Gradonačelnik Bosilj: “Vjerujem da se ovakva razina destrukcije kakvu sam imao od ovog Gradskog vijeća ni na koji način ne može ponoviti”

Gradonačelnik Bosilj: “Vjerujem da se ovakva razina destrukcije kakvu sam imao od ovog Gradskog vijeća ni na koji način ne može ponoviti”

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u utorak su, nakon održanog radnog kolegija s pročelnicima upravnih odjela Grada Varaždina i direktorima gradskih tvrtki, izvijestili predstavnike medija o aktualnostima i daljnjem radu Gradske uprave, s obzirom na to da proračun za 2023. godinu nije donesen.

Zamjenik gradonačelnika podsjetio je kako se zadnjih mjesec dana, nakon što proračun nije izglasan na sjednici Gradskog vijeća u studenom, pregovaralo i intenzivno radilo kako bi gradski vijećnici dobili sve potrebne informacije i kako bi se odgovorilo na sva njihova pitanja. „Napravili smo niz konzultacija, niz razgovora, tri sjednice Međustranačkog vijeća na kojima smo, s obzirom na to da nemamo većinu u Gradskom vijeću, pokušali doći do suglasnosti da se izglasa proračun za 2023. godinu.“ – rekao je zamjenik.

Istaknuo je kako je ovaj proračun bio ključan jer sadrži rješenje za balirani otpad, nakon provedenog javnog natječaja i potpuno transparentnih radnji da se takvo rješenje pronađe. Uz to, u proračunu je i povećanje božićnica i uskrsnica, besplatni produženi boravak, dogradnja III. i VII. osnovne škole, projekt izgradnje novog vrtića u Hrašćici, besplatni prijevoz za umirovljenike, povećanje naknade za novorođenčad. „Puno toga što smo odrađivali u godinu i pol ovog mandata svelo se zapravo na ovaj proračun, ali nažalost nismo uspjeli doći do dogovora i nije nam preostalo ništa drugo nego zaključiti godinu sa spoznajom da Grad Varaždin nema proračun, da neće biti odluke o privremenom financiranju i da moramo ići na izbore. Ovdje se radi o jasnoj situaciji političke opstrukcije svega što radimo i nije nam preostala druga mogućnost. Dali smo sve od sebe i, bez obzira na sva razilaženja s ostalim političkim opcijama, bili smo spremni do zadnjeg trenutka sazvati sjednicu Gradskog vijeća. Smatramo da je najbolje da se sada što prije odrade izvanredni izbori za Gradsko vijeće.“ – kazao je zamjenik Miroslav Marković.

„Opstrukcije i destrukcije koje mi je priređivalo Gradsko vijeće i suradnici bivšeg gradonačelnika krenule su odmah nakon našeg preuzimanja upravljanje Gradom.“ – ističe gradonačelnik Neven Bosilj. „Cijelih osamnaest mjeseci mog mandata svodilo se na to da mi je Gradsko vijeće uporno vezivalo ruke, a takva situacija bila je i s ovim proračunom. Odluka o privremenom financiranju nije donesena, a mogao ju je predložiti Odbor za financije u kojem su kao predsjednik Hrvoje Petrić, Ivan Čehok i Davor Patafta, no oni se nisu niti sjetili da je mogu predložiti. Time bi se produžila agonija na dodatna tri mjeseca jer se Gradsko vijeće ne bi raspustilo s 31. prosincem već tek s 31. ožujkom. Ovako je sad u tijeku izrada Odluke o financiranju nužnih rashoda i izdataka, sukladno zakonu, kako bi Grad mogao nastaviti s funkcioniranjem. Imali smo danas sastanak s direktorima gradskih tvrtki te će Grad svoje aktivnosti nastaviti, no imamo takozvani hladni pogon u preuzimanju novih obveza i novih projekata.“ – rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je naveo primjere koje su posljednjih godina s izvanrednim izborima za Gradsko vijeće imali gradovi Ogulin i Ilok te Općina Davor. „Vlada je u njihovom slučaju raspustila i imenovala Povjerenike za Gradsko vijeće u siječnju, a izbori su se održali u ožujku. Nadam se da će tako biti i ove godine, kako bismo uspjeli već do kraja ožujka formirati novo Gradsko vijeće, donijeti proračun i krenuti dalje s radom. Neminovna je stagnacija ova tri mjeseca, no privremenim financiranjem to bi trajalo sigurno šest mjeseci, a ja uistinu želim da ovaj Grad krene dalje s projektima u što kraćem roku i da se ova situacija što prije razriješi. Nadam se da će naši građani izaći na izbore u velikom broju i pokazati odgovornost. Vjerujem da se ovakva razina destrukcije kakvu sam imao od ovog Gradskog vijeća ni na koji način ne može ponoviti i da će Varaždin od ožujka krenuti u bolju i svjetliju budućnost.“ – ističe gradonačelnik Neven Bosilj.

„Najbolji primjer koji vam može prikazati razinu opstrukcije jest onaj iz ožujka prošle godine kad smo na Gradskom vijeću morali donijeti odluku o refinanciranju postojećih kredita Grada Varaždina. Imali smo tada kredite s kamatama od 1,5 do 4 posto. Željeli smo to refinancirati kreditom s kamatom od 0,44 posto i ta je odluka na Gradskom vijeću jedva prošla kroz ušicu igle, s 11 naspram 10 glasova vijećnika, a ušteda koju smo njome donijeli Gradu iznosi milijune kuna. Dakle, kakvu god odluku sam želio predložiti u korist i interes ovog Grada, s druge strane su se trudili da se ništa ne radi, da se u potpunosti opstruira rad Gradske uprave. Smatram da su i naši građani sada toga svjesni.“ – kazao je gradonačelnik.

Povezane vijesti

VRATILI ŽUPANIJI DONACIJU ZA ŠPANCIRFEST: Bosilj: Građani Varaždina Županiji godišnje daju 12 milijuna eura, a oni nama 5 tisuća. Sramota!

VRATILI ŽUPANIJI DONACIJU ZA ŠPANCIRFEST: Bosilj: Građani Varaždina Županiji godišnje daju 12 milijuna eura, a oni nama 5 tisuća. Sramota!

Na pomolu je novi politički sukob, mogli bismo reći nakon današnje odluke Grada Varaždina i Turističke zajednica Grada. Naime, Varaždinskoj županiji zahvalili su se i vratili 5 tisuća kuna donacije…
Novo vozilo HGSS – Stanici Varaždin

Novo vozilo HGSS – Stanici Varaždin

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u četvrtak je posjetio Hrvatsku gorsku službu spašavanja – Stanicu Varaždin u njihovim prostorijama u sklopu DVD Biškupec povodom nabave novog interventnog vozila…
Bosilj: Varaždin ima najveću stopu zaposlenosti u Hrvatskoj

Bosilj: Varaždin ima najveću stopu zaposlenosti u Hrvatskoj

Gradonačelnik Neven Bosilj je čestitao predsjednici Uprave Martini Dalić na velikoj investiciji (danas je otvoren novi pogon za preradu rajčice) kojom će se Podravkini glavni proizvodi iz rajčice od sad…