Hrvatske kripto mjenjačnice će morati tražiti dokaz porijekla novca

Hrvatske kripto mjenjačnice će morati tražiti dokaz porijekla novca

Vijeće Europske unije je nedavno postiglo dogovor o novoj kripto regulativi kojoj je cilj sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma. Na razini EU i u Hrvatskoj trgovanje kriptovalutama nije regulirano propisima iz područja financijskih usluga, osim u dijelu sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma.

To je regulirano ‘Petom direktivom Europske unije o sprječavanju pranja novca‘, koja je na snagu stupila 10. siječnja 2022. i koju je Hrvatska među prvima implementirala. Nakon Pete direktive, Europska komisija je predstavila i novi regulacijski set naziva MiCA (Markets in Crypto-assets Regulation), kojemu je cilj regulirati subjekte koji pružaju usluge povezane s kriptoimovinom, primjerice usluge skrbništva i upravljanja kriptoimovinom u ime trećih strana te savjetovanja o kriptoimovini.

Sada stiže i dopuna svih tih mjera ili nastavak regulatornog pritiska Unije prema kriptovalutama, a sve pod egidom sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Nova regulativa širi se naravno i na cijeli kripto sektor, što će sve pružatelje usluga povezanih s kriptoimovinom obvezati da provode dubinsku analizu svojih stranaka, piše Lider.

Zapravo i dalje je riječ o setu regulacijskih mjera MiCA koje će se samo dodatno osnažiti i postrožiti. U svojem stajalištu Vijeće tako zahtijeva od pružatelja usluga povezanih s kriptoimovinom poput mjenjačnica, da primjenjuju mjere dubinske analize stranke pri izvršavanju transakcija u iznosu od tisuću ili više eura. To znači da ćete morati dokazati porijeklo imovine i mjenjačnici ako tamo odlučite kupiti bitcoin ili neku drugu kriptovalutu.

Povezane vijesti

Cijene stanova i kuća u 2023. porasle za 12 posto

Cijene stanova i kuća u 2023. porasle za 12 posto

Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u 2023. godini u prosjeku su bile više za 11,9 posto u odnosu na godinu ranije, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u…
Uvodi se uredba o baterijama. Evo novosti

Uvodi se uredba o baterijama. Evo novosti

Od jučer počinje se primjenjivati Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o baterijama i otpadnim baterijama, kojom se za taj sektor nastoji uspostaviti kružno gospodarstvo usmjeravanjem na sve faze njihova životnog…
Varaždincu (75) ispraznili kripto novčanik

Varaždincu (75) ispraznili kripto novčanik

Policija je zaprimila kaznenu prijavu 73 – godišnjeg Varaždinca da je prevaren, On je pak za razliku od svojegnešto mlađeg sugrđana, prema prijavi, u utorak zaprimio poziv nepoznate muške osobe…