Hrvatska vs. Srbija: Evo tko je najbogatiji čovjek u ovom dijelu Europe

Hrvatska vs. Srbija: Evo tko je najbogatiji čovjek u ovom dijelu Europe

Srbija i Hrvatska dvije su najveće države u regiji, a zato imaju i najveći broj bogatih građana. Na popisu 10 najbogatijih, rezultat je 5:5, objavio je srpski Nedeljnik. Srbija ima više milijardera, a u Srbiji je BDP 9000 eura prema 17.000 u Hrvatskoj.

Najbogatije kompanije su zapravo regionalne poslovne grupe i to je poruka političarima u regiji da granice ne trebaju biti prepreka i problem za poslovanje, kaže novinar Miša Brkić.

“Ključni zaključak, kad se pogleda lista, je da su najbogatiji ljudi, vlasnici velikih kompanija, između ostalog bogati zato što su poslovanje proširili na regionalno tržište”, govori Brkić.

Najbogatiji čovjek regije, “regionalni Elon Musk”, je Dubravko Grgić, dioničar osiguravajućih kompanija, čije se bogatstvo procjenjuje na 2,84 milijarde eura. Međutim, prevlast preuzima “nova ekonomija” – IT sektor, telekomunikacije, digitalne platforme.

Među pet najbogatijih kompanija u regiji nalaze se tri grupacije iz svijeta “nove ekonomije”, odnosno IT sektora, telekomunikacija i digitalnih platformi, a to je, prema njegovim riječima, ozbiljan signal u kojem smjeru ide regija.

“Ta grupacija nadire, ja očekujem, kad narednih godina budemo pravili popis, da će taj mladi svijet prevladati u regiji”, rekao je.

Foto: Anadolu Agency

Povezane vijesti

Rođeni Varaždinec novi je načelnik Glavnog stožera hrvatske vojske

Rođeni Varaždinec novi je načelnik Glavnog stožera hrvatske vojske

Novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH trebao bi biti general-bojnik Tihomir Kundid, neslužbeno doznaje Večernji list. Na toj funkciji zamijenit će admirala Roberta Hranja, kojemu mandat istječe krajem veljače te odlazi u…
Varaždinska županija domaćin šefovima protokola

Varaždinska županija domaćin šefovima protokola

U Županijskoj palači u Varaždinu u organizaciji Varaždinske županije i Hrvatske zajednice županija održani je susret voditelja protokola i službenika koji rade u uredima za protokol u hrvatskim županijama.  Kako…
Provalnik odnio novac i nakit

Provalnik odnio novac i nakit

U četvrtak tijekom jutarnjih sati u Lovrentovcu kod Varaždinski Toplica, nepoznati je počinitelj provalio u kuću u vlasništvu 68-godišnjakinje te otuđio novac i nakit. Visina materijalne štete procjenjuje se na…