Počeo Dječji tjedan

Počeo Dječji tjedan

Svečanom sjednicom Dječjeg gradskog vijeća Grada Varaždina i Dječjeg foruma Varaždin u multimedijalnoj dvorani palače Herzer počeo je Dječji tjedan.

Sjednici su prisustvovali dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik i Lovro Lukavečki predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina te pročelnica UO za društvene djelatnosti Danijela Vusić.

Pod predsjedanjem dječaka Lovre Ledenka, predsjednika DGV-a, članovi Dječjih foruma iz svih varaždinskih osnovnih škola uputili su poruke gradonačelniku i njegovim suradnicima te postavili niz pitanja i zahtjeva kojima žele poboljšati svoje uvjete školovanja i provođenja slobodnog vremena.  Pitanja su se odnosila na uređenje škola i okoliša, ulica i kvartova u kojima djeca žive, sigurnosti u prometu a također su djeca postavljala pitanja na koja odgovore čsto traže i odrasli sugrađani poput zaštite okoliša i ekoloških problema. Gradonačelnik Grada Varaždina saslušao je pažljivo sva pitanja i prijedloge, na većinu je odmah i ukratko odgovorio. Osnivačica i voditeljica Dječjeg foruma Varaždin Dubravka Novak najavila je kako će sva postavljena pitanja gradonačelniku biti dostavljena i u pisanoj formi te javno objavljena na službenim stranicama grada.

Ovo je već treća godina kako dolazim na susrete s djecom u vrijeme Dječjeg tjedna sa željom da saslušam njihova pitanja i zahtjeve. Pozivam sve koji još žele predložiti što bi se moglo financirati iz dječjeg participativnog proračuna da to učine do srijede. Napravili smo veliki iskorak jer o izdvojenih 8 tisuća eura odlučuje isključivo Dječje gradsko vijeće. Dakle ne odrasli, nego isključivo djeca sama. Imamo cijeli popis od prošle godine što su to željela djeca, i ostvarili smo gotovo 90 posto, sve što je bilo moguće smo napravili. Vrlo je bitno da se od malih nogu počinje učiti kako je moguće sudjelovati u životu grada. Zahvaljujući tome oni već i osnovnoj školi dobivaju znanja o participiranju djece, odnosno građana u donošenju proračuna. Na taj način odgajamo mlade odgovorne ljude koji će željeti i dalje dobro svome gradu. – izjavio je gradonačelnik Neven Bosilj najavivši povećanje sredstava za dječji participativni proračun.

U nastavku sjednice, predstavnici svake škole su predstavili projekte koji su već ostvareni zahvaljujući programima prijavljenim u dječjem participativnom proračunu. Grad Varaždin je među gradovima s najboljim programom za Dječji tjedan, te je jedan je od najboljih gradova po brojnosti članova i aktivnosti u Dječjim forumima, rečeno je danas u palači Herzer.

Povezane vijesti

Donosimo program Adventa u Lepoglavi

Donosimo program Adventa u Lepoglavi

I ove godine grada Lepoglava pripremila je bogati program adventa. Sve generacije moći će pronaći ponešto za sebe. Evo programa:
Izveo 44 pljačke dječjim pištoljem: “Pucat ću, daj novac!”

Izveo 44 pljačke dječjim pištoljem: “Pucat ću, daj novac!”

Nevjerojatna presuda stiže sa Općinskog kaznenog suda u Zagrebu. Tamo je 43 – godišnji Toni osuđen je za čak 44 oružane pljačke koje je počinio na širem području Zagreba. Radio…
Evo koji su dječji likovni radovi nagrađeni povodom 500. godina Gradske vijećnice

Evo koji su dječji likovni radovi nagrađeni povodom 500. godina Gradske vijećnice

Grad Varaždin Povodom 500. godišnjice Gradske vijećnice, raspisao je likovni natječaj za djecu 5-7 godina (starije vrtićke skupine) te učenike nižih razreda osnovnih škola i posebnih odgojno-obrazovnih ustanova, a za…