Samo dvije općine na sjeveru Hrvatske zainteresirane za djelomično spajanje. Nitko se ne želi ukinuti

Samo dvije općine na sjeveru Hrvatske zainteresirane za djelomično spajanje. Nitko se ne želi ukinuti

Samo dvadeset i tri jedinice lokalne samouprave javile su se dosad na javni poziv za dobrovoljno funkcionalno spajanje, a neke od njih poslale su više zahtjeva ovisno o modelu suradnje. No ni jedna nije zainteresirana za stvarno spajanje, piše danas Večernji list.

Iako je ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica još u listopadu rekao da su općine i više nego zainteresirane za funkcionalno spajanje, s obzirom na to da u praksi dosta surađuju na poslovima kao što su komunalni red ili predškolski odgoj, brojke su i dalje vrlo skromne, načelnici i gradonačelnici kao da čekaju razvoj situacije, a možda i izdašniju ponudu vlade.

Javila se samo tri grada

Za dobrovoljno funkcionalno spajanje prema modelu A Ministarstvu financija stigao je 31 zahtjev, i to 12 za dobrovoljno funkcionalno spajanje putem zajedničkog službenika, četiri za dobrovoljno funkcionalno spajanje putem zajedničkog upravnog odjela ili službe i 15 za dobrovoljno funkcionalno spajanje putem zajedničkog trgovačkog društva ili ustanove, doznaje dnevnik u Ministarstvu financija.

Javila su se samo tri grada; Kastav, Pazin i Supetar. Od općina na popisu su Unešić, Belica, Bizovac, Crnac, Čađavica, Đelekovec, Ernestinovo, Gračišće, Hlebine, Lobor, Marijanci, Oriovac, Petrijevci, Podravska Moslavina, Ružić, Stara Gradiška, Viljevo, Vuka, Žakanje i Promina.

Hrvatska ima 555 načelnika ili gradonačelnika

Ministarstvo financija javni poziv raspisalo je u rujnu, a unatoč financijskim potporama koje nudi vlada, interes je vrlo slab. No, to je očekivano. Teško da će, naime, vladajući u bilo kojoj općini glasati za to da se samoukinu. Barem ne bez referenduma, a dosad nitko nije iskazao želju da ga raspiše.

Hrvatska ima 428 općina i 127 gradova, dakle 555 načelnika ili gradonačelnika, na tisuće pročelnika i službenika, na stotine komunalnih redara, službenih automobila… Prema nekim izračunima, svaka peta općina nije ekonomski samoodrživa, a neke od njih 40 posto sredstava troše na plaće zaposlenika. Vlada je za projekt osigurala 100 milijuna kuna, a želja je u četiri godine ukinuti 85 općina ili funkcionalno spojiti njih 170, piše Večernji list.

Foto: lobor-grad.hr

Povezane vijesti

Svečano obilježen Dan Općine Gornji Kneginec

Svečano obilježen Dan Općine Gornji Kneginec

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u četvrtak je svečano obilježen Dan Općine Gornji Kneginec i blagdan njihove zaštitnice svete Marije Magdalene. Svim žiteljima Općine, načelniku i saborskom zastupniku Goranu Kaniškom te…
Ovo su gradovi s najvećim prosječnim plaćama na svijetu

Ovo su gradovi s najvećim prosječnim plaćama na svijetu

Gradovi u Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama najbolji su za život prema mjeri prosječne plaće. Zug, Švicarska S prosječnom plaćom od 7 389 dolara, ovaj grad smješten u srcu Alpa,…
Međimurska županija, gradovi i općine, te Obrtnička komora u novom ciklusu stipendiraju 121 učenika

Međimurska županija, gradovi i općine, te Obrtnička komora u novom ciklusu stipendiraju 121 učenika

Danas je u zgradi Scheier upriličena svečanost na kojoj su 121 učenik i učenica, koji se obrazuju za deficitarna zvanja u obrtništvu, primili ugovore o stipendiranju u ovoj školskoj godini.…