Dodijeljene nagrade 53. Baroknih večeri

Dodijeljene nagrade 53. Baroknih večeri

Posljednji dan 53. Varaždinskih baroknih večeri-dodijeljene festivalske nagrade, održan koncert učenika Glazbene škole uz Varaždinski komorni orkestar.

U festivalskoj godini kada je Švicarska bila zemlja partner 53. Varaždinskih baroknih večeri dvije su festivalske nagrade pripale upravo ansamblima koji su stigli iz partnerske zemlje.

Posljednji koncert festivala na kojem su publiku oduševili mladi glazbenici iz poznate švicarske Schola Cantorum Basiliensis oduševio je i festivalski žiri koji mu je dodijelio nagradu „Ivan Lukačić“ za najviši izvodilački domet ansambla.

Nagrada „Jurica Murai“ za najbolju interpretaciju dodijeljena je ansamblu Capricornus consort Basel koji je nastupio početkom tjedna u crkvi Svetog Nikole, te glazbenicama dua Alter Ego Eleonora Bišćević i Arianna Radaelli koje su 25. rujna održale koncert uz svijeće na Trakošćanu s programom „Pantheon“. „Navikli smo na Varaždinske barokne večeri kao festival koji uvijek dovodi jako dobre soliste i komorne ansamble. U žiriju nas ima sedam, što nije malo, ali ipak  vrlo brzo prepoznamo što je u toj cijeloj baroknoj „ponudi“ najbolje s najvišim kvalitetom, najvišim standardima izvođenja barokne glazbe, što je važno za nas članove žirija kao stručne ljude, kao i za publiku koja pokazuje da se već odlično razumije u baroknu glazbu“, istaknula je predsjednica Festivalskog žirija dr. sc. Zdenka Weber.  

Carlos Frederico Sapulveda, član uprave Schola Cantorum Baseliensis, preuzeo je nagradu za učenike i njihovog profesora Frederica Cortija i naglasio: „Vrlo nam je drago to smo nastupili u Varaždinu i bili dio festivala u njegovom 53. izdanju. Bili smo iznenađeni kad smo čuli da nam je pripala festivalska nagrada. Imamo divne dojmove iz vašeg grada, festivala. Zahvaljujemo na srdačnoj dobrodošlici i krasnom boravku u Varaždinu i na Varaždinskim baroknim večerima. U ime glazbenika Capricornus consort Basel nagradu je preuzeo zamjenik veleposlanika Švicarske u RH Thomas Casura, dok će glazbenicama dua Alter Ego, nagrada biti uručena naknadno.

Laureatima je čestitao i varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj koji je poručio: „Varaždin je hrvatska prijestolnica kulture, a ovih baroknih dana postajemo i europska. Pohvaljujem izbor Švicarske kao zemlje partner i besprijekornu organizaciju festivala“.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić zaključio je: „Presretan sam što su nam svi koncerti bili popunjeni i to nam je nama organizatorima najveća nagrada. Iznimni glazbenici na neki su način postavili nove vrhunce glazbene interpretacije. Zahvaljujem svima koji su dali financijsku podršku festivalu, koji je ove godine uistinu bio na svjetskoj razini. Nadam se da ćemo uz tu beskompromisnu kvalitetu i dalje trajati. Radujem se idućoj godini, kada ćemo za publiku ponovno pripremiti vrhunske koncerte, ali i njegovati hrvatsku glazbenu baštinu i brinuti o mladima. Raditi ćemo na edukaciji mladih naraštaja. Što se zemlje partnera tiče, razmatramo Portugal, Tursku, ali vidjet ćemo.. Sigurno će biti na radost posjetitelja i ponos grada Varaždina. Pronijeli smo glas Varaždina i ove godine daleko izvan Hrvatske, po čitavom svijetu“.

Nakon dodjele festivalskih nagrada u palači Patačić, u varaždinskoj katedrali održan je već tradicionalno koncert učenika varaždinske Glazbene škole uz Varaždinski komorni orkestar, a ove godine i njihove glazbene prijatelje. „Velika je prilika učenicima da se predstave na kraju Varaždinskih baroknih večeri. Poruka je to mladima i organizatora da na mladima svijet ostaje. Pohvalno je uistinu da veliki festival  zatvara svoja vrata upravo s interpretacijama najmlađih umjetnika. Ove godine imamo i  goste, naše prijatelje iz škole za mlade talente iz Den Haaga koja djeluje u sklopu Kraljevskog konzervatorija“, naglasio je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Povezane vijesti

Šaljite svoje slike i fotografije Gradske vijećnice. Nagrade su sjajne

Šaljite svoje slike i fotografije Gradske vijećnice. Nagrade su sjajne

Grad Varaždin Povodom 500. godišnjice Gradske vijećnice, poziva djecu 5-7 godina (starije vrtićke skupine) te učenike nižih razreda osnovnih škola i posebnih odgojno-obrazovnih ustanova na sudjelovanje u likovnom natječaju, a…
Dodijeljene županijske potpore proizvođačima zagorskih mlinaca i štruklji

Dodijeljene županijske potpore proizvođačima zagorskih mlinaca i štruklji

U restoranu Villa Zelenjak-Ventek u Risvici u ponedjeljak 23. listopada 2023. uručeni su ugovori o dodjeli županijskih potpora certificiranim proizvođačima zagorskih mlinaca i štrukli. Naime, Krapinsko-zagorska županija raspisala je 26.…
Uz Svjetski dan učitelja nagrađeni umirovljeni djelatnici škola i dječjih vrtića s područja Varaždinske županije

Uz Svjetski dan učitelja nagrađeni umirovljeni djelatnici škola i dječjih vrtića s područja Varaždinske županije

Smatram da sam odabrala zanimanje svog života jer učitelji i nastavnici mogu mijenjati svijet. Mi smo ti, koji uz roditelje, učenike pripremamo za život, što često i nije lako, ali…