Na varaždinskom Korzu održan 16. Obrtnički sajam

Na varaždinskom Korzu održan 16. Obrtnički sajam

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u subotu je zajedno s predsjednikom Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimirom Baisom, u ime župana Varaždinske županije, saborskim zastupnikom Damirom Habijanom te potpredsjednikom Obrtničke komore Varaždinske županije Zvonimirom Pisačićem obišao tradicionalni 16. Obrtnički ulični sajam koji se održao na Trgu kralja Tomislava, varaždinskom Korzu.

Svoje proizvode i usluge predstavilo je 25 obrtnika iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko – križevačke županije pa su tako građani mogli razgledati i kupiti suvenire, ručno rađeni nakit, proizvode od ručno tkanog platna, licitarske proizvode, igračke, mirisne svijeće, domaće čajeve i sokove, kaktuse i sukulente, ekološku kozmetiku, proizvode od drva, ručno pletene torbe, proizvode od heljde, pira ili buče, kovane proizvode i još mnogo toga. 

„U Varaždinu imamo tradiciju proljetnih i jesenskih obrtničkih sajmova. Proljetni je uvijek u većem obujmu, ali i danas smo okupili 25 obrtnika na varaždinskom Korzu. Obrtništvo je jedan od temelja ovoga grada, nešto na čemu je naš grad izrastao. Drago mi je da postoji sve veći interes mladih za obrtnička zanimanja, što smo mogli vidjeti ove godine kod upisa u srednje škole. Svima je poznato da je danas pronaći majstora keramičara, vodoinstalatera i ostale prilično teško jer su prezauzeti, manjak ih je na tržištu i mogu si osigurati zavidne mjesečne iznose i primanja. Zato je dobar put za naše mlade da razmatraju obrtnička zanimanja. Također, obrtnici obogaćuju ponudu našeg grada i svi posjetitelji su danas na Korzu mogli pronaći mnoštvo zanimljivih proizvoda.“ – rekao je gradonačelnik.

„Našim obrtnicima ovakvi su sajmovi prilika da se afirmiraju, pokažu svoje proizvode i probiju se na tržištu. Udruženje obrtnika Varaždin kontinuirano povećava broj obrtnika, odlično je i da naši mladi imaju želju za upisivanjem obrtničkih zanimanja.“ – istaknuo je Vladimir Bais.

Saborski zastupnik Damir Habijan kazao je kako je vrlo važno da se obrtnici iz Varaždina, ali i ostalih županija okupljaju i prezentiraju svoje rukotvorine i proizvode. „Ako pogledamo Varaždinsku županiju, drago mi je što je ona prepoznala vrijednost svojih obrtnika i puno ulaže u programe srednjih škola koji se odnose na strukovna zanimanja. Samo one jedinice lokalne samouprave koje će na vrijeme prepoznati tu vrijednost, moći će ići u korak s vremenom i dalje razvijati svoje gospodarstvo. U našoj županiji djeluje oko 3500 obrtnika koji zapošljavaju oko 8200 ljudi, isto tako tu je 4600 trgovačkih društava koja zapošljavaju oko 44 tisuće osoba. Možemo biti ponosni što je Varaždinska županija po snazi gospodarstva treća u Republici Hrvatskoj.“ – rekao je Habijan.

Povezane vijesti

3. ovogodišnji sajam antikviteta u Šenoinoj okupio rekordni broj izlagača

3. ovogodišnji sajam antikviteta u Šenoinoj okupio rekordni broj izlagača

Šenoina je ulica danas ponovno bila mjesto susreta brojnih posjetitelja i ljubitelja starina te prigoda za kupovinu predmeta s povijesnom, kulturnom i sentimentalnom vrijednosti. Treći ovogodišnji prodajni Sajam antikviteta, koji…
Treći ovogodišnji Sajam antikviteta 30. rujna u Varaždinu – Otkrijte povijest, kulturu i umjetnost

Treći ovogodišnji Sajam antikviteta 30. rujna u Varaždinu – Otkrijte povijest, kulturu i umjetnost

Gradska tržnica, u suradnji s članovima Hrvatske udruge kolekcionara predmeta kulturne baštine, s ponosom najavljuje treći ovogodišnji prodajni Sajam antikviteta Varaždin. Sajam će se održati u subotu, 30. rujna, od…
KATASROFA Pijan kamionom naletio na djecu na pješačkom prijelazu

KATASROFA Pijan kamionom naletio na djecu na pješačkom prijelazu

Jučer oko 13:30 sati u Prelogu, dogodila se prometna nesreća u kojoj je lakše ozlijeđeno dijete.             Vozač teretnog automobila čakovečkih registarskih oznaka rođen 1958. godine upravljao je Glavnom ulicom te…