EKSKLUZIVNO Raspisan novi natječaj za pročistač Aglomeracije Varaždin

EKSKLUZIVNO Raspisan novi natječaj za pročistač Aglomeracije Varaždin

Varkom je raspisao novu javnu nabavu za rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV. Ekskluzivna je vijest koju prvi doznaje i objavljuje Kodeks portal. Javna nabava za pročistač objavljena je u utorak popodne u Elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN). Procijenjena vrijednost radova je 26,5 milijuna eura plus PDV što je nešto manje od 200 milijuna kuna uvećano za porez na dodanu vrijednost.

Rok do 24. ožujka

To je za nešto više od 5 milijuna eura više nego što je bila procijenjena vrijednost na prošlom natječaju.  U studenom 2021. bila je objavljena zadnja javna nabava za izvođenje radova. Natječajnu dokumentaciju preuzeo je veći broj ponuditelja, no javila se se samo GK GRUPA d.o.o. iz Varaždina, Povjerenstvo nakon odluke o odabiru 14. travnja prošle godine potpisuje sporazum (ugovor) o izvođenju na iznos 209 milijuna kuna. No, točno 3 mjeseca kasnije, 14. srpnja, dolazi do nenadanog obrata: nakon predistražnih radnji PNUSKOK-a, slijedi uhićenje i Ured evropskog javnog tužitelja – EPPO pokreće istragu protiv trojice osumnjičenih, tadašnjeg predsjednika uprave GK Grupe, glavnog projektanta Stjepana Ptičeka i bivšeg direktora Varkoma Željka Bunića. Hrvatske vode kao suinvestitor u ime države na 90 dana obustavljaju plaćanje da bi sredinom listopada Varkomu vratile 26 milijuna kuna koje je ovo komunalno poduzeće u međuvremenu potrošilo na radove. Budući da je ugovor za bivšim izvođačima raskinut, uslijedila je nova javna nabava, a rok za dostavljanje ponuda je 24. ožujka ove godine.

Aglomeracija ima preko 240 km

Projekt „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin“, kako je ranije pojasnio direktor Varkoma Bruno Ister, višegodišnji je projekt koji se provodi na području koje obuhvaća 11 jedinica lokalne samouprave i to: Grad Varaždin, Općina Beretinec, Općina Cestica, Općina Gornji Kneginec, Općina Maruševec, Općina Petrijanec, Općina Sračinec, Općina Sveti Ilija, Općina Trnovec Bartolovečki, Općina Vidovec i Općina Vinica.

Projekt aglomeracije Varaždin obuhvaća izgradnju sustava javne odvodnje ukupne duljine 241,487 km, 108 precrpnih stanica, 3 kišno-retencijska bazena, te sanaciju 2,654 km postojećih gravitacijskih cjevovoda. Također, rekonstrukcijom postojećeg UPOV-a uz dogradnju III. stupnja pročišćavanja i osiguranje kapaciteta od 127.000 ES, pročišćavati će se otpadne vode javnog sustava odvodnje i otpadne vode iz septičkih jama sa dijelova Aglomeracije na kojima nije isplativa gradnja sustava odvodnje. Time se omogućuje dodatno priključenje od 40.468 stanovnika na sustav odvodnje otpadnih voda.

Provedba ovog velikog infrastrukturnog projekta započela je 11. listopada 2017. kada je održana svečanost potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava te Ugovora o sufinanciranju.

Projekt je financiran iz sredstava Kohezijskog fonda EU-a (71,38%), te nacionalnih sredstava (28,62%).

Povezane vijesti

Uspješna suradnja Druge gimnazije Varaždin i Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“

Uspješna suradnja Druge gimnazije Varaždin i Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljen je projekt naziva „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“ koji se odvija u suradnji Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ i Druge gimnazije Varaždin, a…
Grad Varaždin priprema povoljnjiju prodaju gradilišta mladim obiteljima

Grad Varaždin priprema povoljnjiju prodaju gradilišta mladim obiteljima

Grad Varaždin otvorio je javno savjetovanje o prodaji po povoljnijim uvjetima građevinskog zemljišta u Varaždinskoj ulici u Gornjem Kućanu. O tome su javnost izvijestili na konferenciji za novinare Neven Bosilj,…
Baby Lasagna stiže u Varaždin

Baby Lasagna stiže u Varaždin

Dobrodošlicu u Varaždin našem natjecatelju i viceprvaku ovogodišnje Eurovizije poželio je gradonačelnik Neven Bosilj na svojem Facebook profilu. Da, dobro ste pročitali: RIM TIG TAGI DIM dolazi u barokni grad…