U Čakovcu učenici iz Turske, Rumunjske, Italije i Makedonije

U Čakovcu učenici iz Turske, Rumunjske, Italije i Makedonije

Prva osnovna škola Čakovec bila je domaćin 4. kratkoročne razmjene učenika u kojoj uz našu školu sudjeluju partnerske škole Ulamis Ortaokulu iz Turske, Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu iz Rumunjske (specijalna škola za gluhe učenike od predškole do završnih razreda srednje škole), Scuola Secondaria di 1 “G. Borsi” iz Livorna u Italiji, Opstinsko osnovno uciliste „25 maj“ – Skopje, Gazi Baba iz Sjeverne Makedonije te IC Monte Rosello Alto iz Sassarija iz Italije, koja je ujedno nositelj Erasmus + projekta: „DON’T CHANGE THE CLIMATE; CHANGE THE SYSTEM!“. Projekt je trebao trajati dvije godine, ali je zbog pandemije produžen za godinu dana.

Učiteljice Slavica Pospiš, Marija Toplek, Draženka Blažeka, Maja Hižman, Branko Vujnović, hrvatska koordinatorica Helena Slamek i ravnatelj Siniša Stričak prigodnim programom s učenicima škole dočekali su goste i pripremili prigodne radionice. Pritom ih je pozdravila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini koja je svojim posjetom dala podršku ovom Erasmus+ projektu, razmijenila znanja i iskustva s partnerima i time uveličala uspješno domaćinstvo čakovečke škole. Gosti su Čakovec opisali kao čist i miran grad u kojem im je iznimno ugodno boraviti te u koji se prvom prilikom vraćaju.

Kako su objasnili domaćini, cilj projekta je razvijati kritičko razmišljanje i kreativnost, suradnju u područjima znanosti, tehnologije, umjetnosti i matematike (STE(A)M), kao i vještine u područjima kao što su klimatske akcije, rješavanje gubitka bioraznolikosti, zaustaviti potrošnju neobnovljivih izvora energije, stjecanje veće svijesti o održivom razvoju, utjecati na smanjenje klimatskih promjena. Učenici ovakvim projektima istražuju klimatske promjene kroz raspravu, promatranje i eksperimentiranje, surađuju zajedno s učiteljima i istražuju inovativne načine učenja i poučavanja kao što su PBL i STEM.

U ovoj kratkoročnoj mobilnosti sudjelovalo je oko 170 učenika I. osnovne škole Čakovec, a u projekt su kroz raznolike aktivnosti uključeni gotovo svi učenici.

Učenici i učitelji partnerskih škola prepoznali su našu regiju kao vodeću u projektu po brizi o okolišu i ublažavanju klimatskih promjena te veseli što su trud i napor koji ulaže zajednica prepoznati na širem europskom području. Kako su istaknuli u čakovečkoj školi, ujedno sve odrađeno i viđeno, uz dojmove gostiju, daje novu motivaciju za daljnje ulaganje i napredak koji će biti poticaj i drugim sredinama.

Izvor: Grad Čakovec

Povezane vijesti

Na 12 škola Varaždinske županije postavljene su fotonaponske elektrane

Na 12 škola Varaždinske županije postavljene su fotonaponske elektrane

Na 12 krovova osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač Varaždinska županija postavljene su fotonaponske elektrane. Riječ je o projektu “Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije” koji…
Uskoro dogradnja i energetska obnova Glazbene škole u Varaždinu, najveće u Hrvatskoj  

Uskoro dogradnja i energetska obnova Glazbene škole u Varaždinu, najveće u Hrvatskoj  

U Glazbenoj školi u Varaždinu potpisana su tri ugovora za izradu projektno-tehničke dokumentacije za dogradnju i energetsku obnovu povijesne palače Erdödy-Patačić u kojoj ova obrazovna ustanova djeluje. Cilj je Glazbenoj…
Upisi osnovnoškolaca u plesnu školu u Lepoglavi

Upisi osnovnoškolaca u plesnu školu u Lepoglavi

Sportski plesni klub Valcer iz Varaždina vrši upis djece osnovnoškolske dobi u plesnu školu u Lepoglavi. Upisi se vrše pozivom na 099 687 6226 i 091 601 6820 ili putem…