Gradska vijećnica zablistat će punim sjajem

Gradska vijećnica zablistat će punim sjajem

Intenzivne radove na obnovi Gradske vijećnice Grada Varaždina danas, u četvrtak 23. veljače obišao je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj sa suradnicima i novinarima.

Nakon što je razgledao radove u podrumu vijećnice koji će biti temeljito obnovljen pa će dobiti i novu namjenu na gotovo 160 kvadratnih metara, gradonačelnik je u nazočnosti zamjenika Miroslava Markovića i stručnjaka koji su uključeni u projekt obnove vijećnice novinarima dao slijedeću izjavu:

Gradska vijećnica je uz Stari grad najznačajnija zgrada koju imamo u Varaždinu. Mislim da zaslužuje za svoju 500-tu godišnjicu temeljitu obnovu. Mi smo već 2021. godine počeli s obnovama krovišta, a u suradnji s ministarstvom kulture obnovili smo dva ulazna portala. Sada je na redu projekt energetske obnove vrijedan oko milijun eura od čega oko 300 tisuća eura sufinancira Fond za energetsku učinkovitost. Promijenit će se sva vanjska drvena stolarija i povući će se nove instalacije. Zgrada je vapila za obnovom jer od 1997. godine kad je zadnji put obnavljana fasada nije se vršila jedna ovakva cjelovita obnova. Mi se kao savjesni Varaždinci moramo odgovorno odnositi prema svojoj prošlosti. Nadam se da će vijećnica za šest mjeseci zablistati punim sjajem poslije ove obnove koja uključuje i renoviranje unutrašnjosti,  a na kraju i obnovu vanjske fasade. – rekao je gradonačelnik i prepustio riječ dr. sc Vesni Pascuttini Juraga, pročelnici Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija koja je ukratko prepričala povijest zgrade u kojoj je smještena gradska uprava od 1523. godine.

Uz detaljniji prikaz povijesti i  informacije o dogradnjama vijećnice kroz stoljeća, pročelnica konzervatorskog odjela je naglasila: Ovom obnovom svi povijesni slojevi će biti očuvani i prezentirani. Svi radovi izvode se po smjernicama Konzervatorskog odjela i uz stalan konzervatorski nadzor. Možda će doći do još nekih novih nalaza i saznanja obzirom da se provodi arheološki nadzor kod svih radova kopanja.

Izvođač radova je Kontura d.o.o. a gradonačelnik je sa stručnim suradnicima ukazao na prisutnost vlage koja je počela nagrizati zidove posebno u prizemlju zgrade pa će morati biti pomno sanirana.

PODACI O RADOVIMA NA ENERGETSKOJ OBNOVI GRADSKEVIJEĆNICE VARAŽDIN

Energetska obnova gradske vijećnice u Varaždinu

Predmetna građevina izgrađena je na k.č.br. 1472, k.o. Varaždin. Građevina predstavlja jedan od

najznačajnijih arhitektonskih i kulturno-povijesnih spomenika Varaždina. Izvorno se radi o romaničko gotičkoj kamenoj kući, koju je prema očuvanim dokumentima, 1523. godine markgrof Juraj Brandenburški poklonio gradu za gradsku vijećnicu te je ona kroz godine bila više puta preuređivana i dograđivana, a konačan izgled dobiva u drugoj polovici 20. stoljeća.

Gradska vijećnica sastoji se od 4 etaže: negrijani podrum, prizemlje – grijani prostor gradske uprave, kat – grijani prostor gradske uprave i potkrovlje – dio prostora je uređen, a dio je ostao negrijani tavan. Ukupna tlocrtna površina zgrade iznosi oko 742 m2.

Posljednja uređenja gradske vijećnice odnosila su se na:

nakon požara

1992. – 1995. – sanacija vlage

1995. – sanacija statike istočne strane

1997. – krovište i fasada

2016. – rekonstrukcija, statička sanacija i uređenje spojnog konzolnog drvenog hodnika u dvorišnom dijelu zgrade

2016. – uređenje vjetrobrana i porte

2018. – 2021. –  sanacija krovišta i zamjena pokrova i krovne limarije – dvorišni dijelovi i ulični dio u Gajevoj ulici.

2022. – sanacija krovišta i zamjena pokrova i krovne limarije – dio u Kukuljevićevoj ulici

Ovim zahvatom – energetskom obnovom gradske vijećnice planira se:

Obnova vanjske fasade zgrade

Rekonstrukcija i sanacija podrumskog prostora preuređenje prostora u izložbeni prostor

Sanacija kapilarne vlage

Restauracija/restitucija/rekonstrukcija postojeće vanjske stolarije

Restauracija/restitucija/rekonstrukcija svih postojećih drvenih, ostakljenih

Rekonstrukcija sustava grijanja implementacijom visokoučinkovite opreme i sustava te sustava koji koriste obnovljive izvore energije (dizalica topline voda –voda)

Rješavanje gubitaka topline kroz stropove prema tavanu ili negrijanom potkrovlju i dotrajalih vanjskih vrata koje dijele grijani prostor od vanjskog prostora

Kompletna rekonstrukcija sustava hlađenja

Sustav ventilacije

Analiza postojećeg stanja podžbuknih i nadžbuknih elektroinstalacija te mrežnih instalacija radi dotrajalosti uslijed kapilarne i zračne vlage, starosti ili neadekvatne ugradnje te njihova kompletna rekonstrukcija

Rekonstrukcija unutarnje opće rasvjete na način da nova rasvjeta bude minimalno 20 % učinkovitija u odnosu na postojeću

Bojanje fasade objekta sve u skladu sa konzervatorskim smjernicama

1.  Izrada projektne dokumentacije: Arcitec Ivšić d.o.o. Veslačka 23, Zagreb

2. Vrijednost radova: 5.920.265,86 + PDV = 7.400.332,33

3.   Financiranje: 2.000.000,00 Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

4.  Nadzor: Building d.o.o. Jerko Bošković

5.  Početak radova: 11.01.2023. god.

6.   Završetak radova: 6 mjeseci od početka radova

7. Izvođač radova: Kontura d.o.o.

Povezane vijesti

Kreće obnova Sportske dvorane Osnovne škole Prelog

Kreće obnova Sportske dvorane Osnovne škole Prelog

Međimurska županija s ponosom najavljuje početak energetske obnove Sportske dvorane Osnovne škole Prelog, čime se pokreće investicija vrijedna 800.000 eura. Sporazum o provođenju projekta potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i…
Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Vrijedno priznanje primila je Gradska kavana Lovac iz Preloga. Gradska kavana Lovac primila je certifikat te postala dio priče Okusi hrvatske tradicije. Okusi Hrvatske tradicije je zajednički projekt koji se…
Već 19. godinu varaždinska Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice

Već 19. godinu varaždinska Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice

Na varaždinskom placu održana je svečana dodjela certifikata “Proizvodi hrvatskog seljaka” u sklopu projekta Udruge hrvatskih tržnica nazvanog “Certificirana seljačka tržnica”. Projekt je ostvaren u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica…