Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje


Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježavamo 18. studenoga u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara, kada je u Škabrnji počinjen stravičan zločin nad stanovništvom te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada i Rakovice. 

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.

Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA, srpske paravojne snage SAO Krajine i dobrovoljačke skupine iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Po okončanju napada Škabrnja je spaljena i u potpunosti uništena, a katolička crkva do temelja srušena. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Oni civili koji su bili pošteđeni kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, a muškarci su zatočeni u kninskim logorima te kasnije razmijenjeni.

Zločin u Škabrnji izveden je planski, istovremeno kada su pripadnici JNA i četnici divljali u okupiranom Vukovaru i u drugim područjima Hrvatske gdje su počinjeni zločini. Nakon oslobođenja Škabrnje u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja te povratka u Škabrnju, dodatni civili poginuli su od posljedica kretanja kroz minska polja.

Ludbreg se i ove godine priključio obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Program je počeo u utorak 15. studenog koncertom Stoji grad…Vukovar – Grad Heroj. Koncert je održan u Centru za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”, a u programu su sudjelovali Osnovna glazbena škola Varaždin, Anita Huđek (Lado), Tamburaški sastav “Biseri” i idejni začetnici koncerta MPZ “Podravina”.

Dan kasnije u Centru za kulturu i informiranje prikazan je film Glavu dole, ruke na leđa. Ovaj dokumentarni film obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju, te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore.

Gradonačelnik Grada Ludbrega DUbravko Bilić, gradski vijećnici i predstavnici braniteljskih udruga na Gradskom su groblju u Ludbregu položili vijence, a sinoć 17. studenog u perivoju dvorca Batthyany upaljeni su lampioni u znak sjećanja.

Povezane vijesti

Sjećanje na žrtve holokausta

Sjećanje na žrtve holokausta

Na Židovskom groblju u Varaždinu položeni su vijenci i održana je komemoracija  povodom Jom Hašoa – Dana stradanja i junaštva židovskog naroda.  U ime Grada Varaždina i Varaždinske županije odali…
Održana komemoracija u znak sjećanja na poginule policajce u Borovu 1991. godine

Održana komemoracija u znak sjećanja na poginule policajce u Borovu 1991. godine

U sjećanje na poginule policajce u Borovu 1991. kod križa zahvalnosti kraj crkve sv. Nikole u Varaždinu danas je održana komemoracija  u organizaciji varaždinske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog…
RAT PRIOPĆENJIMA Anđelko, ne daj im da ti brane i tko to i za čije novce putuje u Kinu

RAT PRIOPĆENJIMA Anđelko, ne daj im da ti brane i tko to i za čije novce putuje u Kinu

Glasnogovornik Izbornog stožera HDZ – a Varaždinske županije Goran Kaniški danas je reagirao na SDP – ovu konferenciju za novianre, no brzo mu je stigao odgovor iz Trakošćanske. Prvo da…