U Lepoglavi svečano otvoren 27. Međunarodni festival čipke

U Lepoglavi svečano otvoren 27. Međunarodni festival čipke

Podizanjem festivalske zastave, uz zvuke fanfara, u Lepoglavi je u petak, 15. rujna, svečano je otvoren 27. Međunarodni festival čipke, na kojem će posjetitelji u tri festivalska dana moći razgledati neke od najljepših primjeraka čipke iz osam europskih zemalja, među kojima su i najljepši primjerci čipke iz Slovenije, ovogodišnje zemlje – partnera festivala čipke u Lepoglavi.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić istaknuo je na svečanom otvorenju festivala kako je Lepoglava – grad čipke i čipkarstva, povijesno mjesto bogatog kulturnog nasljeđa i prirodnih znamenitosti.

– Naš je grad ovih dana ponovo svjetsko čipkarsko središte, mjesto susreta čipkarica iz čak osam europskih zemalja – Slovenije, Mađarske, Belgije, Poljske, Italije, Bosne i Hercegovine, Malte i Crne Gore, zemlje koja svoju vrijednu čipkarsku baštinu po prvi puta predstavlja na našem festivalu.  Vjerujem da ćete uživati u univerzalnoj ljepoti i izloženih čipaka iz Hrvatske, jer se na našem festivalu i ove godine predstavljaju i najljepše čipke iz Hrvatske, čipke iz Paga, Primoštena, Splita, Sikirevaca, Križevaca, Trga kraj Ozlja, Svete Marije i Krašića. To su čipkarska mjesta koja, kao i  Lepoglava, brižno njeguju i čuvaju svoju čipku, ponosni su na svoju vrijednu baštinu, svjesni kako je ona važan dio našeg identiteta s kojim se s pravom ponosimo. Univerzalna ljepota lepoglavske čipke Europu je zadivila još početkom 20. stoljeća, na izložbama u Berlinu, Parizu i Bruxellesu, zahvaljujući iznimnom trudu Zlate Šufflay i Danice Bressler. Upravo zbog zanimljivih uzoraka i karakteristika koje je uvela Danica Bressler, lepoglavska čipka postala je prepoznatljiva i drugačija od ostalih europskih čipki na batiće. Njihov rad nastavljaju naraštaji lepoglavskih čipkarica. Upravo njima, našim vrijednim čipkaricama, želim i ovom prigodom uputiti posebnu zahvalu na predanom radu na očuvanju umijeća izrade naše čipke i na njenoj promociji. Zahvaljujući njihovom umijeću opstala je lepoglavska čipka, čiju je ljepotu i vrijednost prepoznao i UNESCO, koji je lepoglavsku čipku 2009. godine uvrstio na svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva – naglasio je na svečanosti gradonačelnik Marijan Škvarić.

                                             Atraktivna ponuda zemlje – partnera

On je tom prigodom posebno pozdravio goste iz Slovenije, koji će na ovogodišnjem festivalu uz čipku predstaviti i svoj bogati folklor, ali i gastronomsku i enološku ponudu Slovenije.

– Posebno me raduje da je zemlja – partner ovogodišnjeg festivala Republika Slovenija. Najljepše primjerke čipki iz Slovenije posjetitelji našeg festivala imali su prigodu vidjeti i ranijih godina, no ove godine na festivalu ćemo taj vrijedan dio slovenske kulturne baštine predstaviti cjelovito. Zahvaljujući razumijevanju naših slovenskih prijatelja posjetitelji festivala imat će prigodu vidjeti doista najljepše čipke Slovenije. Siguran sam da ćemo s našim slovenskim prijateljima, posebno sada, u zajedničkom Schengenskom i monetarnom prostoru, koji nam omogućuje bolju razmjenu ideja, ljudi i materijalnih dobara, napraviti novi iskorak u još boljem povezivanju, ne samo na području kulture, već i na nizu drugih područja. Posebno se veselim da će naši slovenski prijatelji na festivalu predstaviti i svoju bogatu kulturnu tradiciju, a vjerujem da će posjetitelji festivala biti oduševljeni i gastronomskom i enološkom ponudom ovogodišnje zemlje – partnera – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić, koji je Romani Učakar, donačelnici Općine Kamnik, općini koja je teško stradala u nedavnim poplavama, uručio odluku o dodjeli financijske pomoći.

Doprinos Lepoglave i njenog međunarodnog festivala čipke u očuvanju vrijedne kulturne baštine te promicanju umijeća izrade lepoglavske čipke na svečanosti je istaknula izaslanica ministrice kulture i medija Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu.

-Međunarodni festival u Lepoglavi na inovativan način prezentira čipku i decentnost njezine izrade. Zahvaljujući ovom festivalu čipkarstvo u Lepoglavi ima sigurnu budućnost – naglasila je izaslanica ministrice kulture i medija.

