Ministar financija Primorac bi oporezivao i napojnice?!

Ministar financija Primorac bi oporezivao i napojnice?!

Ministar financija Marko Primorac poručio je jučer da predstoji razdoblje u kojem će se raditi na pravednijoj raspodjeli poreznog tereta, prije svega prevaljivanjem opterećenja s rada na imovinu, no dodao je da to za sada ne znači uvođenje poreza na nekretnine.

Mogućnost plaćanja napojnice karticom i reguliranje poreznog tretmana napojnice

Ministar je najavio da će se ove godine regulirati porezni tretman napojnica, što je važna novost za ugostiteljski sektor.

Tako će se pri plaćanju računa karticom uvesti mogućnost naplate napojnice za uslugu, a i taj dio će se adekvatno porezno tretirati, rekao je Primorac.

Do određenog iznosa napojnice odredit će se i neoporezivi primitak za osobu koja je prima, rekao je Primorac uz napomenu da se cijeli sustav još razmatra i razrađuje.

“Vjerojatno ćemo vezati tu napojnicu uz račun i JOPPD obrazac i do nekog iznosa će nekom ta napojnica biti neoporeziva. Sve ono što bude preko tog iznosa koji utvrdimo kao neoporezivi, na to će se plaćati porez”, izjavio je Primorac.

Dodao je da napojnica neće biti neoporeziva u potpunosti iz jednostavnog razloga jer se ne želi omogućiti nekome da prikazuje jako velike napojnice i da mu to sve bude neoporezivo, odnosno da isplaćuje nekom plaću kroz napojnicu.

O opterećenju rada u Hrvatskoj

Primorac je ustvrdio da je porezno opterećenje rada u Hrvatskoj prilično nisko, pri čemu je Hrvatska u skupini članica EU koje porez na dohodak oporezuju najmanje, a slično je i s porezom na dobit.

S druge strane, opća stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 25 posto je druga najviša u Uniji, iza Mađarske. “Međutim”, ocijenio je ministar, “ta potrošna orijentacija poreznog sustava je nešto što je dobro i što ne bi trebalo mijenjati, s obzirom da u Hrvatsku tijekom ljeta dolaze strani turisti koji tu troše, pa tako dio poreznog opterećenja izvozimo”. 

Zbog toga se otvara mogućnost smanjenja drugih poreza, što je i učinjeno, kazao je Primorac ocijenivši strukturu hrvatskog poreznog sustava kao “dobru”, no i rekavši da postoji prostor za unaprjeđenje.

“Prije svega u kontekstu postupnog ‘prevaljivanja’ poreznog tereta s rada na imovinu (…) Rekao bih da nam predstoji razdoblje u kojem ćemo raditi na pravednijoj raspodjeli poreznog tereta”, izjavio je Primorac.

Na pitanje novinara znači li to uvođenje poreza na nekretnine, Primorac je rekao “za sada ne”.

“I dalje se radi na porezu na imovinu”

No u svom predavanju je rekao da na porezu na imovinu “treba dalje raditi”, pri čemu je pojasnio da takav porez u Hrvatskoj, iako nemamo porez na nekretnine, postoji, a između ostalog uključuje i porez na kuće na odmor itd.  

Poručio je da i dalje treba postupno rasterećivati dohodak, da trošak rada za poslodavce treba biti niži, a neto plaće građana veće. “Međutim, moramo imati određene prioritete i identificirati s kojim smo problemima suočeni”, kazao je Primorac.

Po pitanju osnovnog osobnog odbitka, Primorac je ocijenio da se tu došlo do jedne prihvatljive razine nakon koje je upitno ima li smisla i prostora za daljnje snižavanje poreznog opterećenja kroz povećavanje tog odbitka. “Razlozi za to su brojni, a između ostalog i jer se porezom na dohodak financiraju jedinice lokalne i regionalne samouprave. Tu bi se javilo i pitanje smislenosti poreza na dohodak, s obzirom da ga već oko 1.8 milijuna obveznika ne plaća”, napomenuo je Primorac.

Povezane vijesti

KAKO POKVARENO Prevario ga za 500 eura na nevjerojatan način

KAKO POKVARENO Prevario ga za 500 eura na nevjerojatan način

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec zaprimili su kaznenu prijavu 38-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog dijela Računalne prijevare. Kako je prijavljeno, 38-godišnjak je jučer zaprimio poziv nepoznate osobe koja ga…
NEVJEROJATNO Lopov u centru Varaždina iz kuće “skinuo” kuhinjske elemente i radijator

NEVJEROJATNO Lopov u centru Varaždina iz kuće “skinuo” kuhinjske elemente i radijator

Između ponedjeljka i četvrtka, u ulici Stjepana Vukovića u Varaždinu, nepoznati je počinitelj ušao u kuću u vlasništvu 62-godišnjaka te napravio kaos. Demontirao je i otuđio aluminijski radijator, kuhinjske elemente,…
Gradonačelnik Bosilj o porezu za iznajmljivače: “To je demografska mjera…”

Gradonačelnik Bosilj o porezu za iznajmljivače: “To je demografska mjera…”

Grad Varaždin novom Odlukom o visini paušalnog poreza po krevetu kojom se propisuje visina paušalnog poreza u sobama, apartmanima i kućama za odmor na području Grada Varaždina provodi demografsku mjeru…