Čipkarsko društvo Danica Bressler obilježilo 25 godina postojanja

Čipkarsko društvo Danica Bressler obilježilo 25 godina postojanja

Čipkarsko društvo Danica Bressler na prigodnoj je svečanosti obilježilo 25 godina postojanja, ujedno i četvrt stoljeća kontinuiranog rada na očuvanju i promociji lepoglavske čipke. To je, obraćajući se čipkaricama – vrijednim članicama i članovima Društva, kao i okupljenim gostima i prijateljima, istaknula predsjednica Društva Verica Dubovečak.

– Čipkarsko društvo Danica Bressler osnovano je sa zadaćom da djeluje na očuvanju te njegovanju kulturnih i umjetničkih vrijednosti lepoglavske čipke što je činilo ovih četvrt stoljeća organizirajući brojne aktivnosti koje su doprinijele ostvarenju te zadaće. Društvo je dalo veliki doprinos uvrštavanju lepoglavske čipke na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te njenoj promociji diljem Hrvatske, ali i izvan granica lijepe naše, istaknula je Dubovečak poručivši da dok Lepoglava ima ovakvih čipkarica ne treba brinuti za lepoglavsku čipku. Ovom je prigodom zahvalila svima koji su pomagali radu Društva – Gradu Lepoglavi i Varaždinskoj županiji te ministarstvima kulture, gospodarstva te turizma i sporta.

Pohvale na radu i čestitke povodom 25 godina postojanja Društvu su uputili brojni gosti. Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić istaknuo je da su čipkarice imale veliku ulogu u promijeni percepcije Lepoglave kao grada zatvora u grad kulture i čipkarstva.

– Zahvaljujući lepoglavskoj čipki stekli smo mnoge prijatelje. Naše su čipkarice bile uspješne ambasadorice promovirajući našu kulturu i baštinu koju i dalje čuvaju, istaknuo je Škvarić pozvavši još jednom sve čipkarice da zajedno s Gradom Lepoglavom nastave raditi na promociji i očuvanju lepoglavske čipke.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo je da Lepoglava baštini 600 godina bogate tradicije kojoj pripada i lepoglavska čipka. Tu tradiciju, istaknuo je župan, čuvaju lepoglavske čipkarice. Da bi to uspješno činile, potreban im je dobar vođa što članice čipkarskog društva Danica Bressler imaju u svojoj predsjednici, poručio je župan Stričak dodavši da je tradicija koju baštini Lepoglava velik potencijal za njen razvoj, što je Varaždinska županija prepoznala. Ovom je prigodom predstavljen vrlo vrijedan Katalog suvenira od lepoglavska čipke. Jedinstvenost ovog kataloga je to što se u njemu nalaze “žive” čipke, njih čak 340, koje su za potrebe kataloga, izradile vrijedne članice Društva.

– Izrada ovog kataloga, u kojem su predstavljene barokne i sakralne čipke, plod je velike želje da javnosti predstavimo ovaj segment lepoglavskog čipkarstva. Na današnjem tržištu suvenira velika je potražnja za, dimenzijama, manjim suvenirima. Upravo zbog toga započele smo s izradom suvenira od lepoglavske čipke manjih dimenzija koji i dalje u punom sjaju predstavljaju umijeće izrade lepoglavske čipke. Svaki motiv na suvenirima izrađen je nekom od tehnika izrade lepoglavske čipke., istaknula je Verica Dubovečak, predsjednica ČD Danica Bressler, voditeljica ovog zahtjevnog projekta.

Katalog je izrađen uz financijsku potporu Ministarstva kulture. Zbog svoje jedinstvenosti izrađen je u samo šest primjeraka, no prati ga i tiskano izdanje manjih dimenzija. Obilježavanje 25 godina djelovanja Čipkarskog društva Danica Bressler popračeno je izdavanje prigodne dopisnice i žiga, koje je predstavio predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara Milan Pavleković.

Povezane vijesti

Limena glazba Lepoglave kao gradski ambasador kulture

Limena glazba Lepoglave kao gradski ambasador kulture

Udruga Limena glazba Lepoglavau prostorijama TKIC-a održala je redovnu godišnju izvještajnu skupštinu, na kojoj je posebno istaknuto zadovoljstvo radom udruge u proteklih godinu dana. Nakon uvodnih pozdrava te podnošenja izvješća…
Dođite na Dječji fašnik u Lepoglavu

Dođite na Dječji fašnik u Lepoglavu

U tijeku su posljednje pripreme za ovogodišnji „Dječji fašnik u Lepoglavi.” I ove godine u veseloj fašničkoj povorci sudjelovat će maskirane skupine iz dječjih vrtića i osnovnih škola. Druženje pod…
Lepoglavsko čipkarstvo zaslužuje veću brigu i potporu s državne razine

Lepoglavsko čipkarstvo zaslužuje veću brigu i potporu s državne razine

Uoči početka priprema za organizaciju 28. Međunarodnog festivala čipke, u Lepoglavi je održan sastanak na kojem se, na inicijativu gradonačelnika Marijana Škvarića, o problematici vezanoj za razvoj čipkarstva i očuvanje…