Grbin u Varaždinu p(r)ozvao Vladu: “Raspišite izbore još ovaj tjedan”

Grbin u Varaždinu p(r)ozvao Vladu: “Raspišite izbore još ovaj tjedan”

SDP je u ponedjeljak u Varaždinu predstavio svoju politiku stanovanja koju je predsjednik stranke Peđa Grbin nazvao ‘jednom od možda najvažnijih politika Hrvatske za sljedećih deset ili dvadeset godina‘, a vladi je poručio da inzistira da ovoga tjedna raspiše izbore za varaždinsko Gradsko vijeće.

Grbin je naglasio da politika stanogradnje nije bitna samo sada “kada svi patimo pod teretom inflacije”, već i zbog toga što je “u zadnjih osam godina cijena stanova na području Hrvatske narasla za 60 posto”.

„Stanove kupuju stranci koji kupuju apartmane na moru ili oni koji imaju sreće da su dobili APN-ov kredit koji je u osnovi tome pomogao da cijene stanova nabildaju”, rekao je predsjednik SDP-a.

Istaknuo je da je upravo Grad Varaždin ove godine planirao krenuti s ozbiljnim, sustavnim projektom stanogradnje.

„Treba zadržati modele koji su kvalitetni, kao što je POS koji je počeo prije 20 godina za vrijeme SDP-ove vlade. Treba napraviti i niz programa, od stanova koji bi bili namijenjeni isključivo najmu, preko onih namijenjenih stanovanju do pet godina uz plaćanje najma, nakon čega bi stanari odlučili hoće li ih otkupiti”, objasnio je Grbin.

“Treba zadržati modele koji su kvalitetni, kao što je POS koji je počeo prije 20 godina za vrijeme SDP-ove vlade. Treba napraviti i niz programa, od stanova koji bi bili namijenjeni isključivo najmu, preko onih namijenjenih stanovanju do pet godina uz plaćanje najma, nakon čega bi stanari odlučili hoće li ih otkupiti”, objasnio je Grbin.

Spomenuo je i ‘posebno ciljane stanove‘ koji se grade za potrebe deficitarnih zanimanja, za potrebe starijih osoba kojima je nužan smještaj po posebnim uvjetima, kao i za socijalnu kategoriju.

„Po ovom programu koji SDP predlaže, mi bi mogli godišnje graditi 15 tisuća stanova, ali ovo nije politika koja će promijeniti stvari preko noći. Ovo je politika po uzoru na grad Beč koji je s njom počeo prije stotinu godina, ovo je politika koja mora biti tu za generacije”, rekao je Peđa Grbin.

Varaždinski gradonačelnik, SDP-ov Neven Bosilj rekao je da se gradnjom takvih stanova ne ostvaruje nikakva dodatna zarada, već da se mladim obiteljima omogućuje i iznajmljivanje stanova za 200-tinjak eura mjesečno.

„Imamo pripremljen takav koncept, imamo tvrtku Gradski stanovi koja je fiskalno vrlo dobro ‘potkožena‘ i može krenuti u ovaj projekt i vjerujem da ćemo mi, čim prođe gradski proračun, krenuti u jednu takvu priču”, istaknuo je Bosilj.

Grbin traži raspisivanje izbora već ovog tjedna

Grbin je neraspisivanje izbora za varaždinsko gradsko vijeće nazvao odugovlačenjem, dodajući da je to ‘nekulturno i ispod svake razine‘ te da inzistira da se izbori raspišu već ovoga tjedna.

Pitam se rade li to s nekim podmuklim ciljem da probaju i ovdje ukrasti izbore. Ali neće jer ovi ljudi koji su već izašli pred građane Varaždina su se u ovih godinu i pol pokazali i oni će povjerenje dobiti još jednom”, zaključio je Grbin.

Uz šefa stranke, u Varaždinu je bila i SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac.

Povezane vijesti

Antolić Vupora (SDP): HDZ je sa svojim aferama ugušio javni prostor

Antolić Vupora (SDP): HDZ je sa svojim aferama ugušio javni prostor

Županijska organizacija SDP-a Varaždinske županije, na čelu sa njegovom predsjednicom Barbarom Antolić Vuporom, u subotu je organiziralo obilazak više jedinica lokalnih samouprava. Zastupnik u Europskom parlamentu Fred Matić i SDP-ova…
Antolić Vupora (SDP): Glas za HNS je glas za HDZ

Antolić Vupora (SDP): Glas za HNS je glas za HDZ

U današnjoj emisiji na eVaraždinu gostovala je saborska zastupnica i predsjednica Županijske organizacije SDP – a Varaždinske županije. “Bez dlake na jeziku”, Antolić Vupora je govorila o svim aktualnim temama.…
SDP: Sjever ne zboravlja. Dosta je!

SDP: Sjever ne zboravlja. Dosta je!

Pod nazivom “Dosta je! Odmah na izbore” danas je na Markovom trgu održan prosvjed koji je organizirao SDP zajedno sa lijevo – liberalnim strankama. Jasno smo tražili zaustavljanje korupcije, kriminala,…