O značaju ovoga međunarodnog festivala za turistički razvoj i autohtonu ponudu kontinentalne Hrvatske na svečanom otvorenju je govorio izaslanik ministrice turizma i sporta Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije.

-Odredišta u kontinentalnom dijelu Hrvatske imaju mnogo toga ponuditi turistima. Bogata kulturna baština i prirodne ljepote u ovaj dio Hrvatske privlače sve više turista, a turizam i kultura generatori su održivog razvoja, što najbolje svjedočimo upravo u Lepoglavi – istaknuo je izaslanik ministrice turizma i sporta.

Brojnim uzvanicima na svečanom otvaranju 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi obratio se je i veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija Gašper Dovžan.

-Ulaskom Hrvatske u Schengen uklonjene su i zadnje barijere za jačanje naših susjedskih veza. Sada su nam otvorene nove mogućnosti za povezivanje i suradnju ne samo na području kulture i civilnog društva, već i na mnogim drugim područjima suradnje. Zahvaljujem što smo, kao zemlja – partner dobili mogućnost da na ovom uglednom međunarodnom festivalu cjelovito predstavimo bogatstvo i ljepotu slovenskih čipki, ali i našu bogatu folklornu tradiciju te našu gastronomiju i naša vina. Vjerujem da će posjetitelji festivala u Lepoglavi uživati u ponudi koju smo pripremili – poručio je slovenski veleposlanik, koji je Gradu Lepoglavi zahvalio na financijskoj pomoći za Općinu Kamnik.

                                                      Središte europskog čipkarstva

Organizaciju i visoke domete festivala u Lepoglavi pohvalio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

-Zahvaljujući i ovom međunarodnom festivalu Lepoglava mijenja svoj imidž. Lepoglava je ovih dana središte europskog čipkarstva, koja se potvrđuje kao grad – kulture, koji na svojem bogatom povijesnom nasljeđu i prirodnim ljepotama gradi svoju budućnost i potvrđuje kako je Varaždinska županija doista – Županija s pričom – rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Međunarodni značaj festivala čipke u Lepoglavi posebno je istaknuo i Zdravko Zima, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, visokog pokrovitelja festivala čipke u Lepoglavi.

– Ovaj festival već gotovo tri desetljeća prezentira bogatu tradicijsku baštinu i promiče ljepotu lepoglavske čipke. Zahvaljujući svojoj jedinstvenosti  među brojnim festivalima u našoj zemlji stekao je i međunarodni ugled i postao je važan i u europskim okvirima – naglasio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, koji je otvorio 27. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi.

Na svečanosti otvorenja, koja je završila raskošnim vatrometom prigodan glazbeni program izveli su varaždinski glazbenici violinistica Ivana Šambar i pijanist Davor Brđanović.

                                              Okusi Hrvatske i Slovenije

Atraktivni program ovogodišnjeg festivala čipke u Lepoglavi bit će nastavljen u subotu, kada će u 10 sati, u parku kraj crkve Blažene Djevice Marije biti otvoren 14. Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Posjetitelji međunarodnog festivala čipke od 15 sati moći će uživati i u degustaciji lepoglavskih i slovenskih jela i vina na priredbi – Okusi Hrvatske i Slovenije, a od 16 sati publici će se s atraktivnim kulturno – umjetničkim programom predstaviti Folklorna skupina Ivanjkovci iz Ormoža. Dan Republike Slovenije na ovogodišnjem festivalu bit će nastavljen u 18 sati, kada će u lepoglavskoj crkvi nastupiti kvartet flauta – Inuaria, a dan bogat događanjima završit će koncertom slovenskog glazbenika Zorana Predina, koji će početi u 20 sati na terasi restorana Ivančica.

Međunarodni festival čipke u Lepoglavi održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Varaždinske županije,  Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

Povezane vijesti

Otvoren stečaj Varteksa

Otvoren stečaj Varteksa

Trgovački sud u Varaždinu otvorio je u petak stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada u 12,30 sati zakazao je ročište na kojem će…
Svečano obilježen Dan Općine Gornji Kneginec

Svečano obilježen Dan Općine Gornji Kneginec

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u četvrtak je svečano obilježen Dan Općine Gornji Kneginec i blagdan njihove zaštitnice svete Marije Magdalene. Svim žiteljima Općine, načelniku i saborskom zastupniku Goranu Kaniškom te…
Završio treći po redu Međunarodni folklorni festival COFA

Završio treći po redu Međunarodni folklorni festival COFA

Spektakularnim nastupima kod vile Bedeković u Varaždinu završio je treći po redu Međunarodni folklorni festival COFA koji se u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji održavao od 7. do 12. srpnja…