Na današnji dan 1891. godine u Ludbregu se rodio Rudolf Fizir

Na današnji dan 1891. godine u Ludbregu se rodio Rudolf Fizir

Prije 132 godine, točnije 13. siječnja 1891., u Ludbregu rođen je inženjer Rudolf Fizir, jedan od najpoznatijih svjetskih konstruktora aviona.

Još kao dječaka zanimali su ga baloni i tehničke znanosti

Školovanje je započeo u Sopju kod Donjeg Miholjca, nastavio u rodnom Ludbregu, te potom Zagrebu, Beču, Toulousu i u Wismaru u Njemačkoj gdje je imao prilike pratiti rađanje avijacije i gdje stječe zvanje diplomiranog konstruktora aviona. Svoj prvi sportski avion, sportski dvokrilac koji je ostao u nacrtima, konstruirao je još kao student 1913. godine. Tijekom Velikog rata, kao apsolvent radio je u tvrtki Foker, a 1915. godine stekao je diplomu aerotehničkog inženjera.
Na poslovima konstruktora radio je kod „Fokker Flugzeugwerken“ u Schwerinu , u tvrtki „Hansa und  Brandeburg Fleugzeuwerken„  i „Hansa-Lloyd-Werk„ kod Berlina.
Do 1940. bio je konstruktor zrakoplova u Zemunu, a u doba 2. Svjetskog rata na Tehničkom fakultetu u Zagrebu osnovao je Zavod za projektiranje zrakoplova gdje je predavao gradnju zrakoplova kao izvanredni predavač. Budući da vlasti nove države nisu dozvoljavale da se u Zagrebu izgradi avioindustrija Fizir je bio prisiljen preseliti u Novi Sad na rad u Vazduhoplovnoj komandi. Posljednje radno mjesto bilo mu je u Zagrebu u Institutu za istraživanje i Industrijskom projektnom zavodu. Godine 1952. odlazi u mirovinu tijekom koje konstruira novi sportski zrakoplov te gradi četverosjednu amfibiju FA-2.
Umro je 11. studenoga 1960. godine u Zagrebu.

Inženjer Rudolf Fizir konstruirao je ukupno 18 zrakoplova – 13 aviona, 3 hidroaviona i 2 amfibije

Nije se povodio snazi motora već je više pozornosti poklanjao konstrukciji same letjelice, stoga se njegovi avioni odlikuju jednostavnošću i preciznom konstrukcijom. Jedan od njih je i izviđački zrakoplov s Maibach motorom od 240 KS s kojim je osvojio prvo mjesto na međunarodnom natjecanju u konkurenciji zrakoplova s motorima od preko 400 KS.

Dobitnik je mnogih priznanja

Međunarodna zrakoplovna federacija (Fédération Aeronautique Internationale) posthumno mu je dodijelila diplomu internacionalne zrakoplovne federacije ‘Paul Tissandier’ sa sjedištem u Parizu, kao najviše priznanje za njegov ukupan doprinos razvoju zrakoplovstva.

Ludbreg cijeni njegov doprinos i rad

Ludbreg je još 1971. godine dao postaviti spomen-ploču reljefa s njegovim likom na zgradu Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“, a ista je ustanova prije 15-ak godina izdala knjigu povodom održavanja stručnog skupa o životu i radu Rudolfa Fizira. Njegovo ime nosi i ludbreški aeroklub te jedna ulica.
Srednja škola Ludbreg u suradnji s Gradom Ludbregom konstruirala je instalaciju „Fizirov aviona“ koja je danas izložena u parku staroga grada.

Povezane vijesti

Nova prevara na lubreškom području

Nova prevara na lubreškom području

Nova prijevara na području Varaždinske županije, ovaj put na ludbreškom području. Ona je, prema prijavi, u dva navrata tijekom ovog mjeseca zaprimila pozive na svoj boj mobitela od strane nepoznatog…
BALE ODLAZE U POVIJEST Bosilj: “Ovo je naša velika pobjeda!”

BALE ODLAZE U POVIJEST Bosilj: “Ovo je naša velika pobjeda!”

Vlada Republike Hrvatske spremna je riješiti jedan od najvećih problema Varaždina, pitanje zbrinjavanja baliranog otpada na samom ulazu u grad, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas…
Lopov “poharao” vikendicu kod Ludbrega

Lopov “poharao” vikendicu kod Ludbrega

U vremenu od 6. do 11. listopada u Globočcu Ludbreškom nepoznati je počinitelj povalio u vikend kuću u vlasništvu 56-godišnjaka te otuđio prehrambene proizvode, zvučnik, usisavač i druge uređaje. Također…