Zagorci su manje pijani u prometu

Zagorci su manje pijani u prometu

Na području Policijske uprave krapinsko-zagorske tijekom 2023. godine dogodilo se 680 prometnih nesreća.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 1.495 sudionika, od kojih je 1.068 vozača, 409 putnika i 18 pješaka. U trenutku nesreće pod utjecajem alkohola bilo je 170 vozača, dva putnika i jedan pješak, odnosno 15,9 posto vozača, dok je prošle godine pod utjecajem alkohola bilo 18,1 posto vozača, tri putnika i jedan pješak tako da je 2023. godine došlo do smanjenja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 2,2 posto.

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama s nastradalim osobama su u pogreškama vozača, a to su nepropisno kretanje vozila kolnikom, uslijed neprilagođene i nepropisne brzine kretanja vozilom, nepoštivanja prednosti prolaska, te vožnja na nedovoljnoj udaljenosti.

Prema vrstama prometnih nesreća najviše se nesreća s nastradalim osobama dogodilo prilikom slijetanja vozila s kolnika i to 62 nesreće, zatim međusobni sudari vozila iz suprotnih smjerova u 40 nesreća, te bočni sudari u 36 nesreća.

Od ukupnog broja, 463 nesreća bile su s materijalnom štetom, devet nesreća je s poginulim osobama, 208 nesreća je s ozlijeđenim osobama, u tim nesrećama teško je ozlijeđeno 68 osoba, dok je lakše ozlijede zadobilo 220 osoba.

Nadzorom prometa policijski službenici utvrdili su najviše prometnih prekršaja u posljednjih deset godina, ukupno 17.793 prekršaja u cestovnom prometu što je za 25,4 posto više nego u 2022. godini.

Od ukupnog broja prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, utvrđeno je za 27,7 posto više prekršaja u odnosu na 2022. godinu, njih 7.416, a za 8,6 posto više prekršaja nego u prošloj godini zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, njih 906 prekršaja.

Ilustracija

Povezane vijesti

Župan Kolar darovao Rafaela i Luku – prve Zagorce rođene u 2024.

Župan Kolar darovao Rafaela i Luku – prve Zagorce rođene u 2024.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar obišao je rodilište Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, gdje je posjetio rodilje Valentinu Smetiško i Martinu Sever te darivao njih i njihove sinove…
U Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin počinje uređenje jedinstvenog praktikuma za vozače motornih vozila 

U Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin počinje uređenje jedinstvenog praktikuma za vozače motornih vozila 

Strojarska i prometna škola Varaždin će početkom sljedeće godine raspolagati novouređenim praktikumom za vozače motornih vozila.   U prisustvu župana Anđelka Stričaka i pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport…
Međimurski policajci darivali najsavjesnije sudionike u cestovnom prometu

Međimurski policajci darivali najsavjesnije sudionike u cestovnom prometu

Policijski službenici svih policijskih postaja Policijske uprave međimurske proveli su aktivnosti iz preventivne akcije “Za Božić nagrađujemo najsavjesnije vozače”. Nakon obavljene kontrole, najsavjesnijim sudionicima uručili su prigodne poklone (razne promotivne…