Eu projektom potaknuti promjene ponašanja građana u prometu

Eu projektom potaknuti promjene ponašanja građana u prometu

„PopUpUrbanSpace“ naziv je europskog projekta u kojem će Grad Varaždin sudjelovati zajedno s deset partnera iz sedam zemalja i devet europskih regija. Razvojna agencija Sjever DAN je u petak 29. rujna 2023. godine u palači Herzer organizirala početnu radionicu na kojoj su predsjednik Uprave agencije Željko Bedeković i Danilo Čeh, predstavnik  vodećeg partnera iz Kamnika u Sloveniji govorili o  samom projektu i njegovim ciljevima.

Glavni cilj projekta ‘PopUpUrbanSpaces’ je omogućiti javnom sektoru i povezanim subjektima u funkcionalnim urbanim područjima gradova da potaknu promjene u ponašanju građana u prometu i pokrenu pomake prema pametnim i održivim oblicima urbane mobilnosti aktivnim uključivanjem građana u testiranje inovativnih zelenih pristupa kao i digitalnih tehnologija, koristeći pristupe taktičkog urbanizma.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je pozdravio sudionike konferencije te je naglasio: Ovo je jedan od projekata koji pokazuje u kom pravcu želi ova gradska uprava ići, a to je da budemo zeleni, održivi grad, da maknemo automobile u većoj mjeri s gradskih ulica te da ulice pretvorimo u biciklističke i pješačke zone. U projektu koji je vrijedan preko 2,29 milijuna eura, oko 200 tisuća eura otpada na Grad Varaždin. Time ćemo ostvariti dva velika benefita. Prvi je da ćemo izraditi novu Strategiju urbane mobilnosti što je temeljni dokument za razvoj prometa u gradu. Drugi benefit je vezan uz Šenoinu ulicu koja je već pretvorena u pješačku zonu, a sada ćemo dobiti 5-6 modula kojima ćemo ozelenjeti tu zonu. – rekao je gradonačelnik najavivši novi izgled te ulice u samom centru grada. Konferenciji je nazočio i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, začetnih mnogih promjena u cilju poboljšanja urbane mobilnosti u Varaždinu.

Gost iz Slovenije Danilo Čeh naglasio je kako se ovim projektom želi pokazati da su i u manjim sredinama primjenjive strategije kojima se želi smanjiti broj automobila a povećati udio pješačenja i bicikliranja. Zauzeo se za uvođenje novih metoda taktičkog urbanizma koje predlažu zelena, trajna rješenja mobilnosti.

Tim idejama svojom nadahnutom prezentacijom priključio se Ante Klečina, predavač sa Sveučilišta Sjever koji je na temelju znanstveno prikupljenih podataka govorio o trenutnoj prometnoj situaciji u gradu i županiji. Između ostalog, govorio i o daljnjem pritisku osobnih automobila na centar grada te o mogućnostima poboljšanja postojećeg javnog prijevoza koji mora biti integriran s ostalim oblicima mobilnosti građana, ponajprije s pješačenjem i bicikliranjem. Iznio je podatak da se ček 83 posto tzv. putničkih kilometara ostvaruje osobnim automobilom, a cilj je postići smanjenje na oko 65 posto čemu streme i druge napredne sredine u Europi. Ostvarenje tog cilja svakako će pripomoći izrada novog SUMP-a , Plana održive urbane mobilnosti financirana iz projekta PopUpUrbanSpaces.

Povezane vijesti

Zborovi građana o promjeni granica varaždinskih prigradskih naselja

Zborovi građana o promjeni granica varaždinskih prigradskih naselja

Grad Varaždin uputio je pozive na savjetodavne zborove građana na području varaždinskih prigradskih naselja radi davanja mišljenja o promjeni granica naselja na području Grada Varaždina. Zborovi građana bit će održani…
Plaće u godinu dana u Hrvatskoj porasle za 144 eura. Evo kako stojimo u odnosu na ostatak Europe

Plaće u godinu dana u Hrvatskoj porasle za 144 eura. Evo kako stojimo u odnosu na ostatak Europe

Prosječna neto plaća isplaćena za rujan ove godine iznosila je 1.156 eura i u odnosu na lanjski rujan veća je za 144 eura, a s obzirom na to da je…
Posjet grupe građana iz prijateljskog grada Ravensburga

Posjet grupe građana iz prijateljskog grada Ravensburga

Grupu građana iz partnerskog grada Ravensburga u Njemačkoj koji su stigli u posjet Varaždinu, u ponedjeljak su  u sjedištu gradske uprave  u palači Patačić pozdravili gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj…