Kuća obitelji Andročec primjer uspješne obnove pročelja i krovova u Varaždinu

Kuća obitelji Andročec primjer uspješne obnove pročelja i krovova u Varaždinu

U obnovljenoj zgradi na Trgu bana Jelačića u Varaždinu danas je održana konferencija za novinare o realizaciji programa sanacije i obnove pročelja građevina u Varaždinu.

U kući koju je obitelj Andročec obnovila uz sufinanciranje Grada Varaždina o realizaciji programa govorio je gradonačelnik Neven Bosilj te je između ostalog rekao: Meni je izuzetno drago da spomeničku jezgru prikupljamo i trošimo na uređenje centra grada. Prošle godine na natječaj se javilo dvadesetak, a odobreno je 14 projekata koji su realizirani u centru grada. Moramo biti svjesni da je „skupi sport“, da sređivanje jednog ovakvog građanskog objekta starog preko 200 godina iziskuje velika sredstva. Zbog toga Grad Varaždin svake godine raspisuje natječaje. To ćemo učiniti i ove godine, čim dobijemo proračun ide natječaj. Pozivam sve da pripremaju dokumentaciju svi koji žele uređivati pročelja ili sanirati krovove građevina u gradskoj jezgri. Moj osobni cilj je da ovakvih objekata imamo čim više. – rekao je gradonačelnik Bosilj te je dodao da je Grad Varaždin dobio građevinsku dozvolu za uređenje „Varaždinske kuće“ u Gajevoj ulici koja će postati turističko-interpretacijski centar. Tvrtka Kontura koje je uredila kuću u vlasništvu obitelji Andročec također je pobijedila na natječaju i obavlja radove na uređenju Gradske vijećnice. Završava se Ulica Vatroslava Lisinskog, a počelo je i uređenje Habdelićevog trga pa je gradonačelnik Bosilj na kraju izlaganja zaključio: Želimo imati centar grada koji priliči jednom građanskom Varaždinu. Drago mi je da postoje ovakvi investitori kao gospoda Andročec ida imamo ovakve objekte. Ovo je jedna prekrasna priča i ja im se zahvaljujem.

Otac i sin Zoran i Vladimir  Andročec, zahvalili su Gradu Varaždinu te ostalim sudionicima u projektu: Ova je zgrada građena kao varaždinsko rodilište prije 200 godina. Mijenjala je svoje namjene, a u njoj je rođen i Jurica Murai. – naveo je Vladimir Andročec i prisjetio se da je obnova počela prije 14 godina. Kuća je građena starom metodom kamenom i ciglom pa je obnova bila neophodna. Uređena je sada od podruma do krova, gornji dio namijenjen je stanovanja a prvi kat ima poslovnu namjenu. Obnova je obavljena po pravilima struke uz značajnu pomoć i sufinanciranje Grada Varaždina.

O stručnom nadzoru nad izvođenjem radova koje je izvela tvrtka Kontura, govorila je Jagoda Bistrović, a pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija dr. sc. Vesna Pascuttini Juraga pohvalila je sve sudionike ovog projekta koji je predstavila kao školski primjer dobre i uspješne suradnje grada, struke i privatnih vlasnika te konzervatora.

Od 2014. – 2022. godine obnovljena su u centru Varaždina  ukupno 72 objekta, a radovi su bili vrijedni 3,331.000,00 kuna ( 442.129 eura ).

Povezane vijesti

SMJENA NA VRHU SDP – a Bosilj i Jakšić umjesto Grbina i Hajdaša?! Moguća velika koalicija

SMJENA NA VRHU SDP – a Bosilj i Jakšić umjesto Grbina i Hajdaša?! Moguća velika koalicija

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj u intervju za Nacional poslao je nekoliko zanimljivih poruka nakon što su HDZ i Domovinski pokret pred sastavljanjem nove vlade. Bosilj smatra kako je potrebno “provjetriti…
Bosilj o Varteksu: Evo kako ćemo im pomoći…

Bosilj o Varteksu: Evo kako ćemo im pomoći…

Sudnina Varteksa je vrlo neizvjesna, Varaždin je zadjih sto godina živio i rastao s Varteksom i svima je teško podnijeti ovo što se dogaša, komentirao je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj gostujući na…
Bosilj na proslavi Praznika rada na Dravi: Varaždin ima najveću zaposlenost u Hrvatskoj!

Bosilj na proslavi Praznika rada na Dravi: Varaždin ima najveću zaposlenost u Hrvatskoj!

Povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada, Grad Varaždin je zajedno s Turističkom zajednicom grada Varaždina, Zakladom solidarnosti Grada Varaždina, gradskom tvrtkom Parkovi i Gradskom tržnicom Varaždin organizirao tradicionalnu proslavu na izletištu…