Hrvatske ceste ustupile na korištenje PU varaždinskoj vrijednu opremu za nadzor i praćenje prometa iz zraka

Hrvatske ceste ustupile na korištenje PU varaždinskoj vrijednu opremu za nadzor i praćenje prometa iz zraka

Temeljem sklopljenog Ugovora između Hrvatskih cesta i Policijske uprave varaždinske o međusobnoj suradnji u svrhu povećanja sigurnosti prometa na državnim cestama na području Varaždinske županije, u petak, 3. ožujka obavljena je primopredaja opreme za nadzor i praćenje prometa iz zraka. 
Radi se o bespilotnoj letjelici tzv. dronu s pripadajućom informatičkom opremom za upravljanje bespilotnom letjelicom i opremom za pohranu prikupljenih podataka. Vrijednost ove opreme je 9 000 eura

Naime, na nacionalnoj razini Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatske ceste sukreatori su Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, dok na lokalnoj razini upravo ovakvi projekti utječu na sigurnost prometa, ali i na sigurnost građana u širem smislu.

S ciljem dodatnog povećanja sigurnosti prometa te kvalitetnijeg nadzora i upravljanja prometom na cestama Varaždinske županije, a slijedom sklopljenog Ugovora, Hrvatske ceste su osigurale financijska sredstva za nabavku spomenute opreme te je ustupile na korištenje Policijskoj upravi varaždinskoj.

„Oprema je vrhunska i profesionalna. Koristit ćemo je prvenstveno u nadzoru prometa, a pomoći će varaždinskoj policiji da bude učinkovitija i kvalitetnija. Dron će se koristiti ne samo u nadzoru prometa, već i kod osiguranja javnih okupljanja. Svoju prvu primjenu imat će već u subotu, 4 ožujka, na osiguranju utakmice 24. kola HNL između Varaždina i Šibenika“ istaknuo je tom prilikom načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić.

Također je rekao da su za  upravljanje dronom osposobljena  dvojica policijskih službenika Policijske uprave varaždinske, a u planu je da se educiraju još dvojica.  „Što se nadzora prometa tiče, dron će uvelike pomoći policiji kad je u pitanju održavanje stanja sigurnosti na cestama.  Dronom ćemo snimiti situaciju u realnom vremenu. Kad se uoči potencijalni prestupnik, javit će se najbližoj ophodnju da to vozilo zaustave ili poduzmu druge radnje“  zaključio je načelnik Benčić.

Član uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić također je istaknuo zadovoljstvo suradnjom s Policijskom upravom varaždinskom. „Naša suradnja je intenzivirana u zadnje tri, četiri godine. Shvatili smo da samo zajedničkim snagama možemo smanjiti broj preminulih na prometnicama Varaždinske županije. Ovo je dron vrhunske kvalitete i vrhunskih karakteristika, tim ljudi je educiran i uvjeren sam da ide u prave ruke“ rekao je Alen Leverić.

Dodao je da Hrvatske ceste konstantno ulažu u Varaždinsku županiju te je najavio niz novih projekata. „Hrvatske ceste u Varaždinsku županije uložile su desetke milijuna eura u povećanje sigurnosti prometa. Osvjetljeni su svi pravci državnih cesta prema Sloveniji, a spremaju se dvije investicije na ulazu u Varaždin. Riječ je o izgradnjama rotora u Gojancu i Hrašćici. Također,  na državnoj cesti D-35 do Lepoglave izmijenit će se prometni znakovi. Sve je to u cilju smanjenja smrtno stradalih prometu jer i jedna žrtva u prometu je previše“ zaključio je Alen Leverić.

Povezane vijesti

Policija najavljuje veliku akciju

Policija najavljuje veliku akciju

Policija će ovaj vikend posebno nadzirati promet na području Varaždinske županije. Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol,…
POLICIJA UPOZORAVA Sezona je kupanja – kupači budite oprezni!

POLICIJA UPOZORAVA Sezona je kupanja – kupači budite oprezni!

​U danima ljetnih vrućina i sparina većina građana potraži će osvježenje u kupanju na jezerima, rijekama, bazenima i moru, a takve vrste osvježenja često skrivaju mnogobrojne opasnosti, savjetuju danas iz…
Policija najavila veliku akciju

Policija najavila veliku akciju

Policijski službenici PU varaždinske će u suradnji s policijskim službenicima PU međimurske i PU krapinsko-zagorske u nedjelju 14 do 20 sati, provesti operativnu akciju „Mopedisti i motociklisti“ s ciljem utvrđivanja…