Kuća obitelji Andročec primjer uspješne obnove pročelja i krovova u Varaždinu

Kuća obitelji Andročec primjer uspješne obnove pročelja i krovova u Varaždinu

U obnovljenoj zgradi na Trgu bana Jelačića u Varaždinu danas je održana konferencija za novinare o realizaciji programa sanacije i obnove pročelja građevina u Varaždinu.

U kući koju je obitelj Andročec obnovila uz sufinanciranje Grada Varaždina o realizaciji programa govorio je gradonačelnik Neven Bosilj te je između ostalog rekao: Meni je izuzetno drago da spomeničku jezgru prikupljamo i trošimo na uređenje centra grada. Prošle godine na natječaj se javilo dvadesetak, a odobreno je 14 projekata koji su realizirani u centru grada. Moramo biti svjesni da je „skupi sport“, da sređivanje jednog ovakvog građanskog objekta starog preko 200 godina iziskuje velika sredstva. Zbog toga Grad Varaždin svake godine raspisuje natječaje. To ćemo učiniti i ove godine, čim dobijemo proračun ide natječaj. Pozivam sve da pripremaju dokumentaciju svi koji žele uređivati pročelja ili sanirati krovove građevina u gradskoj jezgri. Moj osobni cilj je da ovakvih objekata imamo čim više. – rekao je gradonačelnik Bosilj te je dodao da je Grad Varaždin dobio građevinsku dozvolu za uređenje „Varaždinske kuće“ u Gajevoj ulici koja će postati turističko-interpretacijski centar. Tvrtka Kontura koje je uredila kuću u vlasništvu obitelji Andročec također je pobijedila na natječaju i obavlja radove na uređenju Gradske vijećnice. Završava se Ulica Vatroslava Lisinskog, a počelo je i uređenje Habdelićevog trga pa je gradonačelnik Bosilj na kraju izlaganja zaključio: Želimo imati centar grada koji priliči jednom građanskom Varaždinu. Drago mi je da postoje ovakvi investitori kao gospoda Andročec ida imamo ovakve objekte. Ovo je jedna prekrasna priča i ja im se zahvaljujem.

Otac i sin Zoran i Vladimir  Andročec, zahvalili su Gradu Varaždinu te ostalim sudionicima u projektu: Ova je zgrada građena kao varaždinsko rodilište prije 200 godina. Mijenjala je svoje namjene, a u njoj je rođen i Jurica Murai. – naveo je Vladimir Andročec i prisjetio se da je obnova počela prije 14 godina. Kuća je građena starom metodom kamenom i ciglom pa je obnova bila neophodna. Uređena je sada od podruma do krova, gornji dio namijenjen je stanovanja a prvi kat ima poslovnu namjenu. Obnova je obavljena po pravilima struke uz značajnu pomoć i sufinanciranje Grada Varaždina.

O stručnom nadzoru nad izvođenjem radova koje je izvela tvrtka Kontura, govorila je Jagoda Bistrović, a pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija dr. sc. Vesna Pascuttini Juraga pohvalila je sve sudionike ovog projekta koji je predstavila kao školski primjer dobre i uspješne suradnje grada, struke i privatnih vlasnika te konzervatora.

Od 2014. – 2022. godine obnovljena su u centru Varaždina  ukupno 72 objekta, a radovi su bili vrijedni 3,331.000,00 kuna ( 442.129 eura ).

Povezane vijesti

Bosilj: Većina publike na koncerte Aleksandre Prijović dolazi iz pomodnosti i radoznalosti

Bosilj: Većina publike na koncerte Aleksandre Prijović dolazi iz pomodnosti i radoznalosti

Koncert popularne Aleksandre Prijović je samo dio priče u kojoj ističemo da je Varaždin poznat po svojoj otvorenosti, gostoljubivosti, sigurnosti i organiziranosti. Kao grad bogate kulturne povijesti, poznate glazbene škole,…
HDZ O BALAMA: Hvala premijeru Plenkoviću u ime gradonačelnika Bosilja

HDZ O BALAMA: Hvala premijeru Plenkoviću u ime gradonačelnika Bosilja

Priopćenjem za medije vezano za rješavanje bala oglasila se Županijska organizacija HDZ – a. Priopćenje prenosimo u cjelosti: Zahvaljujući odluci Vlade Republike Hrvatske od 16. studenog prošle godine, dugogodišnji problem…
Bosilj čestitao HNK – u Varaždin

Bosilj čestitao HNK – u Varaždin

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj uputio je čestitku intendantici, ansamblu HNK u Varaždinu i svima koji su pridonijeli uspjehu predstave „San Ivanjske noći“ i osvajanju prestižne  nagrade Zlatni studio. U pismo…