Samo dvije općine na sjeveru Hrvatske zainteresirane za djelomično spajanje. Nitko se ne želi ukinuti

Samo dvije općine na sjeveru Hrvatske zainteresirane za djelomično spajanje. Nitko se ne želi ukinuti

Samo dvadeset i tri jedinice lokalne samouprave javile su se dosad na javni poziv za dobrovoljno funkcionalno spajanje, a neke od njih poslale su više zahtjeva ovisno o modelu suradnje. No ni jedna nije zainteresirana za stvarno spajanje, piše danas Večernji list.

Iako je ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica još u listopadu rekao da su općine i više nego zainteresirane za funkcionalno spajanje, s obzirom na to da u praksi dosta surađuju na poslovima kao što su komunalni red ili predškolski odgoj, brojke su i dalje vrlo skromne, načelnici i gradonačelnici kao da čekaju razvoj situacije, a možda i izdašniju ponudu vlade.

Javila se samo tri grada

Za dobrovoljno funkcionalno spajanje prema modelu A Ministarstvu financija stigao je 31 zahtjev, i to 12 za dobrovoljno funkcionalno spajanje putem zajedničkog službenika, četiri za dobrovoljno funkcionalno spajanje putem zajedničkog upravnog odjela ili službe i 15 za dobrovoljno funkcionalno spajanje putem zajedničkog trgovačkog društva ili ustanove, doznaje dnevnik u Ministarstvu financija.

Javila su se samo tri grada; Kastav, Pazin i Supetar. Od općina na popisu su Unešić, Belica, Bizovac, Crnac, Čađavica, Đelekovec, Ernestinovo, Gračišće, Hlebine, Lobor, Marijanci, Oriovac, Petrijevci, Podravska Moslavina, Ružić, Stara Gradiška, Viljevo, Vuka, Žakanje i Promina.

Hrvatska ima 555 načelnika ili gradonačelnika

Ministarstvo financija javni poziv raspisalo je u rujnu, a unatoč financijskim potporama koje nudi vlada, interes je vrlo slab. No, to je očekivano. Teško da će, naime, vladajući u bilo kojoj općini glasati za to da se samoukinu. Barem ne bez referenduma, a dosad nitko nije iskazao želju da ga raspiše.

Hrvatska ima 428 općina i 127 gradova, dakle 555 načelnika ili gradonačelnika, na tisuće pročelnika i službenika, na stotine komunalnih redara, službenih automobila… Prema nekim izračunima, svaka peta općina nije ekonomski samoodrživa, a neke od njih 40 posto sredstava troše na plaće zaposlenika. Vlada je za projekt osigurala 100 milijuna kuna, a želja je u četiri godine ukinuti 85 općina ili funkcionalno spojiti njih 170, piše Večernji list.

Foto: lobor-grad.hr

Povezane vijesti

ŠAH Brzopotezno prvenstvo Općine Maruševec

ŠAH Brzopotezno prvenstvo Općine Maruševec

U Područnoj školi Druškovec održano je 3. izdanje otvorenog brzopoteznog prvenstva Općine Maruševec u šahu, a u povodu obilježavanja blagdana Velike Gospe i svetog Roka. Općinsko prvenstvo u šahu okupilo…
Slavi se Dan Općine Breznica

Slavi se Dan Općine Breznica

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općina Breznica je u petak, dan uoči 22. srpnja – blagdana Svete Marije Magdalene, zaštitnice župe, počela proslavu svoga ovogodišnjeg rođendana. Okupljene je na svečanosti pozdravio…
U SVETOM ILIJI SLAVE Proslavljen Dan općine i zaštitnika župe

U SVETOM ILIJI SLAVE Proslavljen Dan općine i zaštitnika župe

Svečanom je sjednicom Općinskog vijeća proslavljen je Dan Općine i blagdan sv. Ilije. Sjednica je održana u školsko-sportskoj dvorani nove zgrade Osnovne škole “Vladimir Nazor” u Svetom Iliji koja je svečano otvorena u…