedan 2,2 milijuna eura

Informatički sustav eLijekovi trebao bi zaživjeti do kraja siječnja, a uspostavit će bazu dostupnih lijekova, objediniti podatke o nestašicama kao i o interakcijama među lijekovima za svakog pojedinog pacijenta,  doznaje se u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje…
FOTO: VW-ov glavni dizajner objavio je prve službene skice novog Golfa

FOTO: VW-ov glavni dizajner objavio je prve službene skice novog Golfa

Volkswagen je u Las Vegasu pokazao kamufliranu verziju, a ovo je sada čini se konačna, piše Poslovni dnevnik Uoči premijere novog dizajna Volkswagen Golfa koja je pred vratima, VW-ov šef…