Dan sjećanja – S tihim dostojanstvom Ivanec se sjeća žrtava Domovinskog rata, posebno Vukovara i Škabrnje

Dan sjećanja – S tihim dostojanstvom Ivanec se sjeća žrtava Domovinskog rata, posebno Vukovara i Škabrnje

Ivanec i ove godine s tihim dostojanstvom obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, a naročito Vukovara i Škabrnje.

Posebno svečano tim je povodom jučer bilo na središnjem komemorativnom okupljanju kod spomen obilježja poginulim ivanečkim braniteljima, gdje su zapaljeni lampaši za pokoj duša svih poginulih i nestalih vojnih i civilnih žrtava Domovinskog rata.

Ispred spomenika, pokraj vaza s bijelim ružama, lampaše su zapalili brojni okupljeni – rodbina poginulih ivanečkih branitelja, predstavnici Policijske postaje Ivanec te braniteljskih udruga iz Ivanca i Lepoglave.

Poginulima se poklonilo i vodstvo Grada Ivanca – gradonačelnik Milorad Batinić, njegov zamjenik Marko Friščić, gradski vijećnici, predstavnici političkih stranaka kao i brojni građani.

Molitvu za sve žrtve koje je pokosio ratni vihor predvodio je ivanečki župnik vlč. Tihomir Kosec:

-Danas se sjećamo pada Vukovara i Škabrnje, a s njima i mnogih nevinih vojnih i civilnih žrtava, pa tako i naših Ivančana. Zapalili smo svijeće za njih, kako bismo im iskazali pijetet i kako bismo poučili generacije koje za nama dolaze, da im je cijeniti ono što je zapravo učinjeno zbog njih i za njih, a da njima, po žrtvi njihovih očeva, majki i rodbine, bude bolje – naglasio je vlč. Kosec te okupljenima uputio znakovite poruke.

Okrenimo se jedni drugima!

-Sjećanje na pad Vukovara, ali i na njegovo oslobođenje, kao i cijele nam Domovine, stalan je i aktualan poziv svima nama na okretanje jednih drugima, na hrabrost izlaženja iz uvijek nekih novih rovova podjela, baš kao što su – spomenut ću samo usputno, iako je značenje primjera izuzetno duboko – na Božić 1914., u tijeku Prvog svjetskog rada, prekinuvši na taj dan ratovanje, u blizini belgijskog grada Ypresa, njemački vojnici izašli iz rovova i pozvali Škote da im se pridruže. To se i dogodilo, a zatim su vojnici s obje strane počeli s razmjenom malih darova. I rata je u tom trenutku nestalo! Eto, to je snaga Evanđelja, snaga Isusa koji nas pohađa i danas, kada se s posebnim osjećajima pijeteta molimo za nestale, ali i za, svima nama tako potreban mir, kako u Domovini tako i u čitavome svijetu – naglasio je ivanečki župnik.

Domovina nam je dana i zadana

-Domovina, koja nam je darovana krvlju mnogih branitelja je, kako dana, tako i zadana. Neka nam stoga dobro i zajedničarsko raspoloženje i dragi Bog omoguće sinergiju fizičkih i duhovnih snaga, da nam doista bude dobro i blagoslovljeno tu, gdje živimo, i da se za izboreno neprestano i dalje borimo, ovaj put oruđem znanja i vještina, poštenja vjere i – ostankom – zaključio je vlč. Kosec.

Programom su pjesmom uljepšali ivanečki župni zbor i vjernici, a nakon molitve okupljeni su se u procesiji kroz park uputili prema župnoj crkvi sv. Marije Magdalene, gdje je župnik predvodio svetu misu.

Do kasno navečer do spomenika su dolazili građani, palili lampaše, u tišini se sjećali Vukovara i odavali počast ovome gradu heroju, simbolu patnji, ljudskih žrtava i materijalnih razaranja, ali i metafori otpora agresoru i borbe za slobodu.

Uz Grad Ivanec, manifestaciju su organizirali UDVDR, HVIDRA i župa Ivanec, a potporu su pružili i Ivkom d.d. i Policijska postaja Ivanec.

Povezane vijesti

RAT PRIOPĆENJIMA Anđelko, ne daj im da ti brane i tko to i za čije novce putuje u Kinu

RAT PRIOPĆENJIMA Anđelko, ne daj im da ti brane i tko to i za čije novce putuje u Kinu

Glasnogovornik Izbornog stožera HDZ – a Varaždinske županije Goran Kaniški danas je reagirao na SDP – ovu konferenciju za novianre, no brzo mu je stigao odgovor iz Trakošćanske. Prvo da…
“RAT” Markovića (SDP) i Kaniškog (HDZ) : Tko je zamjenski gradonačelnik, a tko zamjenski župan?!

“RAT” Markovića (SDP) i Kaniškog (HDZ) : Tko je zamjenski gradonačelnik, a tko zamjenski župan?!

“Zamjenski” gradonačelniče, umjesto da uvlačiš Sveučilište u politički ring i da braniš uglednim građanima da u svoje slobodno vrijeme posjećuju svečane obljetnice, a istodobno ti ne smeta kršenje Ustava s…
RAT LEŽALJKAMA Hrvatska konkurencija ima nova pravila koji će razveseliti sve turiste

RAT LEŽALJKAMA Hrvatska konkurencija ima nova pravila koji će razveseliti sve turiste

Od proljeća ove godine, Grčka će primijeniti novi sustav za reguliranje uređenih plaža i osiguranje javnog pristupa, piše B92. Prema novom zakonu, najmanje 50% površine plaže morat će ostati dostupno javnosti…