U Varaždinu postavljen sustav za praćenje jačine buke i kvalitete zraka

U Varaždinu postavljen sustav za praćenje jačine buke i kvalitete zraka

U sklopu Projekta „Implementacija sustava za praćenje jačine buke i kvalitete zraka u Gradu Varaždinu“, a uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavljen je sustav za praćenje jačine buke i kvalitete zraka koji je u četvrtak postavljen na dvije lokacije u Varaždinu.

Mjerna stanica sa senzorom buke s LED displejom postavljena je na stup javne rasvjete na Trg Petra Svačića kod željezničkog kolodvora te prati razinu buke i podatak o istoj prikazuje putem LED zaslona.

Mjerna stanica sa senzorom kvalitete zraka s LED displejom postavljena je na stup javne rasvjete na Kapucinskom trgu. Ona u realnom vremenu prati kvalitetu zraka kroz mjerenje sljedećih parametara: CO, NO, NO2, O3, SO2, PM1, PM2.5, PM10, s dodatnim modulima za praćenje meteoroloških parametara (temperatura, vlaga, tlak zraka) i razinu buke te uključuje i LED zaslon za prikaz razine buke.

Obje stanice su montirane i nakon implementacije će izmjerene vrijednosti i prikaz podataka biti dostupni na web sučelju i mobilnim aplikacijama.

Zamjenik gradonačelnika izrazio je zadovoljstvo što je ovakav sustav postavljen u Varaždinu i kako će se prema njemu sigurno orijentirati i Grad Varaždin i gradske službe u provođenju mjera za ograničenje onečišćenja, ali i građani. „Važno nam je da zelenoj tranziciji našeg grada pristupimo sveobuhvatno i ovakav sustav koji nam je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša svojim parametrima pokazuje na čemu moramo raditi i kako djelovati. Onečišćenje zraka izrazito djeluje na kvalitetu života stanovnika nekog područja i važno je djelovati preventivno. Mi se zaista trudimo poticati naše građane da sami provode sve one mjere kojima doprinosimo čišćem zraku u našoj okolini, potičemo na vožnju biciklima i radimo na unapređivanju biciklističkih staza, sufinanciramo energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije, stoga je ovaj sustav još samo dodatni poticaj i za nas i za naše građane.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Povezane vijesti

ATRAKCIJA Doživite Špancirfest iz zraka

ATRAKCIJA Doživite Špancirfest iz zraka

Nakon višegodišnje stanke zbog epidemije koronavirusa, Aeroklub Varaždin će ovoga vikenda na varaždinskom aerodromu ponovo organizirati atraktivnu zrakoplovnu priredbu na kojoj će nastupiti i  slavni akrobatski pilot Zoltan Veres, višestruki…
Pokazna vježba gašenja požara uz pomoć Air Tractora

Pokazna vježba gašenja požara uz pomoć Air Tractora

Hrvatska vatrogasna zajednica organizirala je pokaznu vježbu gašenja požara uz pomoć Air Tractora, u Oporovcu, u smjeru Jezera Hidroelektrane Dubrava. Prije početka same vježbe ukratko je predstavljen tijek događanja uz…
Kakva proslava rođendana! Slovenac u zrak bacio više od pola milijuna eura

Kakva proslava rođendana! Slovenac u zrak bacio više od pola milijuna eura

Ferdinand Godina iz Dolnje Bistrice kod Lendave 10. svibnja je proslavio 80 godina. Tom prilikom pozvao je rodbinu i prijatelje u gostionicu u Črenšovcima i priredio im ne samo zabavu,…